Narratív pénzügyi tervezéssel modellezhető a jövő

forrás: Prím Online, 2020. december 10. 18:55

Eseményalapú pénzügyi tervezést megvalósító, narratív tervezési módszertant dolgozott ki a svájci-magyar központú KnowledgeSeed tanácsadócég. A narratív tervezéssel a vállalatok a bevett, nyers tervszámok helyett az azokat befolyásoló eseményeket tervezik meg úgy, hogy azok integrálhatóak legyenek a tervezési modellekbe. A narratív modellt alkalmazó cégek egyszerű szcenáriók helyett végtelen számú, dinamikusan változó jövőképet elemeznek valós időben, vizuális felületen.

A vállalatok többségénél használt, időszakalapú pénzügyi tervezési folyamat lényege, hogy bizonyos mutatószámok jövőbeni értékét próbálja precízen megjósolni. Ez a folyamat lassú, munkaigényes és sok esetben merev, rugalmatlan terveket eredményez. A KnowledgeSeed által megalkotott eseményalapú (narratív) tervezési módszertan nem a mérési paramétereket (pl. bevétel, profit, stb.) helyezi a középpontba, hanem az azokat befolyásoló eseményeket. Az egyes események tetszőleges részletességgel kidolgozhatók és integrálhatók a fő tervezési modellbe, valamint tetszőlegesen kombinálhatók egymással. Így végtelen számú, dinamikusan változó pénzügyi jövőkép hozható létre egyetlen vizuális felületen.

 

A módszertan és a KnowledgeSeed által fejlesztett tervező szoftverek célja, hogy a pénzügyi tervek módosítására, aktualizálására fordított erőforrások vállalati szinten jelentősen csökkenjenek. A szoftveres modell másodpercek alatt, automatikusan végzi el azokat a módosításokat, melyek korábban kontrollerek, elemzők többhetes költséges munkáját igényelték. A magasan képzett elemzőknek elég az alap tervet és az eseményeket kidolgozni, melyekből a vizuális felületbe integrálva bárki könnyedén további verziókat „számolhat”. Emellett valóban konzisztens pénzügyi tervezést biztosít, kizárva a számolási hibákból, téves verziókezelésből adódó fals adatokat. Így a vezetők nem csak a várható események következményeit, hanem a felkészülés jegyében tett intézkedések hatásait is valós időben, gyorsan modellezhetik.

 

Mi lesz? helyett Mi lesz, ha?

Az időszakalapú tervezés általában csak pár lehetséges kimenetellel számol, melyeket nehéz menet közben aktualizálni a folyamatosan változó események függvényében.  „Az eseményalapú tervezés viszont lehetővé teszi, hogy a vállalatok összefüggéseiben, a változásokat figyelembe véve tervezzék a jövőt, ne csak mérési pontok sorozataként” - emelte ki Moravcsik Zsolt, a KnowledgeSeed ügyvezető partnere.

 

A narratív pénzügyi tervezési modell nemcsak a vállalat belső tényezőivel számol, hanem a külső eseményeket és változókat is integrálja. A külső - nem befolyásolható - események modellbe történő integrálásával a pénzügyi tervek dinamikusan, valós időben tudják követni a külső környezet (például a versenytársak piaci tevékenysége, a valutaárfolyam vagy épp az adó- és jogszabályok) változását.

 

Valós időben szerkeszthető, vizuális tervezés

„Ahhoz, hogy a top vezetők érdemi vitákat tudjanak folytatni az egyes események és döntéseik hatásairól, valós időben kell látniuk azoknak a pénzügyi tervre gyakorolt hatását. Ehhez a narratív tervezés a pénzügyi modellek magasabb szintjeit könnyen áttekinthető formában jeleníti meg” - tette hozzá Moravcsik Zsolt. A megfelelő szoftveres infrastruktúra alkalmazása lehetővé teszi, hogy a tervek folyamatosan frissüljenek a már bekövetkezett eseményekkel és az azokból származó tény adatokkal.

 

A narratív tervezési módszertannal a vezetők, a döntéselőkészítő viták során a pénzügyi tervezési modellt dinamikusan és átláthatóan vizsgálhatják és - ha kell - módosíthatják, az eredményeket pedig valós időben és áttekinthető módon értelmezhetik. Növelve ezzel az üzleti kockázatokra és lehetőségekre való felkészülést, és lehetővé téve a problémák több szempontú vizsgálatát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AR-fejlesztés és e-roller a Hankook közreműködésével

A fenntartható mobilitás szolgálatában a Hankook Tire & Technology mindinkább az olyan digitális megoldásokra fókuszál, melyek formálják és meghatározzák a jövő iparát. Ennek jegyében a Model Solution, a Hankook csoport prototípusokkal és gyártási megoldásokkal foglalkozó tagvállalata idén első alkalommal vett részt a világ legtekintélyesebb technológiai kiállításán, a CES 2021-en. A vállalat bemutatójának középpontjában az AR HMD kiterjesztett valóság headsetje, valamint a high-tech prémium e-rollere állt.

2021. január 28. 16:30

Három szolgáltató 150,2 milliárd forintért licitált mobilfrekvenciákra

A 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávok frekvenciahasználati jogosultságainak licitálását szigorú óvintézkedések mellett január 28-án tartotta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A résztvevő Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. összesen 150,2 milliárd forint értékben licitált másfél évtizedre szóló használati jogosultságokért.

2021. január 28. 15:56

Alkalmazkodás, üzleti folytonosság és kobotok: összeszerelés

A blogbejegyzések sorozatában ez a negyedik rész, amely azt kutatja, hogy a kobotok mennyire sokféle módon támogatják az alkalmazkodást és az üzletmenet folytonosságát bizonytalan időkben. Minden bejegyzés egy-egy népszerű UR-kobotra épülő alkalmazást helyez a középpontba és bemutatja, hogy a kobotok milyen rugalmas, jövőbiztos automatizálási telepítéseket tesznek lehetővé különböző méretű vállalatok számára. 

2021. január 28. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás