Mesterséges intelligenciával és adatelemzéssel küzdenek az erdőirtás ellen

forrás: Prím Online, 2021. április 25. 12:25

Az analitikai szoftverek piacvezetője a Smithsonian Intézettel és az Amazon Conservationnel dolgozik együtt bolygónk védelme érdekében.

Az SAS elkötelezettségét, a társadalmi innováción keresztüli fenntartható jövő kialakításának hangsúlyozásával kívánja bizonyítani, az idei Föld Napján. 

 

A vezető tudósok tanulmányai szerint az Amazonas közel jár a fordulóponthoz, amelyen túl, már nem lesz képes a fennmaradásához szükséges csapadékot megtermelni, és száraz szavannává válhat. Az Amazon Conservation SAS-szel való együttműködésének célja a faállomány pusztulás egyik alapvető problémájának a kezelése: az illegális, emberi tevékenység általi erődirtás azonosítása és megakadályozása.

 

SAS az analitika innovátora az Amazon Conservationnel és a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum vezette Healty Reefs for Healthy People (HR4HP) Initiative-vel dolgozik együtt, három sarkalatos problémán: – az erdőirtás megelőzésén, a zátonyvédelemen és az SAS ökológiai lábnyomának csökkentésén. 

 

 

Mesterséges intelligenciával és adatelemzéssel az esőerdők védelméért

2020-ban – a korábbi évekhez hasonlóan - katasztrofális veszteséget szenvedett az esőerdők faállománya. Az erdőirtás szintje megugrott, míg a világjárvány begyűrűző hatásainak következtében akadoztak a megóvásra és természetvédelemre irányuló erőfeszítések. A tavalyi Föld Napján indította el az SAS globális társadalmi innovációs projektjét, melyben a tömeges adatszolgáltatáson alapuló mesterséges intelligencia segít nyomon követni és ezáltal végül megállítani az erdőirtást az Amazonas esőerdeiben. Az első fáziban több, mint 845.000 négyzetkilométerre vonatkozó adat került feldolgozásra, mely jól mutatja a SAS szándékainak komolyságát. Ez a projekt kiterjeszti az illegális erdőirtás azonosítására és nyomon követésére, a hatókör kiterjesztésére, valamint a beavatkozás felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket az Amazonas-medence kulcsfontosságú részeinek megfigyelésével.

 

A SAS és az Amazon Conservation, a saját vizsgálatain túl, a Marylandi Egyetem Global Analysis and Discovery (GLAD) laboratóriumának erdőirtási figyelmeztetéseit is beépíti jelenlegi crowdsourcing kísérletébe. Ezek nagy felbontású műholdas képeket használnak a trópusokon történő erdőirtásról szóló heti adatok gyűjtésére. Az erősen veszélyeztetett, védett területek és az őslakos területek rangsorolásával a projekt a tömeg és a mesterséges intelligencia erejét fogja felhasználni annak meghatározására, hogy az erdőpusztulás természetes vagy mesterséges-e. A jelenlegi GLAD jelentéseken felül – amely abban a tekintetben nem ad teljes képet, hogy mi az erdőpusztulás valódi oka, csupán annak lehetséges területeit jelöli ki – a kormányzati tisztviselők, valamint a helyi közösségek mostantól felhasználhatják az SAS és az Amazon Conservation további adatait, melyek segíthetnek azonosítani az faállomány pusztulásának forrását, valamint valós időben meghatározni annak legalitását, hogy gyorsan tudjanak intézkedni a a védett és őslakos területeken történő illegális tevékenységek esetén, mielőtt túl késő lenne. 

 

"Történelmi mértékű erdőirtás ment végbe az Amazonas esőerdeiben 2020-ban. 9 ország területén, 5,6 millió hektáron pusztult ki a növényzet, amely több mint 17 százalékos növekedés a 2019-es erdőtüzek veszteségéhez képest" – mondta John Beavers, az Amazon Conservation ügyvezető igazgatója. "Remélem, hogy crowdsourcing erőfeszítéseink nem csak abban segítenek, hogy döntő szerepű eszközt adjanak az erdőirtás megállítására leginkább képes helybeliek kezébe, hanem lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az emberek megismerjék, mi történik a Földön, és cselekedjenek.” – tette hozzá.    

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Revolut és a Waze nyomdokaiba lépett a digitális ingatlaniroda

A világ legnagyobb technológiai rendezvényén vesz részt novemberben a Livlia, a magyar ingatlanközvetítő portál. A Web Summit nevű konferenciára egy szigorú, többlépcsős kiválasztási folyamat után lehet bejutni, ahol a három kategória közül magyar cég először került be a legnagyobb potenciállal rendelkező vállalkozások közé.

2021. október 25. 20:59

Autonóm töltőállomást mutatott be a Siemens

Képzeljük el, hogy elektromos autónkkal megérkezünk a töltőállomáshoz, a jármű töltőportja kinyílik, majd a teljesen automatikus töltő átveszi az irányítást: egy minden térbeli tengelyen mozogni képes robot csatlakozik a jármű töltőcsatlakozójához és feltölti az akkumulátort. A teljes töltöttségi szint elérése után a robot befejezi a műveletet, és már haladhatunk is tovább. 

2021. október 25. 19:35

TabLog érkeztetés és beléptetés a Gizella Irodaparkban

A Gizella Irodaparkban kiemelt szerepet kap a prémium vendégérkeztetés és a mobiltelefonos dolgozói beléptetés a Real Estate Awards díjazott TabLog rendszerének a segítségével.

2021. október 25. 18:18

A pandémia után a logisztikai ipar gyorsítja a robotokkal végzett automatizálást

Az ABB „The new norm: How COVID-19 has accelerated the switch to robotic automation” címen közzétette a logisztikai ipar jövőjével foglalkozó tanulmányát. Ebben részletesen kifejti, hogyan fokozza a pandémia a logisztikai ipar robotikai és automatizálási beruházásait, miközben még inkább ráerősít a hosszú távon érvényesülő ágazati tendenciákra, így a munkaerőhiányra, a sokcsatornás termékforgalmazás növekedésére és az e-kereskedelem fellendülésére. A tanulmány a COVID-19 utáni korszak logisztikai ágazatát és az azt erősen befolyásoló tendenciákat vizsgálja, továbbá útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a vállalatok alkalmazkodóképességük fokozása érdekében miként növelhetik robotizálással és automatizálással működésük rugalmasságát.

2021. október 25. 12:25

Óriás akkumulátorgyár épül a magyar határhoz közel

Szerbiában, az alumíniumfeldolgozás és a csomagolóipar területén élenjáró Al Pack Group vállalkozásaként létrejött ElevenEs 2024-ben kezdi el a 100 százalékban megújuló energiával működő, 8 GWh teljesítményű szabadkai gyár építését, amely a jelen tervek alapján 2030-ra 300 MWh-nyi becsült éves teljesítménnyel működő, moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor cella előállítására lesz képes. 

2021. október 25. 09:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20