Új fegyver a klímaváltozás elleni küzdelemben

forrás: Prím Online, 2021. február 13. 14:26

Az Egyesült Államok legnagyobb vállalatait felvonultató Fortune 500 listán szereplő cégek mindössze 23 százaléka fogalmazott meg eddig vállalásokat a klímaváltozás megállítása érdekében, pedig az óra ketyeg, az iparosodás előtti korszakhoz képest becslések szerint már 1,1 °C-kal emelkedett a globális átlaghőmérséklet. A Schneider Electric most világszinten új lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy zöldebb működésre álljanak át, amihez a társaság budapesti központja is támogatást nyújt.

Átfogóbb megközelítést tesz lehetővé a vállalkozások számára a fenntarthatósági céljaik megfogalmazásában és végrehajtásában a Schneider Electric új szolgáltatáscsomagja. A „Climate Change Advisory Service” a társaság által eddig is kínált különböző szolgáltatásokat emeli új szintre. A teljesen integrált megoldás magában foglalja az energiamenedzsmentet, az erőforrás-hatékonyságot, a megújuló forrásból származó energia beszerzését, a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozását, valamint a mesterséges intelligencia által vezérelt adatgyűjtést és -megosztást. 

 

A 2015-ben elfogadott, majd 2016-ban hatályba lépett párizsi klímaegyezmény és a globális szervezetek ezrei által tett számos vállalás ellenére az iparosodás előtti korszakhoz képest becslések szerint már most is 1,1 Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet, és ha nem történik számottevő változás, akkor nem sikerül tartani az ajánlott 1,5 Celsius-fokos szintet. Ennek ellenére a Fortune 500 listán szereplő vállalkozások mindössze 23 százaléka tett konkrét, a klímaváltozás megállításával összefüggő, 2030-ig szóló vállalást. A Schneider Electric új, átfogó tanácsadási szolgáltatása egyben kínálja a „zöld” stratégia megalkotásához és végrehajtásához szükséges eszközöket és a tanácsadói támogatást a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt. 

 

 

A „Climate Change Advisory Service” szolgáltatás keretében többek között dekarbonizációs stratégia megalkotását, mesterségesintelligencia alapú globális adatmenedzsmentet, költségvetés és előrejelzés elkészítését, portfóliókockázat-menedzsmentet, energiahatékonyságnövelési lépések feltárását és megvalósítását, megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek felmérését és azok beszerzését kínálja a Schneider Electric. 

 

A társaság új szolgáltatásait részben a mintegy 200 főt foglalkoztató budapesti Energy and Sustainability Services (ESS) központból nyújtják. A budapesti ESS eddig is számos, a fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos szolgáltatást kínált elsősorban európai ügyfelek, mint például a Whirlpool, Henkel, Pepsico, GSK (GlaxoSmithKline), Auchan számára. 

 

A Schneider Electric saját működése során is aktívan használja a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot javító megoldásait és technológiáit, illetve az elmúlt öt évben folyamatosan fogalmazott meg egyre ambiciózusabb célkitűzéseket a klímavédelem érdekében. A vállalat törekvéseinek elismeréseként az első helyen végzett a Corporate Knights által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő társaságait bemutató listán. A cég a közelmúltban jelentette be, hogy tovább gyorsítja fenntarthatósági stratégiája megvalósítását, ennek érdekében hat területen 11+1 konkrét célkitűzést fogalmazott meg, amelyeket 2025-ig kíván teljesíteni. 

 

A célkitűzések között szerepel többek között, hogy a jelenlegi 70 százalékról 80 százalékra emelik a fenntartható megoldásokból származó bevételek arányát. Emellett összesen 800 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előznének meg az ügyfeleiknek, illetve az ezer legnagyobb beszállítójuk CO2-kibocsátását felével csökkentenék. A hatékony erőforrásgazdálkodás esetében a termékeikben 50 százalékra növelnék a környezetbarát anyagok arányát, míg a csomagolásokban teljes mértékben megszüntetnék az egyszer használható műanyagok alkalmazását, illetve újrahasznosított kartonnal dolgoznak. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05