Így előzd meg a hátfájást, ha programozó vagy!

Czipperer Dia, 2020. december 28. 19:28

A hátfájás mindenkit elérhet kortól és nemtől függetlenül, tehát rengeteg oka lehet, amiből kiindul ez a kényelmetlen érzés. Persze a korral is járhat, de nem meglepő, ha fiatalként, erőnk teljében is fájlaljuk a hátunk, derekunk. Borzalmasan kellemetlen érzés, megkeserítheti a napunk és úgy érezhetjük, csak egy kiadós masszázs segíthet rajta. Pedig a megelőzésnek is fontos szerepe van ebben, illetve egy kis testmozgás csodákra képes.

A leggyakoribb formája a hátfájásnak izomeredetű és több dolog is kiválthatja. Ha idősödünk vagy fizikai munkát végzünk, esetleg úgy, hogy nem vagyunk hozzászokva, akkor előfordulhat, hogy megerőltetjük a derekunkat, meghúzódik pár izom és kész a baj. Elég annyi is, hogy rosszul mozduljunk, ezért fontos figyelni magunkra. Talán említenem sem kell a leggyakoribb okát a hátfájásnak. Sokan dolgozunk számítógépek előtt, vagy csak rendszeresen használjuk napi szinten és a sok üléssel töltött óra, a rossz pozíció mind hozzájárul ahhoz, hogy a nap végén fájdalommal feküdjünk le aludni. Bizonyára sokan jól ismerjük már ezt a fájdalmat, a merev gerinc melletti izmokat, az érintése való érzékenységet és a mozgás fájdalmát. Lehet, hogy ilyenkor a legkevésbé sem szeretnénk mozogni, mégis az az egészséges, ha megmozgatjuk ezeket az izmokat, hogy még időben megelőzzük az ezzel járó egészségügyi gondokat. A rossz tartás és a görcsök háti izmok ugyanis gerincferdüléshez, porckorongsérvhez és akár lúdtalphoz is vezethetnek.

 

Így tornázz, ha programozol!

 

Rossz világ jár így a programozóknak, hiszen az ő munkájuk olyan, amit nehezen tudnak máshogy végezni csak ülve a gép előtt. Ráadásul mindannyian hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkánkba, még egy utolsó dolgot elintézni és megoldani mielőtt szünetet tartunk, vagy abbahagyjuk, főleg, ha otthonról dolgozunk. Olyankor nehéz elválasztani a munkát az otthoni szabadságtól.

 

Azonban itt az ideje felállni a székünkből és végrehajtani néhány gyakorlatot a saját érdekünkben. A legtöbb elég egyszerű és minden segédeszköz nélkül megoldható. Az első, ami amennyire egyszerű, annyira hasznos, ismerős lehet iskolából. Négykézlábra helyezkedve a tenyerünk a vállunk alatt helyezkedjen el, a térdünk pedig a törzsünk magasságában. A hátat pár másodperc erejéig domborítjuk, aztán homorítjuk. Ezt a gyakorlatot nagyjából nyolcszor érdemes elvégezni, ezzel kényelmesen átmozgatva a gerincünket. Hanyatt fekve, vállainkat szorosan a padlóhoz nyomva, felhúzott térdeinket fordítsuk el jobbra, majd balra, a térdünket érintsük a padlóhoz. Kifacsart póznak tűnhet, de pont ez a lényege. A combjainkat úgy nyújthatjuk hatékonyan, ha álló helyzetben a sarkunkat a farizomhoz nyomjuk és a kezünkkel rásegítünk erre, hogy jobban húzódjon a combban az izom. A visszafeszített lábfej, nyújtott lábszár is hasznos, ahogy a térdünk felsőtestünkre húzása.


Bemutatkozik a kettlebell!

 

Azonban, ha igazán jól meg szeretnénk mozgatni a testünket, jó ötlet lehet egy kettlebell vásárlás, ami kicsit máshogy működik, mint egy hagyományos súlyzó, de legalább olyan jó. A különböző gyakorlatok, amiket el lehet vele végezni, nem csak erősítik az izmainkat, de át is mozgatják a testünk. Ideális otthoni edzésre, ha nem vagyunk a konditermek hívei és mégis többet teszünk meg magunkért és az egészségünkért, mint a szükséges minimum. Egyszerű a használata és az internet segítségével több nekünk megfelelő gyakorlatot találhatunk. 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50