Érzékelhető hatások a szerencsejáték világában, amiket a koronavírus okozott

A koronavírus hatásai a szerencsejáték világára

forrás: Prím Online, 2020. november 26. 17:54

Túl sokat nem kell gondolkozni a témán, hiszen a koronavírus jelenleg minden téren nagy változásokat hoz. Bár a sporteseményeket Magyarországon még elég sokáig lehetett látogatni, mostanra a meccsek zárt kapuk közt zajlanak, az online térben elérhető kaszinók viszont rendületlenül működnek, a kereslet irántuk pedig folyamatosan nő. A befizetés nélküli bónusz 2020-ban viszont még mindig elérhető lehetőség az online térben. Tehát hogyan is hat ez az egész a szerencsejátékra, online kaszinókra?

Szerencsejáték és fogadási háttér itthon

 

Magyarországon viszonylag szigorú szabályok és törvények mellett működhetnek szerencsejáték szolgáltatók. Igazi kaszinó kevés van, létezik egy fő fogadási oldal az interneten pár külföldi szerencsejáték oldal mellett, akik rendelkeznek hazai engedéllyel és megfizetik a rájuk kiszabott adókat, és elérhetők bárki számára. Tehát a kínálat szűknek mondható más európai uniós országokhoz képest. De!

 

Ez a jelenlegi Covid-19 helyzettel nem szűkebb résztvevői kört jelent. A vírushelyzet amúgy is számos pszichológiai terhet jelent sokak számára és egyben több ember fordul az internet kínálta lehetőségek felé. Akiknél fennállt a szerencsejáték-függőség kockázata, azoknál a járvány okozta nehézségek mellett ez a kockázat valószínűleg nőtt. Hiába van vagy volt kevesebb sportesemény, aki fogadni szeretne, annak ott vannak a kaszinó játékok.

 


Az egyik fő fogadási opciónk a Tippmix tavasszal nem volt elérhető, de akkor viszonylag hirtelen megoldásokat, korlátozásokat alkalmaztak minden téren, de az őszi-téli szezonban ez nem annyira jellemző. A fogadási piacokat most nem befolyásolja úgy, mint az év első felében. Mindeközben a nyerőgépek, a rulett vagy a póker végig tárt karokkal várta ügyfeleit, egyúttal még több új játékos elcsábítására is esélyt kaptak.

 

A bezártság fokozza a fogadási kedvet

 

Valljuk be, valamennyire mindenkinek elege van már ebből az egészségügyi helyzetből. És két fő hatást érzékelünk a mindennapokban: a csökkent szociális életet, sőt sokan egyenesen a magányt, a másik pedig a pénzszűke, legalábbis azoknál, akiknek a munkakörülményeit is fenekestől felforgatta a pandémia. Az anyagilag gyengébb lábakon állók számára pedig a szerencse sokszor nyújt egyfajta megoldást (többnyire vélt, olykor valós megoldást).

 

És ha már sok téren amúgy is az internetet használjuk, rendelésre, bevásárlásra, munkához és így tovább, a szabad vagy unalmas órák elütésére elérhető az online kaszinók is. Akik külön alkalmakat találtak az internetes szerencsejátékhoz, most még több időt találhatnak rá. Ráadásul, olyanoknak is eszébe juthat, akik korábban nem foglalkoztak ilyesmivel.

 

Bár, akik a normál időszakokban is masszív költségvetési tervvel rendelkeznek, valószínűleg igyekeznek erősen visszafogni kiadásaikat a nehéz időszakra való tekintettel.

 

Változott-e a kínálat összetétele?

 

Mint említettem, tavasszal számos eseményt elnapoltak, a szolgáltatók ezért próbáltak más téren feltörni, hogy ne lankadjon a szerencsejátékosok kedve. Igen sok e-sport esemény jelent meg a sportfogadások között, a kaszinójátékok több promóciót kínáltak, és úgy tűnt, a kaszinók nem hagyják magukat megingatni. A mindennapokban is egyre jobban támogatott a digitális fejlődés, a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer. Ez pedig a szerencsejáték ipar keze alá dolgozik, aminek az interneten nagyjából 20 éves tapasztalata van és mára már óriási kínálata.

 

Magyarországon régebben a félkarú rablóknak volt egyfajta hagyománya, ami a törvényi szigorítások hatására teljesen megszűnt. Másrészről sportrajongó országként a sportfogadás szintén erőteljes szokásként van jelen a hétköznapokban, a lottószelvények vásárlása mellett. A Szerencsejáték Zrt. interneten is lehetővé tette a szerencsejátékok lebonyolítását, most már a kaparós sorsjegyekért sem kell bemenni a dohányboltba, nemsokára pedig lesz magyar cég által létrehozott online kaszinónk is.

 

Igen, az összetétel rohamléptekkel változott az utóbbi év hatására, ezzel megsürgetve azt a fajta digitalizációt, ami már amúgy is ezen az úton haladt.

 

Lehet okunk aggodalomra, a változás jó vagy rossz irányba mutat?

 

Ezt szinte lehetetlen megmondani. A rádióban, televízióban rengetegszer lehet hallani, hogy a szerencsejáték-függőség mennyire veszélyes. Egyébként minden egyes szerencsejátékkal foglalkozó honlapon leírják, hogy a játékos legyen tudatában a kockázatokkal, ha pedig érzi, hogy hajlamos túlzásokba esni, kérjen segítséget szakembertől.

 

Akinek volt már köze online kaszinóhoz vagy más szerencsejátékhoz az pedig tudhatja, mennyire izgalmas és jó élmény tud lenni. Állami szempontból pedig óriási bevételeket jelent. Mindaddig jó lehet a dolog, amíg nem okoz rengeteg embernek gondokat.

 

Úgyhogy, a végső következtetés lehet az, ami szinte mindenre igaz: mindennek mértéke az ember. Ameddig a játékosok nem esnek túlzásokba, jó dolog a szerencsejáték, jó, hogy egyre nő a választék, jó, hogy sokan örülhetnek a nyereményüknek, sokan pedig a bevételnek. A másik eshetőséget nem vázolom fel. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világjárvány jelentősen felgyorsítja a technológiai beruházási terveket

Zebra Technologies Corporation, a peremhálózaton dolgozó innovatív nagyvállalat olyan megoldásokkal és partnerekkel, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak, közzétette 13. éves Global Shopper Study tanulmányát. Ez az iparág egyetlen olyan piaci átvilágítása, amely egyazon elemzésben egyesíti a vásárlók, a kiskereskedelmi eladók és vezetők hozzáállására / viselkedésére vonatkozó információkat, és megvizsgálja a kiskereskedelmi és technológiai trendek hatását a vásárlói szokásokra nézve; mind a boltokban, mind pedig az interneten történő vásárlások esetében.

2021. április 20. 18:41

Karbonsemleges rendezvényekkel a zöldebb jövőért

A HungaroControl fenntarthatósági kezdeményezései egyikeként tavaly karbonsemlegessé tette legnagyobb éves rendezvényét. A példamutató környezetvédelmi kezdeményezést a Greenairport Program Az év partnere díjjal ismerte el a 2021. április 20-án megrendezett online partnertalálkozóján.

2021. április 20. 15:37

A SodaStream újrahasznosított műanyagból készülő szódagépeket fejleszt

A SodaStream hétfőn elindította idei Föld Napja kampányát, amely a „Ne csak megossz, cselekedj” mottóval szólítja meg az embereket. A világ legnagyobb szódagépgyártója humoros és szórakoztató módon arra kívánja felhívni a földlakók figyelmét, hogy ne elégedjenek meg azokkal a lehetőségekkel, amit a közösségi oldalak kínálnak, hanem a való életben is tegyenek lépéseket egy-egy jó ügy, például a Föld védelme érdekében. A SodaStream kampányához Randi Zuckerberg is csatlakozott, aki az ezzel kapcsolatos videóban is feltűnik. 

2021. április 20. 13:55

Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek

Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint. A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására. 

2021. április 20. 12:34

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

Áttörést érhet el 2021-ben a televíziós piacon a 8K technológia. Ma még egy ilyen készülék meglehetősen drága, kevés hozzá a tartalom, ráadásul a képminőség javulása szabad szemmel alig érzékelhető, ám a fejlődés megállíthatatlan. A vevők nagy többsége ugyanis státuszszimbólumként tekint a televízióra, ezért sok pénzt hajlandó költeni rá – derül ki a Deloitte tanácsadócég legfrissebb előrejelzéséből.

2021. április 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05