Így előzd meg a hátfájást, ha programozó vagy!

Czipperer Dia, 2020. december 28. 19:28

A hátfájás mindenkit elérhet kortól és nemtől függetlenül, tehát rengeteg oka lehet, amiből kiindul ez a kényelmetlen érzés. Persze a korral is járhat, de nem meglepő, ha fiatalként, erőnk teljében is fájlaljuk a hátunk, derekunk. Borzalmasan kellemetlen érzés, megkeserítheti a napunk és úgy érezhetjük, csak egy kiadós masszázs segíthet rajta. Pedig a megelőzésnek is fontos szerepe van ebben, illetve egy kis testmozgás csodákra képes.

A leggyakoribb formája a hátfájásnak izomeredetű és több dolog is kiválthatja. Ha idősödünk vagy fizikai munkát végzünk, esetleg úgy, hogy nem vagyunk hozzászokva, akkor előfordulhat, hogy megerőltetjük a derekunkat, meghúzódik pár izom és kész a baj. Elég annyi is, hogy rosszul mozduljunk, ezért fontos figyelni magunkra. Talán említenem sem kell a leggyakoribb okát a hátfájásnak. Sokan dolgozunk számítógépek előtt, vagy csak rendszeresen használjuk napi szinten és a sok üléssel töltött óra, a rossz pozíció mind hozzájárul ahhoz, hogy a nap végén fájdalommal feküdjünk le aludni. Bizonyára sokan jól ismerjük már ezt a fájdalmat, a merev gerinc melletti izmokat, az érintése való érzékenységet és a mozgás fájdalmát. Lehet, hogy ilyenkor a legkevésbé sem szeretnénk mozogni, mégis az az egészséges, ha megmozgatjuk ezeket az izmokat, hogy még időben megelőzzük az ezzel járó egészségügyi gondokat. A rossz tartás és a görcsök háti izmok ugyanis gerincferdüléshez, porckorongsérvhez és akár lúdtalphoz is vezethetnek.

 

Így tornázz, ha programozol!

 

Rossz világ jár így a programozóknak, hiszen az ő munkájuk olyan, amit nehezen tudnak máshogy végezni csak ülve a gép előtt. Ráadásul mindannyian hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkánkba, még egy utolsó dolgot elintézni és megoldani mielőtt szünetet tartunk, vagy abbahagyjuk, főleg, ha otthonról dolgozunk. Olyankor nehéz elválasztani a munkát az otthoni szabadságtól.

 

Azonban itt az ideje felállni a székünkből és végrehajtani néhány gyakorlatot a saját érdekünkben. A legtöbb elég egyszerű és minden segédeszköz nélkül megoldható. Az első, ami amennyire egyszerű, annyira hasznos, ismerős lehet iskolából. Négykézlábra helyezkedve a tenyerünk a vállunk alatt helyezkedjen el, a térdünk pedig a törzsünk magasságában. A hátat pár másodperc erejéig domborítjuk, aztán homorítjuk. Ezt a gyakorlatot nagyjából nyolcszor érdemes elvégezni, ezzel kényelmesen átmozgatva a gerincünket. Hanyatt fekve, vállainkat szorosan a padlóhoz nyomva, felhúzott térdeinket fordítsuk el jobbra, majd balra, a térdünket érintsük a padlóhoz. Kifacsart póznak tűnhet, de pont ez a lényege. A combjainkat úgy nyújthatjuk hatékonyan, ha álló helyzetben a sarkunkat a farizomhoz nyomjuk és a kezünkkel rásegítünk erre, hogy jobban húzódjon a combban az izom. A visszafeszített lábfej, nyújtott lábszár is hasznos, ahogy a térdünk felsőtestünkre húzása.


Bemutatkozik a kettlebell!

 

Azonban, ha igazán jól meg szeretnénk mozgatni a testünket, jó ötlet lehet egy kettlebell vásárlás, ami kicsit máshogy működik, mint egy hagyományos súlyzó, de legalább olyan jó. A különböző gyakorlatok, amiket el lehet vele végezni, nem csak erősítik az izmainkat, de át is mozgatják a testünk. Ideális otthoni edzésre, ha nem vagyunk a konditermek hívei és mégis többet teszünk meg magunkért és az egészségünkért, mint a szükséges minimum. Egyszerű a használata és az internet segítségével több nekünk megfelelő gyakorlatot találhatunk. 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Láthatatlan pajzs az autó esztétikumának védelmében

Miben rejlik a CarPro HydrO2 LITE szóróbevonat kiemelt hozzáadott értéke akkor, hogyha a minőségi autóápolás szellemében alkalmazzuk? Hogyan történhet egyáltalán a CarPro HydrO2 LITE szóróbevonat használata, és mennyi időt vesz igénybe?

2021. június 1. 14:42

Ismerkedj meg a tündérkert különlegességével, és fogj neki megépítésének még ma!

A tündérkertek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen mindamellett, hogy az ember megcsillogtathatja kreativitását, a kert csodás díszei lehetnek egy pillanat alatt. Amennyiben már láttál tündérkertet, te is biztosan beleszerettél a miniatűr építményekkel, a varázslatos figurákkal és a cuki kis kti bútorokkal tarkított világba.

2021. június 1. 14:35

Milyen a szexi harisnyatartók kínálata?

A szexi harisnyatartók segítségével érzéki hercegnővé válhat a hálószobában. Egy erotikus darab remek kiegészítője lehet egy izgalmas estének. Megtalálni a tökéletes darabot azonban nem egyszerű, hiszen ezek kínálata hatalmas. Vajon hol és milyet érdemes választani? Ebből a cikkből minden kiderül! 

2021. június 1. 14:30

Stílusos ajtók kis lakásokba

A kisebb belterületű ingatlanokban minden szabad centiméter kincs. Sok helyet megspórolhatunk, ha célszerűen rendezzük be lakásunkat. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy takarékoskodjunk a térrel. Ha jól választjuk meg a nyílászárókat, akár négyzetmétereket is nyerhetünk.

2021. június 1. 14:20

Süssön pizzát és egyéb finomságokat kertjében

Bizonyára Ön is várta már a tavaszt, de még inkább a nyarat, amikor hosszúak a nappalok, kellemes az idő, és végre zavartalanul lehet mind több időt tölteni a szabadban.

2021. június 1. 11:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40