Megvédhetőek-e az otthonról kezelt céges adatok?

forrás: Prím Online, 2020. december 8. 19:53

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület bejelenti, hogy elkészült a távmunka (home office) jelentette információvédelmi kihívásokkal foglalkozó bárki számára ingyenesen hozzáférhető internetes antológiájával.

A pandémiai okozta helyzetben drasztikusan megnőtt azon infomunkások, irodai dolgozók száma, akik távoli munkavégzéssel látják el a feladatukat. Felmérések pedig azt mutatják, hogy a COVID közvetlen veszélyének elmúltával is jóval kevesebben kívánnak visszatérni a heti 5 nap teljes munkaidőben a céges fizikai irodában végzett munkához, mint amennyien így dolgoztak. A korábban viszonylag kis számú  digitális nomád életformát folytatók létszáma jelentősen megnövekedett az új homofíszer réteggel.

 

A cégek/szervezetek információvédelmi törekvései pedig ezzel újabb kihívások elé lettek állítva. Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon a munkavállaló otthonról hogyan és milyen céges adatokat érhet el, és milyen szervezeti, technikai intézkedések szükségesek a cég információvagyonának időben állandó védelmére.

 

Valójában az internet mindenkinek a barátja és a megfelelő keresőszavak begépelése után hír cunami szakad az érdeklődő nyakába. A Hétpecsét Egyesület véleménye szerint éppen ez a reklámoktól sem mentes cikk dömping nem igazán segít, mivel egyszerűen sok.

 

 

Az Egyesület 2018-ban a GDPR bevezetésekor érzett hasonló helyzetet, akkor vezették be a közösségi szerkesztésben készülő antológia fogalmát, amit a Digitalstandon ingyenesen meg is osztottak, és több mint 20.000 megtekintést ért el.

 

Most a távmunka információvédelmi kérdéseit összefogó antológiát készített az Egyesület tagjaiból álló önkéntes szerkesztő csapat, amelyben kb. 100 kiválasztott publikáció foglaltak rendszerbe.

 

A tartalmat három fő fejezetre osztották. Megfelelőség címszó alatt gyűjtötték össze az alkalmazandó jogszabályokat, szabványokat, iránymutatásokat és jó gyakorlatokat. A technológia fejezetben funkciónalitás szerint tekintik át a szóba jöhető megoldásokat. A harmadik főfejezet az emberi tényezővel foglalkozik.

 

Az antológia formáján változtattak a szerkesztők a korábbiakhoz képest. Meghallgatva a visszajelzéseket elszakadtak a PDF formátumtól és most egy szabadon hozzáférhető honlapon érhető el az antológia: www.tavmunka.hetpecset.hu. Reményeik szerint így még többen és hatékonyabban szerezhetnek áttekintést a témáról, vagy éppen egy-egy általuk keresett feladathoz megoldást, háttér információt.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50