Médiatanács: eredménytelen a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázat

forrás: Prím Online, 2021. március 11. 16:17

Nyertes nélkül zárta le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdán a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A döntés ellen a pályázó tizenöt napon belül jogorvoslattal élhet.

A testület e heti ülésén döntött arról is: idén újra meghirdeti a helyi és körzeti rádiók műsorkészítését támogató pályázatot, ezúttal 360 millió forintos keretösszeggel, amellyel két év után ismét lehet pályázni rádió- és hangjátékokkal. A sikeres frekvenciatervezés és szerződéskötés után a Lánczos Kornél Gimnázium tovább üzemeltetheti kisközösségi rádióját Székesfehérváron.

 

A Médiatanács megvizsgálta a Klubrádió pályázati ajánlatát, és megállapította, hogy az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak. 

 

A pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő.

 

Megállapította a Médiatanács azt is, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz. A benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el. A hazai következetes bírósági joggyakorlat, a médiatörvényben megfogalmazottak és az egyenlő elbánás kötelező elvei alapján a Médiatanács nem tekinthetett el a pályázati anyagban ejtett hibák megállapításától. 

 

A fentiek alapján a Médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét. A Klubrádió a döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet.

 

Újból pályázhatnak műsorkészítési támogatásra a helyi és körzeti rádiók

Idén is meghirdeti a Médiatanács a helyi és körzeti rádióknak szóló pályázatát rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére, amelyre a magyarországi és a határon túli szolgáltatók is pályázhatnak. A médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezőnek lehetősége lesz arra, hogy a hetente azonos időpontban jelentkező tematikus állandó műsorát rádió- és hangjátékokkal helyettesítse, így a Magyar Média Mecenatúra program 2019-es megszűnése óta ismét támogatáshoz juthatnak az ilyen alkotások. A 360 millió forintos keretösszegű felhívásra négy alkalommal lehet jelentkezni, a keretösszeg pedig 60 millió forinttal nőtt 2020-hoz képest. Az első fordulóra a jelentkezési határidő április 8-a. Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál tízezer, a másik két műsortípusnál ötvenezer forint adásonként – a tematikus magazinműsor készítésére elnyert összeg egy része fordítható rádió- és hangjátékokra.

 

Huszonnégy televíziós műsort támogat a Médiatanács

Nyerteseket hirdetett a Médiatanács a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat negyedik fordulójában. Huszonnégy pályázó összesen 127,35 millió forint támogatást kap. A szegedi TiszapART televízió, a mohácsi Csele TV, a Magyar Telekom által bejelentett településeken látható Globo Televízió, a Putnok Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a sárvári Trió TV Dunántúl és a budapesti XV-TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a baranyai Pannon Televízió, a TV Szentendre, a Győr+ Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a Szolnok Tv, a Somogy TV, a Tatai Televízió, a Bajai Televízió és a Fehérvár Televízió gyárthat. Kulturális magazinműsorokat készíthet a Veszprém TV, a Miskolc Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a Tolnatáj Televízió, a szombathelyi Televíziós műsorszolgáltatás, az Ózdi Városi Televízió, a Csabacsűdi Körös Televízió és a Makó Városi TV.

 

Vidéki rádiós pályázatok felhívástervezeteit fogadta el a grémium

A Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós frekvencia elvi használatára kiírt pályázat nyertese a testület döntése alapján az egyedüli pályázó, jelenleg is itt rádiózó Lánczos Kornél Gimnázium. A grémium e heti ülésén eredménytelennek nyilvánította a Pápa 95,7 MHz helyi frekvencia kereskedelmi használatára kiírt rádiós eljárást, ugyanis az egyedüli pályázó ajánlata a műsortervben szereplő ellentmondások miatt tartalmilag érvénytelen. Elfogadta a tanács és pénteken teszi közzé honlapján a Szentes 104,3 MHz, a Keszthely 92,2 MHz és a Mosonmagyaróvár 90,9 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra, valamint a Berettyóújfalu telephely kisközösségi jelleggel kiírt felhívási tervezetét.

 

Az NMHH közbenjárására rótt ki bírságot a cseh társhatóság

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban 500 ezer cseh korona – azaz körülbelül 7 millió forint összegű – bírságot rótt ki rossz korhatár-besorolás miatt a joghatósága alá tartozó, Magyarországon sugárzó Film Mánia szolgáltatójára. Az RRTV megállapította, hogy a csatorna megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó cseh jogszabályokat, mivel a tavaly júniusban közzétett, A préda című, erőszakos jeleneteket tartalmazó film veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, bennük nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhatott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05