Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

forrás: Prím Online, 2021. május 22. 10:31

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

 

Homérosz igazából meg sem énekelte a trójai faló teljes történetét

A legrégebbi mű, amelyben a trójai faló több ezer éves története szerepel, Homérosz nevéhez fűződik. A görög költő az Iliászban és az Odüsszeiában is érinti a trójai eseményeket, de míg előbbiben csak a döntő csata előestéjéig írja le a történéseket, addig az Odüsszeia a másnapi eseményekkel kezdődik - azaz a kérdéses este teljes mértékben kimarad, ráadásul míg minden másról aprólékosan beszámol, addig a falóról egyáltalán nem ír részleteket, csak megemlíti azt. Emellett még az sem biztos, hogy ez a csata pecsételte meg Trója sorsát! A görög költő eposzában egy háború vet véget Trója aranykorának, de a kutatók szerint az is elképzelhető, hogy egy nagy csapás vagy háborúk és természeti katasztrófák egész sora pusztította el a várost. A Trója romjai körüli ásatások során feltárt temetetlen csontvázak alapján bármely forgatókönyv elképzelhető lehet.

 

 

Egyáltalán nem biztos, hogy a faló valójában ló volt

A dokumentumfilm egyik kutatójának becslése szerint az építmény 5 tonnát nyomott, 9 méter magas és 11 méter hosszú volt. Törzsét egy harci szekérhez rögzítették, azt pedig 28 ló segítségével vontatták a helyére. Azt azonban, hogy valóban ló volt-e a trójai faló, már a múltban is többen megkérdőjelezték: idősebb Plinius, a neves római polihisztor például egyfajta ostromgépre, faltörő kosra gyanakodott. Homérosz pedig dourateosz hipposzként hivatkozik a falóra, ami annyit tesz, hogy „fából készült ló” – de ez csak a mai jelentése az általa használt kifejezésnek, akkoriban azt jelentette, hogy „hajópalánkból készült”, azaz az ostromhoz érkező görögök gályáinak anyagát használhatták fel hozzá. A dokumentumfilmben feltárnak egy i.e. 7. században – Homérosz korában – elsüllyedt föníciai hajót, amelyet az ókori domborművek lófejjel az orrán ábrázoltak. Ezt a hajótípust hipposznak hívták, ami lovat jelent, így felmerül a kérdés, hogy az Odüsszeiában említett dourateosz hipposz talán valójában egy palánkból ácsolt hajó volt? Hisz az Iliászban is úgy hivatkoznak a hajókra, mint a tenger lovaira...

 

 

A tenger lovai egy olyan mitológiai kép, amely mind az ókori Görögország múltjába, mind pedig Homérosz hőskölteményébe remekül illeszkedik. No, de bármi is volt az a „faló” – ostromgép vagy hajó –, vajon a megajándékozottak miért vontatták be rögtön a városba, és miért nem nyitották fel előtte? Ezekre, illetve a fenti kérdésekre is választ ad A trójai faló rejtélye május 23-án 21 órakor a Viasat Historyn.

Kulcsszavak: Viasat History film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09