Az okostelefon tudatos használata közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat

forrás: Prím Online, 2021. július 13. 13:55

A magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében, 33 százalékuk ráadásul legalább egy teljes hónapra rájuk bízza az unokákat – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból*.  A válaszadók közel harmadánál az idősebb generációk digitális érettsége elmarad a fiatalokétól, ami konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet. A hírközlési hatóság ezért tippeket ad, hogy segítségükkel a nagyszülők is hamar beletanulhassanak az okoseszközök használatába. 

A szünidő alatt sok szülő támaszkodik az idősebb rokonok segítségére: az NMHH kutatásában résztvevők 17 százalékánál egy-másfél hónapot, 16 százalékuknál pedig akár az egész nyarat is a nagyszülőknél töltik a gyerekek. A generációk között meghúzódó digitális szakadék a vakáció alatt azonban sokaknál okozhat problémát, feszültséget vagy elszigeteltséget. A válaszadók közel kétharmadánál valamilyen mértékben problémát jelent az, hogy a nagyszülők nem jártasak az okoseszközök használatában, és nem tudnak kapcsolódni a gyerekek digitális térben szerzett tapasztalataihoz, élményeihez. 

 

Pedig az okoseszközök jelentősen javíthatják az életminőséget, és tudatosan használva tartalmasabbá tehetik az együtt töltött időt. A szülők 39 százaléka szerint az idősek hamar felveszik a ritmust és ügyesen bánnak az okostelefonnal, csak egy kis támogatásra és bátorításra van szükségük. Az NMHH tippjei segíthetnek a digitális felzárkóztatásban, és új kapukat nyithatnak meg a generációk számára egymás felé. 

 

 

5 tipp a nagyszülőknek, hogy a digitalizációval tartalmasabbá tegyék az unokákkal töltött időt

A nyaralás kezdete előtt fontos felismerni, hogy a fiataloknak az okostelefon szinte létszükségletté vált. A digitális világ számukra egybefonódott a kapcsolattartással, a tanulással, a játékkal és a szórakozással is. Ezért nem érdemes megtiltani az okoseszközök használatát, inkább érdemes pozitívan hozzáállni a témához. Kérdezzünk, tanuljunk és találjuk meg közösen az egyensúlyt az offline és az online programok között.

1. Játsszunk együtt! Keressünk egyszerű multiplayer játékokat, melyek mindkét korosztályt érdeklik. Ha nincs ötletünk, keresgéljünk az applikációs webáruházak ingyenes kínálatában, vagy legyünk bátrak és szálljunk be abba, amivel az unoka játszik. 

2. Szervezzünk közös szabadidős programokat! Uszodába vinnénk az unokákat, vagy kirándulni, várost nézni? Kérjük meg őket, hogy mutassanak nekünk hasznos applikációkat, melyekkel élvezetesebbé tehetjük a napot. Használhatunk például növény- vagy madárhatározó appokat, “kincskeresős” geocaching túratérképeket vagy étterem- és programajánlókat. Így a gyerekek is bevonódnak a programszervezésbe, és mi is tanulhatunk, fejlődhetünk, gazdagabb élményeket szerezhetünk. 

3. Tartsunk filmnézős estét! Ha otthoni programra vágyunk, akkor kérjük meg a gyerekeket, hogy mutassák meg nekünk, hogyan működnek az online filmnézős felületek. Válasszunk közösen egy jó sorozatot, mesét vagy családi vígjátékot a Netflixen vagy az HBO GO-n és filmezzünk együtt a nappaliban vagy akár a kertben. Ha előfizettünk valamelyik csatornára, akkor nincs másra szükségünk, csak stabil wifire vagy egy nagyobb adatkeretű mobilinternet-előfizetésre.

4. Készítsünk közös videókat és fényképeket! Az okostelefonnal megörökíthetjük a nyaralás legszebb pillanatait, a képeket nézegetve pedig bármikor újraélhetjük az unokákhoz fűződő kedvenc emlékeinket. Ha pedig úgy döntünk, hogy másokkal is megosztjuk ezeket az interneten, akkor ne feledkezzünk meg az adatbiztonságról sem. Csak olyan fényképeket posztoljunk, amelyekbe a gyerekek is beleegyeztek, ellenkező esetben kellemetlenséget okozhatunk nekik. Figyeljünk arra is, hogy a közzétett képeken, videókon ne legyen semmi kifogásolható vagy érzékeny tartalom. 

5. Maradjunk kapcsolatban a vakáció után is! Kérjük meg az unokákat, hogy tanítsák meg nekünk a Messenger, a Viber vagy a WhatsApp használatát. Ezekkel az alkalmazásokkal az interneten keresztül levelezhetünk, fényképeket és videókat küldhetünk egymásnak, sőt, még videóhívást is indíthatunk. Így a vakáció után sem szakad meg a kapcsolat közöttünk, továbbra is jelen leszünk egymás mindennapjaiban.  

 

Az NMHH által indított Netre Fel! edukációs weboldal további tippekkel és gyakorlati útmutatókkal szolgál az idősek okoseszköz-használatához. 

 

______________

*  A 2021. június 22-29. között végzett kutatás 2229 fős mintája a 18 éves és idősebb, magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A hibrid munkavégzés terjedése új kihívás elé állítja az IT csapatokat: az alkalmazottak által használt olyan szoftverek és eszközök, melyek az IT csapat ellenőrzési körén kívül esnek, komoly fenyegetést jelenthetnek a szervezetre nézve. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a kérdés az, hogy mit tehetünk ellene, amikor még azt is nehéz felmérni, milyen mértékű a probléma. 

2021. december 2. 16:59

Szárnyal a vállalati aukciók világa, jövőre újabb robbanás jöhet

A törlesztési moratórium lejártával sok cég kényszerülhet megválni a hitelre vásárolt korszerű gépeitől, eszközeitől, amelyek így a másodpiacra kerülhetnek. A jó állapotú, használt berendezések újabb lökést adhatnak a felfutóban lévő online árveréseknek. A legnagyobb magyar vállalati aukciósház, a régióban is piacvezetőnek számító Intergavel Kft. épp most bonyolította le 1000. aukcióját, és akad szektor, ahol már több vagyontárgyat adnak el, mint mindenki más együttvéve.

2021. december 2. 15:21

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Új nemzetközi értékesítési vezetővel erősít a Prefixbox

A Prefixbox, e-kereskedelmi termékkereső megoldásokat fejlesztő vállalat, új értékesítési alelnököt és operatív vezetőt üdvözöl a csapatában Deák Árpád személyében, akinek fő feladata a vállalat növekedési ütemének felgyorsítása, új értékesítési csapat kiépítésével, új nemzetközi piacok meghódításával, és a vállalat üzletfejlesztési stratégiájának vezetésével.

2021. december 2. 11:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59