Számos új eszközt és saját operációs rendszerét is bemutatta a Huawei

forrás: Prím Online, 2021. június 4. 14:23

Bemutatta saját, következő generációs operációs rendszerét a Huawei Technologies. A HarmonyOS már nemcsak az okostelefonok, hanem az összes okoseszköz kényelmes, gördülékeny és biztonságos összekapcsolódását, illetve együttműködését kínálja a felhasználók számára. 

A megosztott technológiára támaszkodva az eddig egymástól függetlenül működő okoseszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze. A vállalat több olyan új eszközt – köztük okosórákat (Watch 3 Series), vezeték nélküli fülhallgatókat (FreeBuds 4), tableteket (MatePad Pro), digitális ceruzát (M-Pencil) és monitorokat (MateView, MateView GT) – is bemutatott, melyeken már a vállalat új operációs rendszere, a HarmonyOS fut.

 

Egységet teremt

A felhasználók többsége ma már nem egy, hanem több okoseszközt használ egyidejűleg, ami nem mindig megy zökkenőmentesen. Gyakran túl bonyolult a készülékek összekapcsolása és az eszközökön található applikációk kezelése. A HarmonyOS fejlesztése során az egyik legfontosabb cél ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése és a készülékek közötti gördülékeny együttműködés megteremtése volt. 

 

Okoseszközöknek szánt következő generációs operációs rendszerként a HarmonyOS közös nyelvet kínál a különböző készülékek kapcsolódására és együttműködésére, kényelmes, zökkenőmentes és biztonságos élményt nyújtva a felhasználóknak. A megosztott technológián alapuló rendszerszoftver az eddig függetlenül működő eszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze a hardverintegráción és a Service Widget-eken keresztül. Ezeket a lehetőségeket a vállalat a fejlesztők előtt is megnyitja.

 

„Olyan világban élünk, ahol minden eszköz okos és kapcsolódik egymáshoz. A HarmonyOS és az ezt futtató termékek jól példázzák erőfeszítésünket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt hozzuk el mindenkinek a jövőbe tekintő megközelítéssel” – mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője.

 

 

 

Egy rendszer mindfelett

A készülékek közötti kommunikáció még sosem volt ilyen egyszerű, mint a HarmonyOS-szel. A felhasználók az úgynevezett Többkészülékes vezérlőpult (Multi-device Control Panel) felületén található „drag-and-integrate” funkcióval szabadon összekapcsolhatják készülékeiket. 

 

Például egy esti filmnézésnél elegendő megnyitni a Control Panelt és az okoskijelző ikonját áthúzni a telefon ikonjára, így a film a telefonról egyből a TV-re ugrik át. A FreeBuds használatához pedig a fülhallgató ikonját kell áthúzni a telefonéra, így a hang máris a TV helyett a Huawei fülhallgatóján keresztül szól. Ez csupán egyetlen példa a szupereszköz-élményre.

 

A HarmonyOS új, többkészülékes vezérlőpultja (Multi-device Task Center) lehetővé teszi az alkalmazások használatát különböző készülékeken anélkül, hogy telepíteni kelljen őket mindegyiken, így minden funkció és szolgáltatás bárhol és bármikor elérhető. Az éppen használt programok és alkalmazások minden olyan eszközön láthatók, amelyeken a HarmonyOS fut és részei a szupereszköz rendszerének.  Ha nagyobb képernyőre lenne szükség egy mobiljátékhoz, elegendő előhívni az úgynevezett Overview Screent és átküldeni a játékot a MatePad Pro kijelzőjére. 

 

Az új HarmonyOS Home Screen átláthatóbb és rendszerezettebb, mint valaha. Az appokban egy felhúzással Service Widget-ek generálhatók, amelyek valós idejű, könnyen elérhető információkat mutatnak meg, az alkalmazás megnyitása nélkül. Egyes alkalmazásoknál egy felfelé csúsztató mozdulat után végezve az ikonon egy nagyobb lebegő ablakban megjelennek a legfontosabb információk, például a legutolsó öt e-mail, vagy az utolsó jegyzet első pár sora. A Service Widget-ek mérete szabadon változtatható és a képernyőn bárhol eltüntethetők. 

 

Az új operációs rendszer egyedi dizájnt kapott, külön betűtípust készítettek hozzá HarmonyOS Sand néven, míg az animációkat (Gravitational Animations) a természet ihlette. 

 

Kiemelt biztonság

A Huawei elkötelezett a felhasználók adatainak és biztonságának védelme mellett, melyet a HarmonyOS az EMUI adatvédelmi és biztonsági technológiáira építve és azokat fejlesztve biztosít. Alapvető cél volt, hogy csak az arra jogosult felhasználó érhesse el az adatokat az adott készüléken, ezért a rendszer biztosítja, hogy minden készülék, illetve a tárolási, adatátviteli és -tárolási folyamat mind biztonságos legyen. A felhasználók a telefon feloldásához az okostelefon arcfelismerését és egy külön ellenőrzést is használhatnak, ami megvizsgálja, hogy valóban a felhasználó viseli a telefonhoz csatlakoztatott órát.

 

A HarmonyOS továbbá kategóriánként kezeli a felhasználók adatait és egyedi, szintalapú biztonsági mércéket állít be az összekapcsolt szupereszközök számára. Csak a szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő eszközök férhetnek hozzá a biztonsági szintjüknek megfelelő adatokhoz. A HarmonyOS alkalmazásai szigorú tesztelésen esnek át a fejlesztés, megjelenés, telepítés és használat közben.

 

Új okoseszközök HarmonyOS-szel

Az eseményen a Huawei számos olyan készüléket mutatott be, amelyeken a HarmonyOS 2 fut, mint például a Watch 3 okosórákat, a MatePad Pro-t, a következő generációs, aktív zajszűréses, vezeték nélküli fülhallgatót, a Freebuds 4-et, az M-Pencil digitális okosceruzát, illetve két csúcskategóriás monitort, a MateView-t és a MateView GT-t.

 

 

Huawei Watch 3 széria

A Huawei új zászlóshajó okosórája, a Watch 3 a csukló divatos és okos éke: az ívelt üveglappal és 316L rozsdamentes acélvázzal szerelt eszköz vadonatúj koronával érkezik, amely érzékeli a különböző mértékű nyomást és érintésre haptikus visszajelzést ad, így az óra egyszerre kényelmes és könnyen kezelhető. A HarmonyOS-nek köszönhetően a Watch 3 készülékek zökkenőmentesen kapcsolhatók össze a Huawei okostelefonokkal. Az órákon mostantól a felhasználó már hívásokat indíthat és fogadhat, illetve zenét is hallgathat. Mindehhez elegendő a telefonszámot és az adatokat megosztani egy okostelefonnal.

 

A Watch 3 órák profi fitnesz- és egészségfunkcióival akár százféle edzésmódot támogat. Legújabb funkcióként már a testhőmérsékletet és a vér glükózszintjét is méri. SOS funkciókkal rendelkezik és érzékeli, ha a felhasználó elesik, felkínálva a segélyhívást. Figyelmeztet továbbá a gyógyszer beszedésének idejére és a rendszeres folyadékbevitelre is. 

 

A Watch 3 Pro okos üzemmódban akár öt napig, ultrahosszú üzemmódban pedig 21 napig bírja egy feltöltéssel, míg a Watch 3 okos üzemmódban három, ultrahosszúban pedig tizennégy napig működik.

 

 

MatePad Pro

Az új MatePad Pro tablet lenyűgöző, 12,6”-es OLED FullView kijelzővel és 90%-os kijelző-test aránnyal érkezik, ami a piacon elérhető tabletek között jelenleg a legnagyobb. A HarmonyOS adatkezelési- és feladatmegosztási képességeivel a készülék zökkenőmentesen képes együtt dolgozni okostelefonokkal és számítógépekkel, megduplázva a produktivitást és kreativitást, legyen az az irodában vagy akár otthon.

 

A MatePad Pro támogatja a Többkészülékes együttműködést (Multi-screen Collaboration) is a tablet és PC-k között: Tükrözés és Kiterjesztés üzemmódban a tablet rajztáblává és kijelzővé válik. A tabletekkel együtt mutatták be a vállalat digitális ceruzájának második generációját is. A Huawei M-Pencil nem csak az eszközök kezelésében segít, de bármilyen beviteli mezőben lévő kézírást valós időben digitális szöveggé alakítja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05