Magas termelékenység, alacsony költségek

forrás: Prím Online, 2021. június 13. 10:30

Egyre több iparági szereplő ismeri el, hogy elérkezett az idő a belső logisztikai folyamatok újragondolására. Sokan közülük az automatizált megoldásokhoz fordulnak, egész pontosan autonóm mobil robotokhoz (AMR-ek). Az együttműködő mobil robotok új generációja optimalizálja a munkafolyamatokat, függetlenül attól, hogy milyen feladatot, melyik iparágban kell elvégezni, és így rugalmas intralogisztikát és zökkenőmentes gyártást tesz lehetővé. Annak ellenére, hogy az AMR-eket leginkább az autó- és elektronikai iparban alkalmazzák, többek közt az FMCG szektor kihívásaira is válasszal szolgálnak.

Évenkénti növekedési mutatóival az FMCG szektor jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő szektor Magyarországon (és világszerte). Noha számtalanszor helytelenül definiálják az „FMCG” elnevezést, ez a szegmens két terméktípust foglal magában: élelmiszeripari és nem-élelmiszeripari termékeket. Az pedig mindkét típusra vonatkozik, hogy folyamatosan változó piaci igényeknek kell megfelelniük, és az ügyfelek módosuló elvárásaihoz az őket kiszolgáló ellátási láncnak is muszáj alkalmazkodnia. A mai gyárak belterei merőben eltérnek az akárcsak húsz évvel ezelőtti elrendezéstől, mivel manapság nagysebességű szállítószalagokkal, kobotkarokkal és egyéb automatizált technológiával találkozhatunk, amelyek az emberi munkaerőnél gyorsabban és pontosabban végzik el a feladatokat.

 

 

A gyorsan mozgó fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatok, függetlenül attól, hogy a fókuszban például élelmiszeripari, szépségápolási vagy háztartási cikkek vannak, világszerte egyre növekvő mértékben automatizálják anyagmozgatásukat és egyéb raktári folyamataikat rugalmas, alkalmazkodó képes és biztonságos autonóm mobil robotok révén. A rendelkezésre álló piaci adatok szerint az FMCG vállalatok 79%-a tervezi 2024-ig AMR-ekkel optimalizálni belső logisztikáját.*

 

 

Az autonóm mobil robot-megoldások piacvezetője és iparági szakértője, a Mobile Industrial Robots (MiR) három munkafolyamatot definiált, amelyek a legsikeresebbnek bizonyultak az FMCG vállalatok AMR-ek telepítésével kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítésében. 

 

1. Bejövő/kimenő alkatrészek szállítása a termeléshez:

Az FMCG alkotóelemeket köztes raktárakban vagy más előkészítési helyeken tárolják, mielőtt a gyárterületre szállítják őket. Az alkatrészek mozgatásához korábban többnyire villástargoncákat vagy AGV-ket használtak, azonban a jelentős balesetveszély, illetve az AGV-k közlekedéséhez szükséges hely hiánya miatt számos vállalat próbálja limitálni ezen megoldások használatát, és inkább biztonságosabb és agilisabb alternatívákat keres az ismétlődő és az utolsó szakaszt érintő szállításra. A beépített raklapemelőkkel, vagy speciális kocsis megoldásokkal felszerelt AMR-ek önálló módon képesek raklapokat vagy árut szállítani a gyártósorhoz, és egy biztonságosabb alternatívának számítanak az AGV-khez és a kézzel vontatott kocsikhoz képest. Ez kimondottan igaz a zsúfolt helyiségekre és dinamikus környezetre, ahol embereknek, felpakolt áruknak és egyéb berendezéseknek kell biztonságosan összehangolniuk az A-ból B-be való mozgásukat. Amellett, hogy nekik köszönhetően a vállalatok alkalmazottaikat nagyobb értéket teremtő pozíciókba helyezhetik át, az AMR-ek nagymértékben növelik a teljesítményt is azáltal, hogy csökkentik a különféle típusú termékek gyártása között fellépő átállási időt.

 

2. A minőséget biztosító minták kezelése a gyártás során:

Az egyre magasabb minőségre irányuló kiskereskedői igény további nyomást helyez a gyártóvállalatokra a nyomon követhetőséggel kapcsolatos követelmények kapcsán, mind a nevüket viselő, mind a saját márkás termékeket érintően. A külső vásárlói trendek következtében, amelyek a koronavírus-járvány miatt nagy valószínűség szerint még fel is gyorsulnak, egyre elterjedtebb és gyakoribb a gyártási minőséget biztosító minták alkalmazása. Ennek eredményeképp a mérnöki részlegek együttműködő robotikai technológiát, például a robotkarokat (kobotokat) és és AMR-eket használnak áthelyező műveletekre, hogy csökkentsék az alkalmazottakat érő terhelést. Egyes vállalatok AMR-ekre bízzák a minták szállítását a gyártósor és a raktár között. Ezeket az AMR-eket kobotokkal szerelik fel, amelyek a mintákat közvetlenül az élő gyártósorról veszik fel és viszik tovább a raktárba vagy laboratóriumi elemzésre.

 

3. AMR-ek integrálása raklapozó-megoldásokba:

Ahogyan az FMCG vállalatok egyre nagyobb számban fedezik fel az AMR-ek gyártósoron/raktárakban való használatának előnyeit, újabb és újabb megoldások után kutatnak, melyekkel kiterjeszthetnék az AMR-ek alkalmazását. Általában először a raklapok mozgatásával járó feladatok felgyorsítására esik a választás az alkatrészek mozgatásától a végtermékek raktárba való szállításáig. A nyílt forrással rendelkező AMR-ek ideális megoldásnak bizonyulnak, mivel könnyedén integrálhatók a modern raklapozó rendszerekbe. Az AMR-ek jelentős megtakarítást kínálnak az AGV-khez képest ezen munkafolyamat során: a robotok maguk kevesebbe kerülnek, nincs szükség infrastruktúra kiépítésére a gyárterületen, és ennek köszönhetően gyorsabban – és könnyebben – programozhatók és telepíthetők. Mindennek következtében a raklapozó alkalmazásokba integrált AMR-ek száma egyre csak növekszik.

 

 

Autonóm mobil robot-megoldásokat számos gyártási környezetben telepítenek világszerte, például az Infinitus gyógynövény-termesztő vállalat három MiR200 autonóm mobil robotot (AMR-t) használ, megtriplázva termelékenységét.

 

___________

* www.mobile-industrial-robots.com/pl/insights/report/

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

500 millió eurós tőkealap segít a klímavédelemmel és ipari technológiával foglalkozó startupoknak

Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund I sikerének köszönhetően a cég immár 1 milliárd euróval a világ egyik legnagyobb elektromosságra, digitalizációra és szén-dioxid-mentesítésre összpontosító kockázati tőkekezelőjévé vált. Az SE Ventures a Schneider Electric-kel partnerségben létrehozott vállalati kockázati tőkealap. 

2022. november 29. 13:58

4 tipp az adatmaszkoláshoz

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el. Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

2022. november 29. 11:25

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56