Magyar ezüstérem az első Európai Lány Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2021. június 22. 09:53

2021-ben első alkalommal rendezték meg a hétvégén zárult Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (EGOI) Svájcban, azonban a járványhelyzet miatt online zajlottak a versenyek. A négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett.

A június 13-19. között zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 43 országából 156 középiskolás lány vett részt - bár az olimpiát Svájc szervezte, a kedvezőtlen globális járványhelyzet miatt a diákok saját országaikból versenyeztek, a feladatokat online oldották meg.

 

Éles Júlia

 

A négyfős magyar delegációból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedik évfolyamos diákja ezüstérmet szerzett, aki korábban több hazai tanulmányi versenyen, így a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen és az Országos Magyar Matematika Versenyen is dobogós helyen végzett. “Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás és a nyitás az új dolgok felé” - kommentálta ezüstérmes helyezését Júlia.

 

A  programozási versenyeken feltűnt középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezt követően a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy hazánkat képviselhessék az EGOI-n. 

 

Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

 

 

“Összességében nagyon kedvező tapasztalatokat szereztünk az első kifejezetten lányok számára meghirdetett informatikai diákolimpián. Az általunk a versenyen kívüli napokra időzített kirándulások mellett a svájci szervezők online zajló programokat is szerveztek a lányok számára azért, hogy a különböző országok csapattagjai egymást is megismerhessék, és megoszthassák tapasztalataikat egymással, dacára a pandémia miatti korlátozásoknak” - mondta el Nikházy László, az EGOI magyar csapatkapitánya, felkészítő tanár, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója.

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt - tévesen - férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához - így például a CEOI-hoz, IOI-hoz - hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

“Az EGOI egyértelműen a diáklányok motiválására szolgál, hogy ráébressze a lányokat arra, hogy van keresnivalójuk a számítástechnika területén, hiszen ebben ők is pont annyira sikeresek tudnak lenni, mint a fiúk, és ugyanolyan okosak is. Mondhatjuk úgy is, hogy a fiúk is vannak olyan okosak, mint a lányok! Én a gyerekek között soha nem teszek különbséget a nemük alapján. Mindig az a fontos, hogy kinek milyen területhez van a legnagyobb tehetsége, érzéke” - mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért és olimpiákért felelős alelnöke az első EGOI megrendezése kapcsán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo Yoga laptopjainak legújabb generációja az inspirációtól az önkifejezésig segíti a kreatív alkotókat

A hibrid világban való alkotás, fogyasztás és együttműködés most egyszerűbbé vált a Lenovo legújabb generációs Windows 11 Yoga laptopjaival, amelyek lenyűgöző teljesítményt, hihetetlen sokoldalúságot és egyszerű mobilitást biztosítanak elegáns és hordozható kivitelben.

2023. március 29. 21:30

A felhő gyors és kényelmes, de hogyan lesz biztonságos?

A felhőalapú IT rendszerekkel a vállalatok gyors, megbízható és könnyen elérhető technológiai szolgáltatásokhoz jutnak, amelyek maximálisan képesek támogatni az üzleti igényeket és a működést.  A felhőtechnológia alkalmazása ugyanakkor biztonsági kihívást is jelent a hozzáférések kezelése szempontjából, hiszen a vállalati IT infrastruktúra határai kibővülnek, így a védendő adatok köre is. Ezért elengedhetetlenül fontos egy felhőstratégia megalkotása és alkalmazása a vállalatok számára.

2023. március 29. 20:08

Így lehetünk sikeres streamerek

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronics összegyűjtötte, hogy milyen alapeszközökre van szükség, és tippeket ad ahhoz, hogy sikeres streamerek legyünk. 

2023. március 29. 18:39

„Élj sokszínűen!” üzeni a Xiaomi az új Redmi Note 12 sorozattal

A Xiaomi bejelentette a piacon már jó ideje várt Redmi Note 12 sorozatot. A népszerű termékcsaládhoz négy készülék tartozik: a Redmi Note 12 Pro+ 5G, a Redmi Note 12 Pro 5G, a Redmi Note 12 5G, és a Redmi Note 12. 

2023. március 29. 17:11

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08