Kódolt válaszok a járványhelyzet kihívásaira

Henger Attila, 2020. december 2. 13:31

„Lásd el az embereket élelemmel, de vigyázz arra, hogy ne fertőzd meg őket!” Ez a feladat abban a retro hangulatú, összetett kódolást igénylő menedzsment-szimulációs játékban, amely egyike volt a Formáld a világod! <19 Szabadfogású Számítógép Verseny díjazott projektjeinek. Összesen mintegy 250 pályamunkát adtak be a C3 Alapítvány szervezésében és a Microsoft Magyarország támogatásával immár 18. alkalommal megrendezett megmérettetésre. Több pályázat a karanténhelyzetre reflektált, ahogy a díjkiosztó ünnepség is az online térben zajlott le, a díjazott pályamunkákból álló labirintus-kiállítás pedig biztonságos módon, a szervező honlapján tekinthető meg.

19 éven aluli fiatalok mintegy 250 pályaművet küldtek be az idén 18. alkalommal megrendezett Formáld a világod! <19 Szabadfogású Számítógép Versenyre. A szakmai zsűri – amelyben a Microsoft Magyarország is képviseltette magát – 13 projektet talált érdemesnek a díjazásra és bemutatásra. A pályázat elnevezéséhez hűen ebben az évben is bármilyen informatikai megoldással lehetett pályázni. A nyertes munkákban nem a felhasznált technológia bonyolultságát vagy fejlettségét, hanem az ötletet, a kreativitást díjazta a zsűri. Ebben az évben számos alkotás reagált napjaink legfőbb kihívására, a járványhelyzetre, újszerű informatikai megoldásokkal vagy művészi alkotásokkal.

 

A biztonságos élelmiszer-ellátást szimuláló játék, a Keep ’em alive mellett – amelyben egy város lakóit kell élelemmel ellátni futárok segítségével, de úgy, hogy közben se ők, se mások ne fertőződjenek meg – volt olyan pályamű is, amelyik az ebola vírus terjedését modellezte. Egy 14 éves diák pedig Maszkimum című projektjében a maszkot nem viselő emberek felismerésére képes, nyílt forráskódú eszköz-program kombinációt, egy kapurendszert fejlesztett. A Két béka című animáció a koronavírus miatt otthon ragadt testvérek mindennapjait mutatja be érzékletesen, a színek, a törlés és radírozás dramaturgiai eszközeit kiválóan alkalmazva. A díjazott projektek közé került a felelős viselkedést bemutató stop-motion animáció, amelyben a főhős Berci járja be a nézővel együtt a saját, ismerős, barátságos, de vírussal sújtott világát. A járványhelyzetben kiemelt fontosságú kooperáció szerepére hívja föl a figyelmet az is, hogy a verseny korábbi győztesei digitális műhelyt indítottak tavasszal, ahol karanténkompatibilis projektekre készítették fel a versenyzőket.

 

 

Azokból a projektekből sem hiányzott a kreativitás és a tudás, amelyek nem a vírushelyzetre koncentráltak. Nagyra értékelte a zsűri annak a 11 éves fiúnak a teljesítményét, aki képes volt olyan labirintust kódolni, ahol a fény- és árnyékvetítés bonyolult algoritmusa rajzolja ki a sötétben az útvesztő falait. A Buildup készítői olyan virtuálisvalóság-alapú oktatórendszert dolgoztak ki, amelynek segítségével a térgeometria különböző kérdésköreit lehet a szó szoros és átvitt értelmében körbejárni. Aki szeretné mind a 13 díjazott projektet megismerni, annak érdemes azt a virtuális labirintust is fölkeresni, ahol a pályaműveket kiállították.

 

„Ez a verseny az együttműködésről szól: a fiatalok közösen, egymást is inspirálva alkotják meg a pályaműveket, a Microsoft pedig a szakértelmével járul hozzá a zsűri munkájához és gazdagítja a gyermekfoglalkozások kínálatát” – mondta Peternák Miklós, a C3 Alapítvány igazgatója. „A célunk is közös: az, hogy bemutassuk, a számítástechnika milyen változatos módokon adhat válaszokat a mindennapi életünk legkülönfélébb problémáira. Szeretnénk a fiatalokat megismertetni a mesterséges intelligencia világával is, amelyhez szintén segítséget kapunk a Microsofttól.”

 

„Amellett, hogy törekvéseink teljesen azonosak, azért is támogatjuk örömmel a Szabadfogású Számítógép Versenyt, mert épp arra ébreszti rá a fiatalokat, hogy a számítástechnika remek eszköz a kreativitásuk kibontakoztatására. Ha pedig a kódolás már tizenéves korban örömteli élménnyé válik, nagyobb eséllyel fogják a gyerekek az informatikát választani, ha majd egyszer a továbbtanulásról, hivatásról kell dönteniük” – mondta Tóth András zsűritag, a Microsoft Magyarország marketingkommunikációs vezetője hozzátéve, hogy a digitális írástudás ma már alapkövetelmény jóformán bármilyen szakmában.

 

A versenyt idén júniusban hirdette meg a C3 Alapítvány. A pályamunkák beadásának határideje október 12. volt, így a gyerekek a nyári szünetben dolgozhattak a nagyobb volumenű alkotásokon. A mintegy 250 pályamű mezőnyét egy előzsűri szűkítette le, majd novemberben a szakmai zsűri választotta ki a 13 nyertes projektet. A díjátadó minden évben a verseny fő eseménye, és egy kiállításmegnyitóval, workshopokkal tarkított egész napos program része. A seregszemlét idén az online térben valósították meg szervezők. A verseny elmúlt 18 évének áttekintése jól mutatja, milyen robbanásszerűen fejlődött a technológia az utóbbi években, hogyan használták fel a versenyző fiatalok az újításokat egyre kreatívabb módokon, miközben az évek során örvendetes módon folyamatosan emelkedett a résztvevők között a lányok száma.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felvirágozhat az elektromos buszok magyarországi gyártása

A kormány bejelentésének értelmében 2022-től csak elektromos buszok beszerzésére nyerhető majd el támogatás a 25 ezeresnél nagyobb településeken, ennek következtében a járműállomány a klímavédelem jegyében még korszerűbbé válhat néhány éven belül. Hazánkban jelenleg egyedül a Goldi Mobility Kft.-nál készülnek hazai forgalmazásra magyar know-how-val és összeszereléssel elektromos autóbuszok, ráadásul legkésőbb augusztusig elkészül első csuklós hidrogénbuszuk is, ami egyedülálló egész Európában. Céljuk, hogy a közeljövőben még több magyar partnerrel működjenek együtt, ezért folyamatosan keresik a kapcsolatot a honi beszállítókkal.

2021. január 24. 13:59

5 szédítő bitcoin-előrejelzés

Már tavaly is nagyot emelkedett a bitcoin, az ide évben pedig folytatta a száguldást. Korábban volt már hasonló nagy emelkedés de nagyon különbözik ez a "rali" a három évvel ezelőttitől, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, annak ellenére, hogy most épp lefele mutat az árfolyam iránya.

2021. január 24. 11:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás