Így előzd meg a hátfájást, ha programozó vagy!

Czipperer Dia, 2020. december 28. 19:28

A hátfájás mindenkit elérhet kortól és nemtől függetlenül, tehát rengeteg oka lehet, amiből kiindul ez a kényelmetlen érzés. Persze a korral is járhat, de nem meglepő, ha fiatalként, erőnk teljében is fájlaljuk a hátunk, derekunk. Borzalmasan kellemetlen érzés, megkeserítheti a napunk és úgy érezhetjük, csak egy kiadós masszázs segíthet rajta. Pedig a megelőzésnek is fontos szerepe van ebben, illetve egy kis testmozgás csodákra képes.

A leggyakoribb formája a hátfájásnak izomeredetű és több dolog is kiválthatja. Ha idősödünk vagy fizikai munkát végzünk, esetleg úgy, hogy nem vagyunk hozzászokva, akkor előfordulhat, hogy megerőltetjük a derekunkat, meghúzódik pár izom és kész a baj. Elég annyi is, hogy rosszul mozduljunk, ezért fontos figyelni magunkra. Talán említenem sem kell a leggyakoribb okát a hátfájásnak. Sokan dolgozunk számítógépek előtt, vagy csak rendszeresen használjuk napi szinten és a sok üléssel töltött óra, a rossz pozíció mind hozzájárul ahhoz, hogy a nap végén fájdalommal feküdjünk le aludni. Bizonyára sokan jól ismerjük már ezt a fájdalmat, a merev gerinc melletti izmokat, az érintése való érzékenységet és a mozgás fájdalmát. Lehet, hogy ilyenkor a legkevésbé sem szeretnénk mozogni, mégis az az egészséges, ha megmozgatjuk ezeket az izmokat, hogy még időben megelőzzük az ezzel járó egészségügyi gondokat. A rossz tartás és a görcsök háti izmok ugyanis gerincferdüléshez, porckorongsérvhez és akár lúdtalphoz is vezethetnek.

 

Így tornázz, ha programozol!

 

Rossz világ jár így a programozóknak, hiszen az ő munkájuk olyan, amit nehezen tudnak máshogy végezni csak ülve a gép előtt. Ráadásul mindannyian hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkánkba, még egy utolsó dolgot elintézni és megoldani mielőtt szünetet tartunk, vagy abbahagyjuk, főleg, ha otthonról dolgozunk. Olyankor nehéz elválasztani a munkát az otthoni szabadságtól.

 

Azonban itt az ideje felállni a székünkből és végrehajtani néhány gyakorlatot a saját érdekünkben. A legtöbb elég egyszerű és minden segédeszköz nélkül megoldható. Az első, ami amennyire egyszerű, annyira hasznos, ismerős lehet iskolából. Négykézlábra helyezkedve a tenyerünk a vállunk alatt helyezkedjen el, a térdünk pedig a törzsünk magasságában. A hátat pár másodperc erejéig domborítjuk, aztán homorítjuk. Ezt a gyakorlatot nagyjából nyolcszor érdemes elvégezni, ezzel kényelmesen átmozgatva a gerincünket. Hanyatt fekve, vállainkat szorosan a padlóhoz nyomva, felhúzott térdeinket fordítsuk el jobbra, majd balra, a térdünket érintsük a padlóhoz. Kifacsart póznak tűnhet, de pont ez a lényege. A combjainkat úgy nyújthatjuk hatékonyan, ha álló helyzetben a sarkunkat a farizomhoz nyomjuk és a kezünkkel rásegítünk erre, hogy jobban húzódjon a combban az izom. A visszafeszített lábfej, nyújtott lábszár is hasznos, ahogy a térdünk felsőtestünkre húzása.


Bemutatkozik a kettlebell!

 

Azonban, ha igazán jól meg szeretnénk mozgatni a testünket, jó ötlet lehet egy kettlebell vásárlás, ami kicsit máshogy működik, mint egy hagyományos súlyzó, de legalább olyan jó. A különböző gyakorlatok, amiket el lehet vele végezni, nem csak erősítik az izmainkat, de át is mozgatják a testünk. Ideális otthoni edzésre, ha nem vagyunk a konditermek hívei és mégis többet teszünk meg magunkért és az egészségünkért, mint a szükséges minimum. Egyszerű a használata és az internet segítségével több nekünk megfelelő gyakorlatot találhatunk. 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudnivalók Google Ads-hirdetésekről

Bár rengeteg keresőmotor létezik a nagyvilágban, mindössze 5-10 olyan van, amely ismert és amelyet sokan használnak. Ezek közül Európában a Google kereső a legismertebb.

2021. január 26. 09:14

Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

2021. január 19. 09:32

Mérjünk rendszeresen véroxigént!

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

2021. január 19. 09:21

Az ujjunk mindig változik, hogy lesz így karikagyűrűnk?

Az ujjunk mérete közel sem állandó, így nem meglepő, hogy a karikagyűrű, ami egyik nap jó és tökéletesen passzol, az a másikon lecsúszik vagy épp ellenkezőleg, meg se indul lefelé. De vajon hol a titok nyitja, amiért mindezek a jelenségek bekövetkeznek?

2021. január 18. 08:46

Kinek éri meg 2021-től a kata?

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2021. január 14. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás