Tudásmegosztó központként üzemel a Schneider Electric plovdivi okosgyára

forrás: Prím Online, 2021. június 18. 18:06

A Schneider Electric Plovdivban üzemelő okosgyára a gyakorlatban mutatja be a vállalat által fejlesztett ipar 4.0 megoldásokat. A francia székhelyű cég legfőbb célja a digitális átalakulás támogatása és fellendítése a délkelet-európai országokban is.

Az energiagazdálkodási és automatizálási rendszerek digitális átalakításában vezető szerepet betöltő Schneider Electric Plovdivban található okosgyára a vállalat egyik legnagyobb létesítménye Európában. Sok ipari vállalkozással ellentétben, ahol a technológiai megoldások csak a bennfentesek számára ismertek, a Schneider Electric plovdivi innovációs bemutatóközpontja (Innovation Hub) tudásmegosztó központként üzemel, ahol a gyakorlatban tapasztalhatják meg a látogatók, milyen előnyökkel járnak az ipari termelés során a vállalat által fejlesztett digitális megoldások, hogyan javítja a digitalizáció a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. 

 

„Az iparág egyik vezető vállalataként felelősségünknek érezzük, hogy támogassuk az iparágakat, épületeket és infrastruktúrát átformáló digitális technológiák bevezetését egy fenntarthatóbb jövő érdekében. Az általunk már bevezetett digitális megoldások és az ezeknek köszönhető, a mindennapi munkánkban érezhető előnyök bemutatásával szeretnénk arra ösztönözni a körülöttünk lévőket, hogy vegyenek részt ebben a folyamatban” - mondta Peter Hermann, a Schneider Electric délkelet-európai régiójának elnöke. 

 

 

A gyárban zajló magasszintű automatizáció, az intelligens épület- és energiafelügyeleti rendszerek, illetve a többek között a kiterjesztett valóság alkalmazással is támogatott, rendkívül hatékony üzemeltetés egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a bulgáriai Plovdivban található létesítmény elnyerte a „Smart” minősítést. Az okosgyárhoz a hátteret a Schneider Electric IoT-alapú platformja, az EcoStruxure biztosítja, amelynek különböző elemei lehetővé teszik, hogy egyedi igényeknek megfelelő architektúrát alakítsanak ki az egyes üzemekben. Az okosgyárban 12.000 négyzetméteren, évente 42 millió megszakítót gyártanak, amelyeket a világ több mint 30 országába szállítanak és használnak fel. 

 

A plovdivi létesítményben alkalmazott megoldások – hálózatba kapcsolt eszközökből érkező információk valós idejű feldolgozása, távoli hozzáférés a rendszerekhez és adataikhoz, kiterjesztett valóság stb. – nem csak a termelékenységet és a hatékony működést támogatják, de a személyzet számára is több órányi munkát spórolnak meg és papírmentessé teszik a teljes működési folyamatot. 

 

A közelmúltban a világ egyik legfenntarthatóbb vállalatának választott Schneider Electric egyik fontos küldetése, hogy támogassa partnereit és ügyfeleit abban, hogy a fenntarthatóbb és hatékonyabb üzleti megoldások érdekében minél inkább támaszkodjanak a digitális megoldásokra. 

 

 

A Schneider Electric a plovdivi okosgyár, illetve az innovációs bemutatóközpont üzemeltetésével tovább növelte a régióban található, a cég tevékenységében meghatározó létesítmények sorát. Közéjük tartozik a romániai szolgáltató központ, a szerbiai Smart Grid kompetenciaközpont, illetve a szigetszentmiklósi logisztikai központ.

 

A vállalat - a közelmúltban innovációs díjjal kitüntetett - zalaegerszegi gyáraiban az elmúlt években többmilliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg, kiemelt figyelmet fordítva az energiahatékony működésre és az automatizációra. Az MG Zala gyárban közel 7000 négyzetméteren folyik a termelés, az üzemben mintegy 460-an dolgoznak, a helyi beszállítóikon keresztül pedig további, nagyjából 700 embernek adnak munkát. 

 

A ZEG gyárban 5800 négyzetméteren zajlik a termelés, emellett még egy 2100 négyzetméteres raktárat is használnak. A jelenleg 220 főt foglalkoztató üzemben az elmúlt tíz évben összesen mintegy egymilliárd forint értékű, az MG Zala gyárban pedig mintegy 9 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

2022. május 24. 16:31

A digitalizáció javíthatja az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető településeken

A közép-, kelet- és dél-európai országokban megkérdezett egészségügyi szakemberek és döntéshozók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások javítanák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken. A magyarországi szakemberek szerint a digitalizáció a kórházakban is nagymértékben növelné a folyamatok hatékonyságát – derül ki az EIT Health InnoStars és az Emerging Europe közös felméréséből.

2022. május 24. 12:41

A jövő felhőnatív, és konténerekre épül

Egy friss felmérés szerint a szervezetek 86 százaléka tervezi modernizálni az infrastruktúráját Európában, ehhez pedig a felhőnatív alkalmazásokat és a mikroszolgáltatásokat látják a megfelelő választásnak. Az odáig vezető út azonban nehéz és rögös, mivel sok esetben hiányoznak a szükséges alapfeltételek. A SUSE szakértői szerint megkönnyíti a feladatokat a cégek számára, ha az új technológiák előnyeinek kihasználásához konténereket használnak megfelelő menedzsmenteszközökkel kiegészítve. 

2022. május 24. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20