Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:32

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

De ez nemcsak magyar sajátság: Norvégiában tavaly több elektromos autót adtak el, mint benzinest! És a leghíresebb - hírhedtebb elektromos autógyártó cég, a 2003-as alapítású Tesla idénre, 2021-ben az árát megnyolcszorozva a világ legértékesebb autógyártó cége lett, ügyvezető igazgatója, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb embere.

 

Az elektromos autó töltése kezdőknek

 

Az elektromos autók mellé járó eredeti, gyári töltővel (EVSE) egy 10-16 amperes falra szerelt konnektorról is feltölthetők. Amikor csak a munkába járással vagy más, napi teendők után töltjük vissza az elhasznált áramot, ez lehet a legjobb megoldás, mert ha gyakran használjuk a gyorstöltőket, ez az akkumulátor élletartamának gyorsabb csökkenésével jár.

 

Nincs szükség tehát minden alkalommal egy töltőoszlopra, hanem otthon is van lehetőség töltőrendszert kialakítani fali vagy akár oszlop töltőegységről is.

Van különbség a magáncélú és a közhasználatú töltők között?

 

A lassú (hagyományos) töltő, amelyet elsősorban otthoni, magáncélra használunk, a régebbi elektromos autókat 16 amperrel, a legújabb, drágább modelleket akár 40 amperrel is tudják tölteni. Ez azt jelenti, hogy általában 8 óra és fél nap közötti időtartamra van szükség, amíg az akkumulátor eléri a 80%-os vagy teljes töltöttségi szintet.

 

A másik töltési megoldás a gyors- vagy villámtöltő, amelynek működési elve megegyezik az előbbivel, azonban ezek nagyobb teljesítményűek, kényelmesebbek és gyorsabbak. Mielőtt ilyet telepítenénk otthon, mindenképpen nézzünk utána, hogy az autónk mit bír el ebből a szuper technológiából. Ha a “leggyengébb láncszem” az autónk invertere, lehet, hogy a 2 vagy 3 fázisos gyorstöltő energiáját csak 1 fázison tudja befogadni az autónk.

 

Megújuló rendszerek, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és hasonló rendszerek esetében érdemes lehet a Wagner Solar Hungáriától ajánlatot kérni, amely már 2021-ben 19 éve van a piacon, és szívügye a környezetvédelem és az energiatakarékosság és -tudatosság.

 

Elektromos autó és napelemes rendszerek!?

 

Eljött a jövő: elektromos autónkat akár okos napelemes rendszerünkről is tölthetjük. És ehhez még otthon sem kell lennünk! Az okos napelemes rendszerhez tartozó egyik legjobb invertertípus a SolarEdge készüléke.

 

A napelemes rendszereknek rengeteg előnyük van (nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek), az egyik kevéssé ismert tulajdonságuk az, hogy a hozzájuk tartozó inverterrel akár gyorsabban lehet feltölteni elektromos autónkat is, hiszen a napelemes rendszerhez tartozó inverter autótöltőként is funkcionálhat, ennek a technológiának a kifejlesztésében a SolarEdge volt az világelső.


 

Kulcsszavak: elektromos autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotfűnyíró – avagy a kertgondozás kiszervezése biztos helyre

A modern és felhasználóbarát porszívókra egész nyugodtan tekinthetünk úgy, mint a kert gondozásának és a fű ápoltan tartásának megbízható és folyamatosan rendelkezésre álló eszközeire. A cikkben részletesen is igyekszünk rávilágítani a használatuk hozzáadott értékére.

2021. február 11. 11:11

A közületi levegőfertőtlenítő hasznossága és hozzáadott értéke

Ebben a cikkben egy igencsak hasznos eszköz, egész pontosan a közületi levegőfertőtlenítő hasznosságát igyekszünk minél inkább szemléltetni. Vagyis arra próbálunk meg rávilágítani, mennyire fontos és hasznos célt szolgál maga az alkalmazás.

2021. február 10. 08:57

A koronavírus hatása a környezetvédelemre

A jelenlegi vírushelyzet nem csak az emberekre van befolyással, hanem a környezetvédelemre is. Amit az elmúlt pár évben sikerült elérni a környezetvédelem területén, jelenleg háttérbe szorul, és más problémák kerültek az előtérbe. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a körülöttünk lévő természetet ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket.

2021. február 8. 17:00

Immunerősítés természetes módszerekkel

Amikor a szervezetünket kórokozók támadják meg, szembe kell nézniük a természetes “védőpajzsunkkal”, azaz az immunrendszerünkkel. Ha megfelelően működik, akkor képes gyorsan leszámolni a betolakodókkal, és sokkal enyhébb tünetekkel és rövidebb idő alatt átesünk a betegségen. 

2021. február 6. 16:45

Hasznos tárgyak, amik egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak

Manapság sajnos “kihalófélben” vannak a bármit megjavító, mindenhez (is) értő ezermesterek, hiszen a legtöbb használati tárgyból egyszerűbb újat vásárolni, mint a régit megszerelni. Viszont így is akadnak olyan apróbb feladatok, amiket szinte bárki el tud végezni, és nem kell hozzá különleges barkácstudás sem. Csupán néhány hasznos kis segédeszköz, aminek minden háztartásban ott a helye, hiszen biztos, hogy időnként szükség lesz rá. Nézzük, melyek ezek!

2021. február 4. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55