Az e-kereskedelemre fókuszáló startupok lehetnek a világjárvány nyertesei?

forrás: Prím Online, 2020. november 5. 19:44

660 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a Conversific Zrt., egy a nemzetközi e-kereskedelemi analitikai piacon versenyző debreceni startup, amelynek egyedi megoldása mára 180 ország több mint 20 ezer webáruházának bevétel- és profit növelését támogatja automatikus elemzésekkel és testreszabott ajánlásokkal. 

Olyan ingyenes e-kereskedelmi benchmark adatokkal is segíti a webshop tulajdonosokat, amivel más szereplők, köztük az analitikai piacon világelső Google Analytics sem. Mára a bevételek 90%-a külföldről, azon belül is az export bevételek 60%-a az angolszász országokból – USA, Anglia, Kanada, Ausztrália – érkezik. Az MFB csoporthoz tartozó Hiventurestől valamint a Bonitás Alapkezelő Zrt-től kapott befektetést további piacrész növelésre és innovációra kívánja fordítani a cég.

 

Az elmúlt években folyamatosan növekedett az online értékesítés forgalma itthon és globálisan egyaránt. Tavaly 625 milliárd forintos éves forgalmat bonyolítottak a hazai webáruházak, ami a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 6,3%-át jelenti. A GKI Digital adatai szerint az aktív online vásárló lakosság száma mára elérte a 3,35 millió főt hazánkban, az éves online forgalom – a koronavírus járványnak is köszönhetően – pedig 30%-kal lehet magasabb, mint a tavalyi évben. Ahogy a kereskedelem egyre nagyobb része tevődik át az online térbe egyre több olyan vállalkozás is létrejön, amelyik a webshopokat igyekszik helyzetbe hozni – analitikai megoldásokkal vagy értékesítéstámogató szoftverekkel. 

 

A Conversific azzal az ötlettel indult 2017-ben, hogy nagyszámú mikro- és kisvállalkozást juttasson a legmodernebb elemzési eszközökhöz és számukra is hozzáférhetővé tegye a magasszintű, adatalapú döntéstámogatást. Erre a koncepcióra figyelt fel a Hiventures is 2018-ban, amikor először tőkét emelt a cégben, amelyből a vállalkozásnak sikerült havi előfizetéses árbevételét (MRR) a tízszeresére, a cég értékét pedig négyszeresére növelnie.

 

 

„Az e-kereskedelemet támogató, SaaS – havi előfizetéses rendszerű –üzleti szolgáltatások az egyik legyorsabban növekvő befektetési terület világszerte. A hatalmas, jól célozható és itthonról is elérhető B2B online piacon működő Conversific kiváló befektetési lehetőség volt számunkra is” - nyilatkozta Borbély András, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. „A cég elkötelezettsége és racionális stratégiai tervezése alapozta meg, hogy a Magvető Befektetési programunk után a Növekedési Befektetési programunkból is biztosítsunk számukra tőkebefektetést” - tette hozzá Katona Bence, az MFB csoporthoz tartozó Hiventures vezérigazgatója.

 

A Conversific három éve lépett ki a nemzetközi piacra, és akkor került be a világ legnagyobb e-kereskedelmi platformjának, a Shopifynak az Appstore-jába is. Az áttörést a Freemium – ingyenesen hozzáférhető és csak az extra funkciókért fizettető – üzleti modellre váltás hozta meg, amikortól a Shopify, WooCommerce és magyar ShopRenter webáruház-platformok használói már az ingyenes verzióval is olyan értékes üzleti információkhoz juthatnak, amivel az iparági versenytársaik adataival tudják összemérni saját teljesítményüket.

 

„Nagy segítség megtudni, hogy hol veszítjük a legtöbbet, hol folyik el a marketingre költött pénz. Rögtön látni, hogy a konverziós ráta mely területen gyengébb az átlaghoz képest és hova érdemes fókuszálni, amiben pedig a konkurenciánál jobb az érték, azt semmiképp nem szabad bolygatni.” - mondja Lakatos Szonja az applikációt használó vikingshop.hu tulajdonosa.

 

Amíg a legtöbb analitikai eszköz elsősorban számokat és technikai információkat nyújt, a magyar megoldás abban segít, hogy ezt az adathalmazt olyan könnyen értelmezhető üzleti információvá és megvalósítható lépésekké alakítsa, amelyekkel az ügyfelek jelentősen növelhetik az árbevételüket.

 

„Komoly növekedési lehetőség áll előttünk, mivel csak az elsődlegesen megcélzott Shopify platformnak több mint 1 millió ügyfele van világszerte, és a számuk évente 30%-kal növekszik” - mondta a tőkebevonás kapcsán Bódog Norbert, a Conversific Zrt. vezérigazgatója. „Bár havonta kapunk felvásárlási megkereséseket, a további fejlesztés mellett döntöttünk. A mostani befektetést arra használjuk, hogy újabb innovációkkal bővítve a terméket, ezen a platformon a részesedésünket 3-5%-ra növeljük, ahol már ma is az egyik legkeresettebb analitikai app mi vagyunk.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05