Lengyelországban terjeszkedik a Péntech

forrás: Prím Online, 2021. március 26. 19:41

A Péntech Solutions a magyar digitális faktoring piac első számú úttörője, platformjukon már közel 600 hazai cég regisztrált. Céljuk azonban az első naptól kezdve egy nemzetközi vállalkozás felépítése volt, így a piac alapos elemzése után 2021 februárjában a Péntech megalapította lengyel leányvállalatát, amely teljeskörű faktoring szolgáltatást nyújt Lengyelországban bejegyzett cégek részére.

A finanszírozással kapcsolatos kihívások sajnos jó néhány kis- és középvállalkozás életét megnehezítik, a csődbe menő KKV-k több, mint fele a likviditási problémákat nevezi meg a csőd fő kiváltó okaként. A megemelkedett fizetési határidők leküzdésére sok esetben egy külső forrás bevonása képes a legjobb és leggyorsabb megoldást nyújtani, akár faktoring, akár online hitelezés formájában.

 

A hagyományos faktoring elsősorban a nagyobb cégeknek kedvez, a kisebb, fiatalabb vállalkozások sokszor kiesnek a szűrőn. A digitális faktoring ezzel szemben gyors és átlátható megoldást kínál a kis- és középvállalatok számára is.

 

 

A terjeszkedés során fontos szerepet játszott, hogy a lengyel faktoring piac nagyjából a tízszerese a magyar faktoring piacnak, így kifejezetten vonzó célpont a Péntech számára. Ezzel együtt a lengyel fizetési határidők jóval hosszabbak, mint az itthon megszokott átlagos 30 nap. Így a lengyel cégek számára különösen nagy segítséget nyújthat a rugalmas, kedvező díjszabású, digitális faktoring szolgáltatás. Az online folyamatnak köszönhetően pedig a teljes ügymenet sokkal gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb.

 

A lengyel leányvállalatnál első körben a piaci validáción és a hatékony helyi pénzügyi és jogi infrastruktúra felépítésén van a hangsúly. Az első ügyfelekkel már zajlanak az egyeztetések, valamint konkrét megállapodások mentén máris el tudott indulni a közös munka. Amennyiben sikeresen szerepel a pilot projekt, úgy 2021 második felében, illetve 2022 elején kaphat majd nagyobb fókuszt a lengyel piac.

 

A hagyományos faktoringgal való nehézségeket természetesen többen is észlelték a nemzetközi piacon. Az utóbbi években egyre több országban (elsősorban Nyugat-Európában és Amerikában) jelentek meg számlafinanszírozással foglalkozó digitális vállalkozások. „Lengyelországban léteznek már hozzánk hasonlóan digitális faktoringgal és online hitelezéssel foglalkozó vállalatok, így egy egészen másfajta versenyre készülünk, mint a hazai piacon, ahol elsősorban olyan hagyományos és nagy piaci szereplőkkel versenyzünk, mint a bankok vagy a faktorházak” – mondta el Berényi Benjamin, a Péntech társalapító–ügyvezető igazgatója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05