Magyar ezüstérem az első Európai Lány Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2021. június 22. 09:53

2021-ben első alkalommal rendezték meg a hétvégén zárult Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (EGOI) Svájcban, azonban a járványhelyzet miatt online zajlottak a versenyek. A négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett.

A június 13-19. között zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 43 országából 156 középiskolás lány vett részt - bár az olimpiát Svájc szervezte, a kedvezőtlen globális járványhelyzet miatt a diákok saját országaikból versenyeztek, a feladatokat online oldották meg.

 

Éles Júlia

 

A négyfős magyar delegációból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedik évfolyamos diákja ezüstérmet szerzett, aki korábban több hazai tanulmányi versenyen, így a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen és az Országos Magyar Matematika Versenyen is dobogós helyen végzett. “Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás és a nyitás az új dolgok felé” - kommentálta ezüstérmes helyezését Júlia.

 

A  programozási versenyeken feltűnt középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezt követően a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy hazánkat képviselhessék az EGOI-n. 

 

Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

 

 

“Összességében nagyon kedvező tapasztalatokat szereztünk az első kifejezetten lányok számára meghirdetett informatikai diákolimpián. Az általunk a versenyen kívüli napokra időzített kirándulások mellett a svájci szervezők online zajló programokat is szerveztek a lányok számára azért, hogy a különböző országok csapattagjai egymást is megismerhessék, és megoszthassák tapasztalataikat egymással, dacára a pandémia miatti korlátozásoknak” - mondta el Nikházy László, az EGOI magyar csapatkapitánya, felkészítő tanár, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója.

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt - tévesen - férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához - így például a CEOI-hoz, IOI-hoz - hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

“Az EGOI egyértelműen a diáklányok motiválására szolgál, hogy ráébressze a lányokat arra, hogy van keresnivalójuk a számítástechnika területén, hiszen ebben ők is pont annyira sikeresek tudnak lenni, mint a fiúk, és ugyanolyan okosak is. Mondhatjuk úgy is, hogy a fiúk is vannak olyan okosak, mint a lányok! Én a gyerekek között soha nem teszek különbséget a nemük alapján. Mindig az a fontos, hogy kinek milyen területhez van a legnagyobb tehetsége, érzéke” - mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért és olimpiákért felelős alelnöke az első EGOI megrendezése kapcsán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Védelem a készülék minden szintjén

A megkérdezett magyarok közel 85 százaléka internetezik naponta*, a folyamatosan az online közegben mozgó felhasználókat pedig számos biztonsági fenyegetés veszélyeztetheti. Kevesen tudják, hogy a malware-ek vagy más vírusok akár hetekig észrevétlenek maradhatnak a hagyományos védelemmel ellátott eszközökön. 

2021. november 28. 17:59

Az egy perc figyelem adja meg a podcast súlyát

Friss hír, hogy a Spotify jövőre 3,5 milliárd dollárt költ majd audió akvizícióra, és hazai területen is látszik a mozgolódás a műfaj körül, az Internet Hungaryn minden fontos bejelentés erről a területről szólt. A podcast a leggyorsabban fejlődő hazai médiapiaci terület: az IAB is kitüntetett figyelemmel kíséri a területet, az audio munkacsoport első, online kávézásának a témája a podcast hallgatók és a podcast hirdetések voltak.

2021. november 28. 16:03

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára – derül ki a Deloitte felméréséből. Egyfelől elégedettek aktuális szolgáltatójukkal, másfelől egyelőre várat magára az 5G legizgalmasabb aspektusai és az ezek által tökéletesedő alkalmazási lehetőségek széleskörű elterjedése. Ezek közé tartozik az önvezető autó, a távolról elvégezhető műtét, a drónos kiszállítás vagy a virtuális edzés.

2021. november 28. 12:05

A hazai oltalomszerzés éllovasai a legsikeresebb magyar cégek között

Közel 31 ezer iparjogvédelmi bejelentés kapcsolódik a legnagyobb magyar vállalatokhoz, de közülük mindössze 5 céghez kötődik ezek 97 százaléka - mutat rá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) friss tanulmánya. Ezeknek a cégeknek a gazdasági érdekeltsége meglehetősen széles földrajzi területet fed le, 114 országban kimutatható. Ebben a körben vizsgálva a vegyipari, azon belül is a gyógyszeripari cégek a legaktívabbak az iparjogvédelemben.

2021. november 28. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12