Automatizálás együttműködő alkalmazásokkal

forrás: Prím Online, 2020. október 28. 19:26

Elmondhatjuk, hogy jelenleg a gépkiszolgálást jobbára még mindig emberek végzik, azonban a robotok kezdik forradalmasítani a gyártási folyamatok ezen monoton területét is.

A robotok (illetve kobotok, amelyek az emberekkel együttműködésben dolgoznak) hatásosabban és költséghatékonyabban képesek kiszolgálni a gépeket, és az innovatív end-of-arm tooling (EOAT), azaz a robotkar végére rögzíthető eszközök segítségével a legtöbb gépkiszolgáló folyamatot automatizálni lehet. Miután a robotkar felveszi az érkező anyagot, elszállítja azt a géphez, ott pedig pontosan adagolja. A robot kapcsolatban áll a géppel, és így tudja, hogy az mikor végzett a megmunkálással, és mikor lehet eltávolítani a végterméket.

 

Az együttműködő EOAT kiegészítők telepítése gyors és egyszerű, alkalmazásuk pedig nagymértékben testre szabható, mivel a gripperek által kifejtett erő és a befogás mértéke egyaránt állítható. A hatékonyságnak és az alacsony működési költségeknek köszönhetően a vállalatok a befektetés gyors, akár pár hónap alatti megtérülésével számolhatnak. Ez az együttműködő alkalmazási megközelítés a gyártóipar valamennyi szektorán belül egyre népszerűbbé válik. Továbbá, a technológia rendkívül rugalmas és a robotikai üzemeltetőknek csak minimális képzésre van szükségük, amellyel időt és pénzt is megtakaríthatnak. Az együttműködő robotok használatának tervezésekor a legfontosabb tényező a megfelelő EOAT egységek kiválasztása. Ezek lehetővé teszik az automata karok számára, hogy különféle anyagokat mozgassanak, és ellássanak olyan alapvető feladatokat, mint például a tárgyak CNC gépbe való adagolása. A gépkiszolgáláshoz legalkalmasabb eszköz a robotok által használt duális gripper. Ezeket a robotkarok végére könnyedén rögzíthető ipari megfogókat együttműködő alkalmazások számára tervezték, beleértve a gépkiszolgálást, az áthelyező műveleteket, a csomagolást a raklapozást, és az összeszerelést.

 

 

Néhány valódi példa az automatizált gépkiszolgálásra

A fentieket figyelembe véve a japán SANMATSU az OnRobot együttműködő alkalmazásaival automatizálta széleskörű, high-mix/low-volume (HMLV) gyártását.

 

A magas termékváltozattal és alacsony mennyiséggel dolgozó SANMATSU gyártóvállalat hamar észrevette, hogy a társadalom részéről egyre nagyobb az igény a HMLV gyártásra, így egy eredeti üzleti modellt alakított ki, amely a kis tételben történő szerződött gyártásra fókuszál. A vállalat által középpontba helyezett megközelítés teljes mértékben a megrendeléshez igazítja a gyártást, és egyszerre egy tételre összpontosít. Viszont ahhoz, hogy a különböző méretű, alakú és funkciójú áru esetén termékenként haladva lehessen kielégíteni az ügyféligényeket, a gyártási folyamatot nem egyszer át kell alakítani. A termelés egyszerűsítéséhez és a gyártási költségek csökkentéséhez így komoly lépésekre van szükség. 

 

A forgácsoló folyamatok hatékonyabbá tételének érdekében a vállalat két gépi eszközét egy fejlett megmunkáló központra (MK) cserélte. Az MK-nak 5 és 10 perc közti időre van szüksége ahhoz, hogy végezzen egy munkadarabbal. Ez azt jelenti, hogy minden 5-10 percben egy új egység kerül a gépbe, mivel a megmunkált tárgy elhagyja az állomást, helyére pedig egy új kerül. Az MK működése közben egy dolgozónak a közelben kell maradnia, hogy elvegye és behelyezze a munkadarabokat. A SANMATSU vezérigazgatója, Tetsuro Tanabe elmagyarázza, miért döntöttek az automatizálás mellett: „Innovációra volt szükségünk ahhoz, hogy ki tudjuk használni az MK magas teljesítményét, és eközben csökkenteni is szerettük volna a munkaórákat. Így határoztuk el, hogy automatizált gépkiszolgálást lehetővé tevő együttműködő alkalmazásokkal fogunk dolgozni, amelyek adagolják és eltávolítják a munkadarabokat a megmunkáló központunkban.”

 

 

A megoldást az OnRobot együttműködő alkalmazása jelentette, amely során egy RG6 duális gripper zökkenőmentesen dolgozik együtt egy kobottal, ami lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságosan dolgozhassanak annak közvetlen közelében, valamint a kezdeti befektetés is alacsony marad, mivel nincs szükség biztonsági kerítés kialakítására. 160 mm-es maximális befogásával és 6 kg-os teherbíró képességével a duális gripper különféle méretű és súlyú tárgyak kezelésére is képes. És mivel két gripperével egyszerre képes a munkadarabok adagolására és eltávolítására, az RG6 nagymértékben növeli a hatékonyságot annak köszönhetően, hogy gyorsabban képes kiszolgálni a megmunkáló központot, aminek így csökken az állásideje. Az OnRobot együttműködő alkalmazásai és a robotkar végére szerelhető gripperei nagyfokú rugalmassággal és alkalmazkodóképességgel látják el a gyárterületeket, így nagymértékben hozzájárulnak a HMLV gyártás sikeréhez. Azzal, hogy a vállalat automatizálta a megmunkáló központot érintő gépkiszolgálását, 10%-al csökkentek a gyártási költségei. „Az együttműködő robotok és alkalmazások telepítésének igazán nagy hatása lehet, főleg azok a kis- és közepes méretű vállalkozások esetében, amelyek fejlett HMLV gyártással dolgoznak” – vélekedett a vezérigazgató a technológiáról.

 

A SANMATSU gripper alkalmazása:

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Oracle felhőjében folyik a MÁV-Volán-csoport jegyértékesítő rendszerének fejlesztése

A MÁV-Volán-csoport jegyértékesítési (JÉ) rendszere a magyarországi közösségi közlekedés legtöbb értékesítési csatornával bíró, legszélesebb kínálatot nyújtó jegyértékesítési felülete, amely folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több platformon és funkcióval szolgálja ki az utasok szélesedő körét. 

2021. április 14. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27