Így működik egy cobot a bútorgyárban

forrás: Prím Online, 2021. március 6. 09:59

A Becker Románia bútorgyár préselt bükk furnér elemeket gyárt. Az ismétlődő munkafolyamatok hatékonyságának a végtermék minőségének befolyásolása nélküli növelése érdekében a Becker Románia két UR10 kobotot vezetett be gyártási folyamataiba. Az együttműködő robotok kezelik a ragasztóadagolást és a felszedési és beültetési (pick and place) feladatokat a Becker gyártási egységében, ahol évente több mint 10.000 köbméternyi bükkfa kerül feldolgozásra.

Kihívás

A termelési folyamatokhoz megfelelően képzett személyzet toborzása meglehetősen nagy nehézségnek bizonyult, ami arra késztette a vállalatot, hogy megvizsgálja az automatizálás lehetőségét. Olyan együttműködő automatizálási konfigurációt kerestek, amelyben az emberek és az újonnan integrált megoldások együtt dolgoznak az összeszerelési folyamat hatékonyságának növelése érdekében. A Becker emellett arra törekedett, hogy javítsa az alkalmazottak munkakörnyezetét, akikre ezáltal vonzóbb és kreatívabb feladatok vártak.

 

 

Megoldás

A Becker Románia azért választotta a Universal Robots együttműködő robotjait az automatizáláshoz, mert kifejezetten arra tervezték őket, hogy biztonságosan működjenek emberi munkaerő közvetlen közelében további biztonsági felszerelés nélkül, emellett rendkívül gyorsan és egyszerűen telepíthetők. A tükrök összeszerelésének folyamatába integrált két UR10 kobot párhuzamosan működik: az első UR10 ragasztót adagol a termék keretére, majd a második UR10 egy gyűrűs darabot helyez az üveg feletti ragasztós felületre. A kobotok programozása egyszerűen és gyorsan történt. A vállalat egy, a UR felületéről letölthető CircleMove nevű programot használt, ami viszonylag szabad mozgást tesz lehetővé. „A UR együttműködő robotokat könnyű programozni. Nem igényel magas szintű számítógépes és automatizálási ismereteket. Bárki, aki minimális műszaki ismeretekkel rendelkezik, sikeresen létre tud hozni alkalmazásokat ezekkel a robotokkal” - mondta Remus Țopan, a Becker Románia műszaki mérnöke.

 

A Universal Robots által nyújtott műszaki támogatás is nagyban hozzájárult a kobotok sikeres telepítéséhez. „A Universal Robots honlapján megtalálható az összes szükséges információ, még a kifejlesztett programokhoz, valamint a szoftverfrissítésekhez tartozó backup fájlok is, amelyek egyszerűen lementhetők a weboldalon található varázslófájlok segítségével. Egy egész közösség áll a háttérben, akik bármikor készek segíteni” - tette hozzá Remus Țopan.

 

 

A vállalat jelenleg a két együttműködő robot mellett dolgozó, emberi operátort használ egyik terméke összeállításához. Az operátorok hozzáadják a keretet, az üveget és kiürítik a forgóállványt a tükrök összeszerelése során. Az első kobot forrasztópisztollyal adagolja a ragasztót a kívánt helyre. Ha eljön a ragasztó cseréjének ideje, az egyik operátor az anyagfogyás nyomon követesére létrehozott speciális programon keresztül kap tájékoztatást. „A fogyasztási norma kiszámítása után létrehoztunk egy globális „telepítési változót”, amelyet a robot kikapcsolt állapotban is elment. Az egyes programok elején történő ellenőrzés során a változó megadja a csőben lévő ragasztó mennyiségét. Amikor eléri a 0 értéket, a program megnyit egy alprogramot, amely olyan helyzetbe mozdítja a robot karját, hogy az operátor könnyedén ki tudja cserélni a ragasztótartályt” - magyarázta Remus.

 

A második UR10 egy olyan könnyen és gyorsan összeszerelhető és beállítható, tapadókoronggal ellátott markolót használ, amellyel a félautomata adagolóegységből kiveszi a második részt és a ragasztó fölé helyezi. Minden automatizálási program és érzékelő bekerült a kobot vezérlőegységébe, megkönnyítve ezáltal a programozást. A keret észlelése távolságérzékelőkkel, a raktárban lévő gyűrűs szegmens detektálása pedig fotoelektromos érzékelőkkel történik. Az UR10 kobotokkal való összekapcsolódás egy PLC (Programmable Logic Controller, azaz programozható logikai vezérlő) segítségével történik, amely a forgóállvány működését is ellenőrzi, kétirányúan továbbított analóg jeleken keresztül.

 

 

 

Előnyök

A Becker Románia esetében az UR kobotok jelentősen javították a termékek összeszerelésének minőségét, lehetővé téve az alkalmazások ellenőrzését és a műveletek ismételhetőségét. További előnyt jelent a kobotok rugalmassága, lehetővé téve a más feladatokra való szükség szerinti átcsoportosítást, ami a Becker szempontjából versenyelőnyt jelent. A kobotok átcsoportosíthatóságából származó előnyt szem előtt tartva, a vállalatnak jelenleg van egy UR16 robotja is tesztelési fázisában, amely felülettisztítást végez.

 

„A UR együttműködő robotok felhasználóbarát programozása nem igényel magas szintű számítógépes és automatizálási ismereteket. Bárki, aki minimális műszaki ismeretekkel rendelkezik, sikeresen be tudja programozni az adott alkalmazási területre ezeket a robotokat. Egyetlen nap alatt gond nélkül elvégeztük a felszedési és beültetési (pick and place) alkalmazás tényleges programozását...”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

Noha korábban sokan idegenkedtek a digitális arcfelismerő rendszerektől, ma már egyre többen ezzel a megoldással oldják fel az okostelefonjukat, a következő évtizedben pedig várhatóan négyszeresére nő az arcfelismerés jelenleg 4 milliárd dolláros piaca. A rendezvényszervezéstől a vendéglátáson át a biztonságtechnikáig számos iparág húzhat hasznot a technológiából, és ebből magyar szakemberek is kivehetik a részüket. 

2022. augusztus 9. 09:55

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője

A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai REGENT innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.

2022. augusztus 9. 09:51

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20