5 szédítő bitcoin-előrejelzés

forrás: Prím Online, 2021. január 24. 11:15

Már tavaly is nagyot emelkedett a bitcoin, az ide évben pedig folytatta a száguldást. Korábban volt már hasonló nagy emelkedés de nagyon különbözik ez a "rali" a három évvel ezelőttitől, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, annak ellenére, hogy most épp lefele mutat az árfolyam iránya.

A tavalyi viharos, rendkívüli évben a bitcoin árfolyama több mint négyszeresére ment fel. Akinek van, az azon törheti a fejét, hogy hol lesz a csúcs, hol érdemes kiszállni. Akinek pedig nincsen, az azon töprenghet, hogy érdemes-e még beszállni.

 

Év végén, év elején sokan készítenek előrejelzést, ám ezek nagy részét nem érdemes komolyan venni. Több százezer dolláros előrejelzéseket már 2013-tól lehetett olvasni a bitcoinról, de akkor még kevéssé tűntek megalapozottnak. Most viszont már egészen komoly intézményi befektetők, bankházak, befektetési alapok, brókercégek, elemzők is elkezdték komolyan venni, elemezni, előrejelzéseket adni rá.

 

A komolyabb előrejelzésekből válogatott a portál, amelyekre valószínűleg érdemes odafigyelni. A jelenlegi optimista hangulatban nemigen találni olyat, aki árfolyamcsökkenést merne bemondani.

 

1. JPMorgan: 146 ezer dollár

Ez a cég egyrészt azért érdekes, mert a világ egyik legnagyobb befektetési bankjáról van szó, amelynek nyilván hatalmas befolyása van más intézményi befektetők, magánbefektetők, sőt akár állami szervezetek gondolkodására is. De azért is, mert jól képviseli azt a hatalmas szemléletváltozást, ami az előző, 2017-es bitcoin-árrobbanás és a mostani között lezajlott. A cég vezérigazgatója, Jamie Dixon ugyanis akkoriban még csalásnak nevezte a bitcoint, sőt egyenesen megfenyegette beosztottjait, hogy kirúgja őket, ha ezzel foglalkoznának.

 

A 146 ezer dolláros érték egyébként úgy jött ki a bankháznak, hogy az aranypiac analógiáját használták fel. Ha a bitcoinba is hasonló összeg áramlana, mint aranyba, akkor jönne ki szerintük ez az ár hosszabb távon. Rövid távon viszont a minap egy korrekció lehetőségére figyelmeztettek, amelyben 25 ezer dollárig eshet a bitcoin.

 

www.pexels.com

 

2. Citibank: 318 ezer dollár

Még novemberben történt, hogy ennek a másik amerikai nagybanknak a nem nyilvános elemzése úgymond kiszivárgott. Ebben egyenesen a 21. század aranyának nevezték a bitcoint, és már 2021 végén elképzelhetőnek tartották a 318 ezer dolláros árat. Úgy tűnik, hogy elsősorban abból indultak ki, hogy mekkora emelkedés várható, ha a 2017-es mánia megismétlődik. Az akkori árrobbanás során a bitcoin árfolyama körülbelül hússzorosára emelkedett.

 

3. Willy Woo: Még idén 200 ezer, talán 300 ezer

Szintén ez év végére jósolt hatjegyű árfolyamokat Willy Woo, aki ugyan nem tartozik semmilyen nagy pénzügy intézményhez, viszont már 2017-ben is az egyik legjobb kriptodeviza-elemzőként tartották számon. Arról híres, hogy saját számításai alapján dolgozik, alaposan kielemezve a blokklánc nyilvános adathalmazából, hogy hogyan viselkednek valójában a kis- és nagy befektetők (“bálnák”). Például eladnak-e, vagy többségükben inkább tartogatják befektetéseiket, és várják a még magasabb árakat. Így szavára nagyon sokan odafigyelnek.

 

4. Novogratz: 50 ezer vagy 60 ezer

Michael Novogratz valamikor a Goldman Sachs csúcsmenedzsere volt, majd önállósította magát, és 2013-tól főleg kriptodevizákkal foglalkozik. Ezen kívül pedig jelentős vagyonnal rednelkezik, nem kis részben a kriptódevizáknak köszönhetően. Több tízmillió dollárért szokott cégeket vagy házakat vásárolni, szerepel az amerikai milliárdosok listáján.

 

Az ő 50-60 ezer dolláros becslése látszólag visszafogott, de aki tud a sorok között olvasni, gondolhatja, hogy közben ennél jóval többre is számít. Nemrég megállapította, hogy a bitcoinok összértéke az arany piaci kapitalizációjának tíz százalékát sem éri el.

 

5. Longforecast.com: idén 75 ezer, 2025-ben pedig 106 ezer felett

Ezt az oldalt azért találtuk érdekesnek, mert próbálja kiiktatni az emberi tényezőt. Nem elfogult, pozícióból beszélő, érzelmileg is érintett kriptodeviza rajongók vagy botcsinálta elemzők terméke. Saját állításuk szerint matematikai és statisztikai módszereket alkalmaznak a meglévő történelmi adatok alapján. Változó súllyal veszik figyelembe a ciklikusan ismétlődő mintákat, piaci mutatókat, az elektronikus és algoritmikus kereskedés növekedését, a szabályozási beavatkozásokat stb.

 

Mit mutat a digitálisarany-elmélet?

Amint láthatjuk, sokan az aranyat tekintik mérvadónak. Látszik, hogy a Wall Street megtalálta az ideológiát: a bitcoin az arany vetélytársaként, a pénznyomtatás, pénzhígítás, infláció, dollárgyengülés elleni védelemként szolgál. Digitális arany lett belőle. Az aranypiac kapitalizációját egyes becslések háromezer milliárd dollárra, mások 12 ezer milliárd dollárra teszik. A teljes kriptodeviza-piacé jelenleg csak mintegy 1050 milliárd dollár, ebből a bitcoinra pedig pillanatnyilag “csak” 690 milliárd dollár jut. Akárhogy számolunk, az arany-analógia a jelenleginek többszörösére rúgó, legalább százezer dolláros nagyságrendű bitcoin-árakat eredményezne.

 

arfolyamtudos.hu

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.  

2023. március 22. 10:04

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Ismét a Process Solutions az első a könyvelő cégek rangsorában

A Process Solutions (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalata a BBJ listájának 2022-es adatai alapján már 16. éve őrzi piacvezető szerepét a könyvelő cégek között. Szalai András, partner, ügyvezető igazgató, a BBJ piaci panelbeszélgetése keretében elárulta, milyen jövőt alakító trendekre kell figyelni, és melyik területeken szeretnének változtatni a számviteli vezetők 2023-ban.

2023. március 21. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48