Automatizálás együttműködő alkalmazásokkal

forrás: Prím Online, 2020. október 28. 19:26

Elmondhatjuk, hogy jelenleg a gépkiszolgálást jobbára még mindig emberek végzik, azonban a robotok kezdik forradalmasítani a gyártási folyamatok ezen monoton területét is.

A robotok (illetve kobotok, amelyek az emberekkel együttműködésben dolgoznak) hatásosabban és költséghatékonyabban képesek kiszolgálni a gépeket, és az innovatív end-of-arm tooling (EOAT), azaz a robotkar végére rögzíthető eszközök segítségével a legtöbb gépkiszolgáló folyamatot automatizálni lehet. Miután a robotkar felveszi az érkező anyagot, elszállítja azt a géphez, ott pedig pontosan adagolja. A robot kapcsolatban áll a géppel, és így tudja, hogy az mikor végzett a megmunkálással, és mikor lehet eltávolítani a végterméket.

 

Az együttműködő EOAT kiegészítők telepítése gyors és egyszerű, alkalmazásuk pedig nagymértékben testre szabható, mivel a gripperek által kifejtett erő és a befogás mértéke egyaránt állítható. A hatékonyságnak és az alacsony működési költségeknek köszönhetően a vállalatok a befektetés gyors, akár pár hónap alatti megtérülésével számolhatnak. Ez az együttműködő alkalmazási megközelítés a gyártóipar valamennyi szektorán belül egyre népszerűbbé válik. Továbbá, a technológia rendkívül rugalmas és a robotikai üzemeltetőknek csak minimális képzésre van szükségük, amellyel időt és pénzt is megtakaríthatnak. Az együttműködő robotok használatának tervezésekor a legfontosabb tényező a megfelelő EOAT egységek kiválasztása. Ezek lehetővé teszik az automata karok számára, hogy különféle anyagokat mozgassanak, és ellássanak olyan alapvető feladatokat, mint például a tárgyak CNC gépbe való adagolása. A gépkiszolgáláshoz legalkalmasabb eszköz a robotok által használt duális gripper. Ezeket a robotkarok végére könnyedén rögzíthető ipari megfogókat együttműködő alkalmazások számára tervezték, beleértve a gépkiszolgálást, az áthelyező műveleteket, a csomagolást a raklapozást, és az összeszerelést.

 

 

Néhány valódi példa az automatizált gépkiszolgálásra

A fentieket figyelembe véve a japán SANMATSU az OnRobot együttműködő alkalmazásaival automatizálta széleskörű, high-mix/low-volume (HMLV) gyártását.

 

A magas termékváltozattal és alacsony mennyiséggel dolgozó SANMATSU gyártóvállalat hamar észrevette, hogy a társadalom részéről egyre nagyobb az igény a HMLV gyártásra, így egy eredeti üzleti modellt alakított ki, amely a kis tételben történő szerződött gyártásra fókuszál. A vállalat által középpontba helyezett megközelítés teljes mértékben a megrendeléshez igazítja a gyártást, és egyszerre egy tételre összpontosít. Viszont ahhoz, hogy a különböző méretű, alakú és funkciójú áru esetén termékenként haladva lehessen kielégíteni az ügyféligényeket, a gyártási folyamatot nem egyszer át kell alakítani. A termelés egyszerűsítéséhez és a gyártási költségek csökkentéséhez így komoly lépésekre van szükség. 

 

A forgácsoló folyamatok hatékonyabbá tételének érdekében a vállalat két gépi eszközét egy fejlett megmunkáló központra (MK) cserélte. Az MK-nak 5 és 10 perc közti időre van szüksége ahhoz, hogy végezzen egy munkadarabbal. Ez azt jelenti, hogy minden 5-10 percben egy új egység kerül a gépbe, mivel a megmunkált tárgy elhagyja az állomást, helyére pedig egy új kerül. Az MK működése közben egy dolgozónak a közelben kell maradnia, hogy elvegye és behelyezze a munkadarabokat. A SANMATSU vezérigazgatója, Tetsuro Tanabe elmagyarázza, miért döntöttek az automatizálás mellett: „Innovációra volt szükségünk ahhoz, hogy ki tudjuk használni az MK magas teljesítményét, és eközben csökkenteni is szerettük volna a munkaórákat. Így határoztuk el, hogy automatizált gépkiszolgálást lehetővé tevő együttműködő alkalmazásokkal fogunk dolgozni, amelyek adagolják és eltávolítják a munkadarabokat a megmunkáló központunkban.”

 

 

A megoldást az OnRobot együttműködő alkalmazása jelentette, amely során egy RG6 duális gripper zökkenőmentesen dolgozik együtt egy kobottal, ami lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságosan dolgozhassanak annak közvetlen közelében, valamint a kezdeti befektetés is alacsony marad, mivel nincs szükség biztonsági kerítés kialakítására. 160 mm-es maximális befogásával és 6 kg-os teherbíró képességével a duális gripper különféle méretű és súlyú tárgyak kezelésére is képes. És mivel két gripperével egyszerre képes a munkadarabok adagolására és eltávolítására, az RG6 nagymértékben növeli a hatékonyságot annak köszönhetően, hogy gyorsabban képes kiszolgálni a megmunkáló központot, aminek így csökken az állásideje. Az OnRobot együttműködő alkalmazásai és a robotkar végére szerelhető gripperei nagyfokú rugalmassággal és alkalmazkodóképességgel látják el a gyárterületeket, így nagymértékben hozzájárulnak a HMLV gyártás sikeréhez. Azzal, hogy a vállalat automatizálta a megmunkáló központot érintő gépkiszolgálását, 10%-al csökkentek a gyártási költségei. „Az együttműködő robotok és alkalmazások telepítésének igazán nagy hatása lehet, főleg azok a kis- és közepes méretű vállalkozások esetében, amelyek fejlett HMLV gyártással dolgoznak” – vélekedett a vezérigazgató a technológiáról.

 

A SANMATSU gripper alkalmazása:

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

Noha korábban sokan idegenkedtek a digitális arcfelismerő rendszerektől, ma már egyre többen ezzel a megoldással oldják fel az okostelefonjukat, a következő évtizedben pedig várhatóan négyszeresére nő az arcfelismerés jelenleg 4 milliárd dolláros piaca. A rendezvényszervezéstől a vendéglátáson át a biztonságtechnikáig számos iparág húzhat hasznot a technológiából, és ebből magyar szakemberek is kivehetik a részüket. 

2022. augusztus 9. 09:55

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője

A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai REGENT innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.

2022. augusztus 9. 09:51

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20