2020 legújabb technológiai trendjei

forrás: Prím Online, 2020. október 27. 08:19

Az utóbbi években olyan sebességgel fejlődött, változott a technológia, hogy mire kijön egy blog vagy poszt már szinte dobhatjuk is a kukába. Ez nyilvánvalóan elcsépelt, évek óta szajkózott mantra. Napjainkban azonban az embernek két lehetősége van: figyelmen kívül hagyja a körülötte rohanó, egyre sebesebben vágtató, világot vagy megpróbálja tartani a lépést.

M.I.

 

A mesterséges intelligencia kis túlzással az egyik olyan téma, ami hosszú évtizedek óta velünk van. Vannak, akik megváltóként tekintenek erre a technológiára és vannak, akik óva intenek tőle. Elég Asimov: Én, a Robot-jára gondolnunk vagy a méltán népszerű Terminátor filmekre.

 

Az azonban tagadhatatlan, hogy ma már szinte mindenki használja az MI-t. Streaming szolgáltatások, navigációs applikációk vagy éppen kockázatelemző szoftverek mind erre a technológiára támaszkodnak. A jövő nézve pedig súlyos előrejelzéseket vetítenek: 2030-ra 73 millió ember veszítheti el a munkáját az automatizációs és gépi-tanulási folyamatoknak “köszönhetően”. Tehát újra eldönthetjük: felvesszük a fordulatszámot vagy hagyjuk, hogy ez a vonat elmenjen mellettünk.

 

Edge Computing

 

Aki jártas a cloud, azaz felhő computing világában, tudja, hogy a felhő computingnak is vannak korlátai. Az Edge számítások azon esetekben jönnek jól, amikor kevésbé van szükségünk számítás igényes algoritmusok futtatására. Tehát az érkező adat digitálisan fel nem ismerhető formában érkezik (a fogadó eszköz számára) és az edge node-ok ezt transzformálják, majd továbbítja a “fog” rétegbe.

 

Az edge computing értéke és előnye úgy növekednek, ahogy az IoT, tehát Internet of Things eszközök száma növekszik. Mennyire növekszik? A válasz csak ennyi: 2022-re elérheti a 6.72 milliárd dolláros értéket a piac.

 

Virtuális valóság vagy kiterjesztett valóság

 

A VR, Virtual Reality, egyelőre még csak a játékok terén hódít. Elég itt a Half-Life: Alyx játékra gondolnunk. Azonban óriási potenciált rejt magában, főleg a különböző fegyveres testületek kiképzés és kockázatelemzés világában. A VirtualShip például a U.S. Navy, haditengerészet, által használt kiképzési program.

 

Mind a szórakoztatóipar (esetleg szerencsejáték, casino), mind a marketing, vagy akár az orvostudomány szemszögéből végig gondolhatjuk, hogy milyen jövőbeli hatása lehet a fejlődő VR hardver és szoftver gyártásnak. A legnagyobb nevek a piacon jelenleg az Oculus, Google és Samsung - így nem érdemes arra számítani, hogy ez csak egy szikra, ami nemsokára elhalványul. A kiterjesztett valóság már megmutatta milyen tömegeket és pénzeket képes megmozgatni a Pokémon GO alkalmazásával.

 

Kiberbiztonság

 


A kibervédelem elmaradhatatlan eleme a piacnak és a fejlődésnek. Ugyanis amikor fejlődik egy technológiai, a védelmi rendszereknek is együtt kell velük haladni. Mondhatnánk, hogy ez természetes, ha azonban erre is egy lehetőségként tekintenünk, akár a következő munkahelyünket is megláthatjuk itt.

 

2021-re  a szakértők 3.5 millió betöltetlen kiberbiztonsági munkahelyet vizionálnak. Úgy látják a szakértők, hogy az ehhez a területhez kapcsolódó munkahelyek száma háromszor gyorsabban növekszik, mint bármilyen más technológiai szektorban.

 

Ez miért van így vajon? A kihívások mindig újak, mindig lesznek rosszindulatú hackerek (Black Hat Hackers) és az egyre növekvő és kiterjedtebb kiber világban egyre több és több védelmi szakemberre van/lesz szükség. Ezt a gondolatmenetet követve, már beláthatja, hogy egy stabilan növekvő és stabilan erős felvevőpiac a kiberbiztonság.

 

A technológia rohamosan fejlődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy legyintetnünk kéne és elengedni magunk mellett a trendeket. Az újdonságok mindig rengeteg lehetőséget rejtenek. Éljünk velük!

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Bridgestone kapta a 2021-es ‘‘Év gyártója” címet nyári gumiabroncs kategóriában

Az abroncsgyártó két prémium terméke is kimagasló eredményekkel zárt a német autóklub és a neves magazinok idei nyári abroncs tesztjein. A Bridgestone Potenza Sport és Turanza T005 abroncsok több teszten is dobogós helyezést értek el száraz és nedves körülmények között. 

2021. április 17. 11:57

Döntések születtek a Magyar Telekom Éves Rendes Közgyűlésén

A Magyar Telekom Igazgatósága az 502/2020 (XI. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban a „Rendelet”) szerinti felhatalmazás alapján eljárva jóváhagyta a Társaság 2020. évi auditált konszolidált és egyedi éves beszámolóját, és a 2020. évi eredmény után a részvényeseknek összesen 15.311.396.940 Ft osztalék kifizetéséről döntött. Az Igazgatóság Magyar Telekom törzsrészvények vásárlására szóló felhatalmazásról határozott, és megválasztotta a Társaság könyvvizsgálóját.

2021. április 17. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27