A Huawei megoldásával percek alatt észlelhetők a napelemek meghibásodásai

forrás: Prím Online, 2021. július 14. 12:22

A helyszíni vizsgálat körülményessége miatt a napelemek hibái sokáig rejtve maradnak, teljesítményük csökkenése pedig lassítja a zöld beruházások megtérülését. A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis távdiagnosztikai megoldása az I-V görbék big data információn és AI modellezésen alapuló intelligens elemzésével orvosolja ezt a problémát. 

A Huawei jól bevált AI Boost Smart I-V Curve Diagnosis görbediagnosztikai megoldását, amely mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a napenergia rendszerek üzemeltetésére és karbantartására (O&M), a vállalatok 20KTL alatt ingyenesen, afölött éves előfizetéssel, szolgáltatásként használhatják.

 

 

A naperőmű-beruházás maximális megtérülésének legjobb módja, ha a napelemek minél több energiát termelnek. A napelemek állapota 20-30 éves élettartamuk során fokozatosan romlik, és ez energiatermelő képességüket is mérsékli. A TÜV iparági kutatása a 12 GW összkapacitást képviselő fotovoltaikus (PV) erőművek 30 százalékánál tárt fel problémákat, és ezek 50 százalékát a modulok meghibásodására vezette vissza, vagyis a jelenség 1,8 GW teljesítményt érintett. Hasonló eredményre jutott a Mannheimer Insurance AG felmérése is, amely a telepített napelemek 10 százalékánál talált modulhibát. Egy naperőmű teljesítményét nemcsak a napelemek minősége befolyásolja, hanem az is, hogy a hiba diagnosztizálása mennyi időt vesz igénybe. A Huawei távdiagnosztikai megoldása éppen erre az észlelési problémára kínál ideális megoldást.

 

 

A jelleggörbék intelligens elemzésével a Huawei Smart I-V diagnosztikai megoldása percek alatt képes távolról kimutatni a napelemek 14 különböző típusú hibáját, amelyet okozhat többek között a feszültségromlás (PID-hatás), a rétegleválás (EVA delamináció), a cellák és az üvegburkolat repedezése, a hőcsapdák kialakulása, a panelek elszíneződése, és a fémalkatrészek korróziója.

 

 

A napelemek helyszíni ellenőrzése során a lehetséges hibák sokfélesége, és a PV naperőművek nagy kiterjedése és elosztott elhelyezkedése egyaránt megnehezíti a hibák felderítését. Egy működő naperőműben a karbantartó cégek az AC oldali meghibásodásokat jellemzően hatékonyan kezelik – ebben nagy tapasztalattal bírnak világszerte –, a DC oldali, a napelemek oldalán jelentkező hibákat azonban csak manuális ellenőrzéssel tudják feltárni, amely nagyon időigényes. Például egy 100 MW-os naperőmű kézi átvizsgálása általában egy hónapig tart.

 

Az ilyen problémák teljes körű megoldására és a nagyszámú panel hibaelemzésének gyors elvégzésére a Huawei Smart I-V Curve Diagnosis az ajánlott megoldás.

 

 

Míg egy karbantartó a helyszínen egy munkanap alatt a stringek mindössze 1-10 százalékát tudja ellenőrizni, és jelentését ezt követően manuálisan írja meg, a Smart I-V alkalmazás mindössze pár perc alatt szkenneli a stringek 100 százalékát. Egy 100 MW-os teljesítményű PV naperőmű esetében például 15 perc alatt előállítható a részletes jelentés. A Smart I-V mesterséges intelligenciája, amely 14 különböző hibára utaló mintát ismer fel, elemzi a mérési adatokat, összeveti a jelleggörbéket, és automatikusan jelentést készít, amelyben javaslatokat ad a karbantartóknak és üzemeltetőknek az észlelt problémák elhárítására. Az intelligens megoldás további előnye, hogy a távdiagnosztizálás alatt az inverterek zavartalanul működnek.

 

A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis okos görbediagnosztikai megoldását a vállalatok szolgáltatásként használhatják. Az éves előfizetés aktiválásához a PV naperőmű nevét és az inverterek szériaszámát (ESN) kell megadni a Huawei helyi viszonteladójának. A távdiagnosztika megkezdéséhez pedig az inverterekhez előfizetett licenceket és a panelek adatait is mindegyik stringhez fel kell tölteni a Huawei FusionSolar monitoring portálra.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09