Az új e-kereskedelmi szabályok kedveznek az exportnak

forrás: Prím Online, 2021. július 3. 16:28

Július 1-jétől egyszerűsödtek az e-kereskedelemmel kapcsolatos áfaszabályok az EU-ban. Szakértők szerint a könnyítés az e-kereskedelem további élénkülését és a hazai export bővülését eredményezheti.

„A változás tetemes adminisztrációs tehertől szabadítja meg az e-kereskedőket. Ezidáig egy külföldre is értékesítő e-kereskedőnek jóformán annyiféleképpen kellett az áfát megfizetnie, ahány országba szállított. Meghatározott forgalom felett minden országban külön adószámot kellett kérni és helyi könyvelőirodával elkészíttetni az adóbevallást. Ez egyszerűsödik le július 1-től számottevően azáltal, hogy az e-kereskedőknek csak saját hazájukban kell bevallást benyújtaniuk, az áfát a NAV forgalomarányosan elosztja az érintett országok között” – mutatta be a változás lényegét Szabó László, a Growww Digital online-növekedési szakértője.

 

A szakértő a magyar e-kereskedelmi export élénkülésére számít. Véleménye szerint az adminisztrációs könnyítés ösztönzi az új szereplők piacra lépését. Sokakat tartott vissza külföldi terjeszkedéstől a lokális adminisztráció nehézkessége és bonyolultsága, ez volt az egyik legnagyobb bürokratikus akadálya a külpiacra lépésnek.

 

Az egyszerűbb adminisztráció azoknak az offline cégeknek is lehetőséget kínál, akik eddig halogatták az e-kereskedelmi piacra lépést. Számukra kézenfekvő nemcsak a magyar piacra, hanem rögtön kiszélesítve, egyszerre akár a külpiacokra is belépni.

 

Különösen a régió piacain, amely hazánk mellett Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovéniát, Horvátországot és Szerbiát foglalja magában, nyit jó lehetőségeket az adminisztrációs könnyítés. Amellett, hogy ez Európa legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező e-kereskedelmi piaca, a kis és közepes szereplőknek könnyebb piacra lépni, mint például a német vagy a francia piacokra, ahol jóval magasabb a belépési küszöb, így a jelenlegi könnyítés nem jelent számottevő előnyt.

 

A Growww Digital tapasztalatai szerint a százmillió forint forgalmat elérő e-kereskedelmi vállalkozások között már nagy számban találunk exportérett vállalkozásokat, akik számára az új áfaszabályok jelentősen megkönnyítik az exportot. Az exportpiacok kiválasztására és validálására számos eszköz és módszer elérhető.

 

„Az, hogy könnyebbé válik a külpiacokra lépés a hazai vállalkozásoknak, egyszerre azt is jelenti, hogy a külföldi vállalkozásoknak is könnyebb a hazai piacra lépni, emiatt élesedik a verseny. Így már nemcsak az itthoni konkurenseikkel kell szembenéznie a hazai vállalkozásoknak, hanem a regionális versenytársaikkal is, akik már jelentős exporttapasztalattal bírnak, tőkeerősek és hatékonyak. Velük szemben a külföldi piacbővítés jelent védelmet” – figyelmeztet Szabó László.

 

A szakértő szerint, ez egy hasznos változás, ami minden piaci szereplő számára előnyös. Becslések szerint az eddigi szabályok kijátszása miatt be nem fizetett áfa 9 milliárd euró körül van éves szinten az Európai Unió területén. Az új szabályozással ennek jelentős része megjelenik a tagállamok áfabevételében, a döntés így fehéríti az e-kereskedelmet. Ugyanakkor a döntés kedvez az etikus e-kereskedőknek, mert kiegyenlíti, tisztességesebbé teszi a versenyt, miután megfosztja a szürke webshopokat az áfaelkerüléssel szerzett tisztességtelen versenyelőnytől.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05