Digitalizációval javulhat a vízgazdálkodás

forrás: Prím Online, 2021. március 22. 18:08

Gyorsan nő az emberiség vízigénye, miközben a megújuló édesvíz a Föld vízkészletének mindössze 0,003 százalékát teszi ki. A hatékonyabb vízgazdálkodást támogató digitális megoldások vízkincsünk megóvása mellett a biztonságos ellátást is támogatják. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) prognózisa szerint a globális vízigény 2050-re 55 százalékkal fog bővülni a 2016-os szinthez képest, miközben már most is 800 millióra tehető azoknak az embereknek a száma, akik nem jutnak hozzá biztonságos, tiszta ivóvízhez. Világszerte 3 milliárdra teszik azok számát, akik otthonukban nem tudnak szappannal és vízzel kezet mosni, és 263 millió körül lehetnek olyanok, akiknek naponta több mint félórát kell megtenniük azért, hogy ivóvízhez jussanak. Nem véletlen, hogy a vízkrízis az 5 legnagyobb kihívás között szerepel a Világgazdasági Fórum által összeállított „Global Risk Report” jelentésben. 

 

Március 22-e 1993 óta a Víz Világnapja és bár egyre több információ áll rendelkezésre arról, milyen jelentősége van a hatékony vízgazdálkodásnak nem csak a lakosság ellátásában, de a gazdaság működésében, illetve a környezet megóvásában is, a szükségesnél jóval kevesebb beruházást hajtanak végre ezen a területen. A jelenlegi helyzetben érdemes azt is kiemelni, hogy a biztonságos vízellátás a higiénia miatt kulcsfontosságú lenne a jelenlegi, pandémiás helyzetben. 

 

 

„A hatékony energiamenedzsment, a fogyasztás csökkentése, a vízveszteség mérséklése, a szállítás optimalizálása és a vízkezelés teljes folyamatának minél alaposabb ismerete kiemelten fontos. A vízgazdálkodás területén az energiafelhasználás átalakítása, illetve a digitális átállás lehetnek a pillérjei a nagyobb hatékonyságnak és a fenntarthatóságnak. Az elosztott energiatermelés, a megújuló energiaforrások, a mikrohálózatok és az energiatárolás fejlesztése növeli a vízgazdálkodási létesítmények rugalmasságát és ellenállóképességét, emellett pedig csökkentik a CO2-kibocsátást. A digitális átállás pedig az ellátási lánc optimalizálásával, a mobil megoldásokkal, a berendezések távoli menedzselésével a fenntarthatósági célok elérésében segíthet. A Schneider Electric megoldásai révén akár 25 százalékkal jobb működési hatékonyság, ötödével kevesebb állásidő, és akár 30% megtakarítás a karbantartási költségeknél is elérhető a víz- és szennyvízkezelési létesítményeknél” - mutatott rá Petar Divitakov, a társaság Ipari Automatizálási üzletágának Dél-Kelet-Európáért felelős alelnöke. 

 

Az ENSZ célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra a Föld teljes népessége megbízható vízellátáshoz jusson, azonban ahogyan a korábban említett adatokból látszik, még nagyon messze van ez a célkitűzés és több ezer milliárd dollárnyi beruházásra lenne szükség az eléréséhez. Ugyanakkor a vízgazdálkodásra fordított összeg nagyon jól megtérülő befektetésnek látszik, becslések szerint minden 1 dollár, amit jobb víz- és szennyvízkezelésre fordítunk akár 4 dollárnyi megtérülést is hozhat az alacsonyabb egészségügyi kiadások, illetve a nagyobb termelékenység révén.

 

Érdemes megemlíteni azt is, hogy hatalmas lehetőségeket rejt a jelenleginél hatékonyabb módszerek és megoldások alkalmazása is. Becslések szerint a víz kinyerésére, kezelésére és a felhasználókhoz történő eljuttatására fordítjuk a világszinten felhasznált energia 8 százalékát. Ha ezen a területen sikerül javulást elérni, az komoly környezeti és gazdasági hatásokkal járhat. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05