Narratív pénzügyi tervezéssel modellezhető a jövő

forrás: Prím Online, 2020. december 10. 18:55

Eseményalapú pénzügyi tervezést megvalósító, narratív tervezési módszertant dolgozott ki a svájci-magyar központú KnowledgeSeed tanácsadócég. A narratív tervezéssel a vállalatok a bevett, nyers tervszámok helyett az azokat befolyásoló eseményeket tervezik meg úgy, hogy azok integrálhatóak legyenek a tervezési modellekbe. A narratív modellt alkalmazó cégek egyszerű szcenáriók helyett végtelen számú, dinamikusan változó jövőképet elemeznek valós időben, vizuális felületen.

A vállalatok többségénél használt, időszakalapú pénzügyi tervezési folyamat lényege, hogy bizonyos mutatószámok jövőbeni értékét próbálja precízen megjósolni. Ez a folyamat lassú, munkaigényes és sok esetben merev, rugalmatlan terveket eredményez. A KnowledgeSeed által megalkotott eseményalapú (narratív) tervezési módszertan nem a mérési paramétereket (pl. bevétel, profit, stb.) helyezi a középpontba, hanem az azokat befolyásoló eseményeket. Az egyes események tetszőleges részletességgel kidolgozhatók és integrálhatók a fő tervezési modellbe, valamint tetszőlegesen kombinálhatók egymással. Így végtelen számú, dinamikusan változó pénzügyi jövőkép hozható létre egyetlen vizuális felületen.

 

A módszertan és a KnowledgeSeed által fejlesztett tervező szoftverek célja, hogy a pénzügyi tervek módosítására, aktualizálására fordított erőforrások vállalati szinten jelentősen csökkenjenek. A szoftveres modell másodpercek alatt, automatikusan végzi el azokat a módosításokat, melyek korábban kontrollerek, elemzők többhetes költséges munkáját igényelték. A magasan képzett elemzőknek elég az alap tervet és az eseményeket kidolgozni, melyekből a vizuális felületbe integrálva bárki könnyedén további verziókat „számolhat”. Emellett valóban konzisztens pénzügyi tervezést biztosít, kizárva a számolási hibákból, téves verziókezelésből adódó fals adatokat. Így a vezetők nem csak a várható események következményeit, hanem a felkészülés jegyében tett intézkedések hatásait is valós időben, gyorsan modellezhetik.

 

Mi lesz? helyett Mi lesz, ha?

Az időszakalapú tervezés általában csak pár lehetséges kimenetellel számol, melyeket nehéz menet közben aktualizálni a folyamatosan változó események függvényében.  „Az eseményalapú tervezés viszont lehetővé teszi, hogy a vállalatok összefüggéseiben, a változásokat figyelembe véve tervezzék a jövőt, ne csak mérési pontok sorozataként” - emelte ki Moravcsik Zsolt, a KnowledgeSeed ügyvezető partnere.

 

A narratív pénzügyi tervezési modell nemcsak a vállalat belső tényezőivel számol, hanem a külső eseményeket és változókat is integrálja. A külső - nem befolyásolható - események modellbe történő integrálásával a pénzügyi tervek dinamikusan, valós időben tudják követni a külső környezet (például a versenytársak piaci tevékenysége, a valutaárfolyam vagy épp az adó- és jogszabályok) változását.

 

Valós időben szerkeszthető, vizuális tervezés

„Ahhoz, hogy a top vezetők érdemi vitákat tudjanak folytatni az egyes események és döntéseik hatásairól, valós időben kell látniuk azoknak a pénzügyi tervre gyakorolt hatását. Ehhez a narratív tervezés a pénzügyi modellek magasabb szintjeit könnyen áttekinthető formában jeleníti meg” - tette hozzá Moravcsik Zsolt. A megfelelő szoftveres infrastruktúra alkalmazása lehetővé teszi, hogy a tervek folyamatosan frissüljenek a már bekövetkezett eseményekkel és az azokból származó tény adatokkal.

 

A narratív tervezési módszertannal a vezetők, a döntéselőkészítő viták során a pénzügyi tervezési modellt dinamikusan és átláthatóan vizsgálhatják és - ha kell - módosíthatják, az eredményeket pedig valós időben és áttekinthető módon értelmezhetik. Növelve ezzel az üzleti kockázatokra és lehetőségekre való felkészülést, és lehetővé téve a problémák több szempontú vizsgálatát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Így támogatta a digitalizáció Varsó új ékességének felépítését

A Varso Tower, vagyis a Varsó Torony Lengyelország és az Európai Unió legmagasabb épülete, egyben a lengyel főváros legrangosabb építészeti projektje. A maga nemében egyedülálló felhőkarcoló szervesen illeszkedik abba a fejlesztési folyamatba, amelynek célja, hogy Varsót a nemzetközi üzleti élet egyik dinamikusan növekvő központjává emelje. A projekt megvalósításában meghatározó szerepe volt a digitalizációnak, így az épület nemcsak a magasságának, méreteinek, hanem az építésekor alkalmazott innovatív módszereknek köszönhetően is kiérdemli a figyelmet. A fejlesztést Európa egyik meghatározó ingatlanvállalata, a HB Reavis irányította, a kivitelezést a bécsi székhelyű PlanRadar Magyarországon is elérhető szoftvere támogatta.

2023. szeptember 27. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59