Naperőmű-farmmal élesztették újjá a sivatagi élővilágot

forrás: Prím Online, 2021. március 9. 16:28

A világ legnagyobb, a nap mozgását intelligensen követő naperőműjével élesztették újjá az élővilágot és az ezeréves múltra visszatekintő goji bogyó-termesztést Kína Ningxia tartományában. A 20 négyzetkilométeren elterülő, jelenleg 640 MW teljesítményű napelem-farmot a Huawei Technologies okos napelemes megoldásai és a vállalat 13 ezer invertere működteti. A panelek és az azokat mozgató szerkezetek alatt több hektáron goji bogyó-ültetvény helyezkedik el. A folyamatosan fejlődő Baofeng PV Park maximális teljesítményét 1GW-ra tervezik, eddigi működése során mintegy 4 milliárd kWh villamos energiát termelt, ami közel 2 milliárd kilogrammal csökkentette a CO2-kibocsátást. 

 

Sivatagból termőterület

2014-ben még csak sivatag borította a Sárga folyó keleti partján fekvő Ningxia tartományt. A Baofeng Group vállalat 107 négyzetkilométernyi elsivatagosodott földet kezdett először lucerna ültetéssel, majd goji bogyók telepítésével megművelni. A földművelés hatékonyságának növelése érdekében a Baofeng 2016-ban a Huawei intelligens napelemes megoldásival napelemfarmot épített ki az ültetvény fölött. A paneleket 2,9 méteres magasságban helyezték el, ami nemcsak elegendő teret kínál a növénytermesztéshez, de biztosítja a teret az optimális üzemeltetési és karbantartási tevékenységekhez is. 

 

Az elmúlt években valódi oázist teremtettek a sivatagban, a növényeknek köszönhetően tápanyaggal gazdagodott a talaj, a napenergia pedig tiszta energiát biztosít a régió fejlődéséhez. Az ökoszisztémára is jó hatással volt a projekt, a régióban jelentősen megnőtt a verebek, a mezei nyulak és fácánok populációja, továbbá a naperőmű 30–40%-kal csökkenti a talajnedvesség elpárolgását. A növényzettel borított terület mérete 85%-kal nőtt, miközben jelentősen javult a regionális éghajlat. A goji bogyó bokrokat csepegtetős öntözőrendszer locsolja, mert a régióban nagyon kevés a csapadék. 

 

 

A legnagyobb napkövető erőmű

A naperőmű, amelynek maximális tervezett kapacitása 1 GW lesz, ha teljesen elkészül, 20 négyzetkilométeren terül majd el. A már megépített, 640 MW teljesítményű napelem-farm jelenleg a világ legnagyobb olyan erőműje, amely követi a nap mozgását. Ehhez a napkövető rendszer (tracking) a Huawei inverterekbe beépített intelligens, automatikus követési algoritmusát használja fel. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes panelek összehangoltan, napraforgóként kövessék a Nap mozgását, ezáltal nagymértékben, mintegy 20%-kal javítva az áramtermelést a hagyományos naperőművekhez képest. A projekt fenntartható módon épült első szakaszát, amelyet 13 ezer intelligens Huawei inverter működtet, 2016-ban Kína napenergia programja keretében csatlakoztatták a hálózatra. A hatalmas terület ellenőrzéséhez a Baofeng vállalat drónokat, míg a napelemes rendszerek működésének ellenőrzéséhez a Huawei intelligens FusionSolar naperőmű monitoring rendszerét használja. 

 

 

Nagy számok törvénye

A Baofeng PV Park működése óta 3,875 milliárd kWh villamos energiát termelt, ha ugyanezt az energiát hagyományos módon állították volna elő, az 1,841 milliárd kilogramm CO2-kibocsátást eredményezett volna. Ez 80 millió fa ültetésével egyenértékű. Ha a beruházás teljesen elkészül, akkor évente 557 600 tonnával csökkenti a szénfelhasználást. Ez évi 1,695 millió tonna a CO2-kibocsátáscsökkenést jelent, a kén-dioxid (SO2) mennyiségét 51 ezer tonnával, a nitrogén-oxidot (NOx) 26 ezer tonnával, a port pedig 462 ezer tonnával mérsékli. 

 

 

A világ áramellátása napfénnyel

A Huawei és a Baofeng közös, napelemes és mezőgazdasági projektje Ningxia tartományban felgyorsította az új technológiák, ipar, és vállalkozások fejlődését. A Huawei célja, hogy segítse az emberiséget a környezetbarát és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fenntartható fejlődés útján. A vállalat továbbra is kiaknázza a technológiát és az innovációt, hogy új megoldásokat keresve reagáljanak a globális éghajlatváltozásra és megóvják a Földet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05