Az automatizált gyártás lendíti tovább a gyógyszeripar digitalizációját

forrás: Prím Online, 2021. július 19. 15:41

Habár a válságokkal szemben erősen ellenálló a szektor, a pandémia a gyógyszeripart is próbatételek elé állította. A gyártási folyamatok automatizálása még fontosabbá vált, mint azelőtt. Az emberi hibák lehetőségének csökkentése, a papírmentesség, a kibervédelem, valamint a szellemi tőke optimalizálása is meghatározó pontja az átalakulásnak. A Liferay Digital Talks legújabb adása a gyógyszeripar digitalizációjának kihívásait mutatja be a Richter Gedeon példáján keresztül. 

A Liferay Hungary újonnan indult, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videósorozatának legújabb adása a gyógyszeripar pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásokat ismerteti. 

 

 

Egy konzervatív iparág reakciója

Általánosságban véve elmondható, hogy az üzletág a hagyományos gyakorlatokra épül. Maga a kereskedés és az orvoslátogatás többnyire személyesen történik. Így a koronavírus első hullámának kezdetével nem csak a kollegák otthoni munkavégzését volt nélkülözhetetlen biztosítani, hanem magát az értékesítési folyamatot is az online térbe kellett terelni. A vállalat két fronton is komoly kultúraváltáson esett át, mindezt olyan gyorsasággal, hogy közben a piaci elvárásoknak is megfeleljen. 

 

A gyártás vírushelyzetben is létfontosságú 

A feladat természetéből adódóan a gyártásban dolgozók tevékenységeit nem lehetett távmunkába átrendezni. A csomagolásért vagy a gyógyszer tablettázóért felelős munkatársaknak szükséges volt a szakmai és fizikai jelenléte az üzemekben. Az egyik kiemelt területe   a járványügyi intézkedéseknek a gyártási körülmények még biztonságosabbá tétele volt. 

 

Ide tartozott a folyamatos fertőtlenítés, takarítás, a műszakok szétbontása, valamint az öltöző használatának újraszervezése. Ez azonban nagyban befolyásolja a feladatok elvégzésének idejét is, hiszen, ha például korábban 30 fő tartózkodhatott az adott helyiségben, és a távolságtartás következtében ez a szám lecsökkent 10 főre, akkor csak maga az átöltözési idő a háromszorosára növekszik. 

 

Kiemelt cél az automatizált gyártás

A McKinsey tanulmánya szerint a megfelelő technológiai megoldások 50-100 százalékkal növelhetik a termelékenységet. A vizsgált jól teljesítő gyártólétesítmények olyan újításokat vezettek be, mint a papírmentes laboratóriumok létrehozásának kezdeményezése, a tesztelés optimalizálása, a folyamatok automatizálása, valamint a tesztelést átszervezték a shop floor – azaz az üzem – szintjére. Ezek a lépések lehetővé tették a jól teljesítő laboratóriumok számára, hogy jelentősen javítsák a sebességüket. 

 

„A gyár további automatizációja nem egy egyéves terv, de ha 2021-ben sikeresen tudjuk automatizálni a kísérleti célra kijelölt üzemünket, akkor a tanulságokkal gazdagított ismeretünket szeretnénk kiterjeszteni a többi három magyarországi telephelyünkre, majd külföldi leányvállalatainkra is. Ez a projekt különösen fontos számunkra, hiszen arra törekszünk, hogy folyamatainkat maximálisan automatizáljuk. Ehhez legfőképpen a gyártás végrehajtási rendszerek (MES) hatékony alkalmazását tartjuk a legfontosabb lépésnek.” – magyarázza Simon Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. informatikai vezetője. 

 

Hatékonyságnövelés a szellemi munkakörökben is

A legnagyobb digitalizációs hullám a COVID19-nek köszönhető, így a már-már napi rutinhoz tartozik a rendszeres digitális projektek indítása a hatékonyság növelésére. A következő évek digitalizációs fejlesztései a kibervédelem további erősítésére, valamint a még magasabb szintű folyamat automatizálásra fókuszálnak. 

 

Fontos szempont, hogy az emberi asszisztenciát egyre kevésbe igénylő, ezáltal haszontalanná váló feladatokat automatizálni lehessen, hogy a munkatársak minél inkább a kreativitást és szellemi tudást szükségeltető teendőkkel tudjanak foglalkozni.  Megjelenhetnek a „low-code” megoldások is, amelyek lehetővé teszik, hogy a kollegák bizonyos kérelmek leadása helyett, saját maguk alkossák meg a szükséges opciókat a rendszeren belül. Ennek bevezetése azonban megköveteli a használathoz szükséges átgondolt és kifinomult szervezeti infrastruktúrát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39