ABB: Erős teljesítmény egy fellendülő negyedévben

forrás: Prím Online, 2021. július 22. 19:35

„Nagyon biztató, hogy a negyedévben egyértelműen javuló teljesítményt értünk el. A működési EBITA-marzs erős növekedése a kereslet élénkülését, a belső hatékonyság növekedését, valamint az ABB energetikai és automatizálási kínálatának erősségét tükrözi. Folytatni kívánjuk az innovációra, a fenntarthatóságra és a digitalizálásra összpontosító azon erőfeszítéseinket, amelyek célja, hogy a portfóliónk optimalizálásával párhuzamosan tovább javítsuk a jövedelmezőséget.” – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

A második negyedévben, kismértékben ismét erősödött a piaci trendeket befolyásoló vevői aktivitás. A rendelésállomány és az árbevétel jelentősen nőtt ahhoz a tavalyi alacsony szinthez képest, ami főként a COVID-19-világjárvány üzleti tevékenységre gyakorolt negatív hatásának volt betudható. Minden üzletágunk kétszámjegyű növekedést jelentett. E növekedés motorja a rövidciklusú vevői szegmensek többségében mutatkozó széles körű javulás, valamint a több feldolgozó iparági szegmensben tapasztalható pozitív fejlemények voltak.  A növekedésre pozitív hatást gyakoroltak a vevők készlet-felhalmozási erőfeszítései is.

 

A működési EBITA szintjét 71%-kal javítottuk, míg a működési EBITA-marzs a magasnak számító, 15%-os szintre emelkedett, ami a tavalyi szinthez képest 440 bázispontos erősödésnek felel meg.  Ezek a jó eredmények a kereslet élénkülésének, a korábban végrehajtott költségcsökkentési lépéseinknek, valamint az utazási kiadások ma is érvényben lévő korlátozásának köszönhetőek.  További kedvező hatást fejtettek ki azok a proaktív árintézkedéseink is, amelyeket azért hoztunk meg, hogy ellensúlyozzuk a nyersanyag árak előrelátható növekedését. Örömmel tapasztaltam, hogy munkatársaink milyen jól kezelték az egyes alkatrészekkel kapcsolatban kialakult hiányokat, és milyen sikeresen oldották meg, hogy ezek a beszerzési nehézségek negatívan ne befolyásolják megbízásaink határidőre történő teljesítését.   A kialakult helyzet hatékony és aktív kezelése ellenére a következő negyedévben is azzal kell számolnunk, hogy bizonyos alkatrészekből, például a félvezetőkből, korlátozott, szűkös lesz a kínálat. A folytatódó tevékenységek esetében az üzemi tevékenységek nyereségből számított cashflow 663 millió $ volt, ami a tavalyi szinthez képest kismértékű javulást jelez. Örömmel látom, hogy ebben az erős növekedési környezetben az ABB milyen sikeresen oldotta meg, hogy a nettó működőtőke szintjét éves, összehasonlító alapon stabilan tartsa. Ez év első felében tapasztalt erős készpénztermelési mutatóink jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a tervnek megfelelően, 2021-ben szilárd cashflow-teljesítményt érhessünk el.  

 

Björn Rosengren

 

A Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágunk a második negyedévben tovább bővítette kínálatát, és fokozta jelenlétét az építőipari szegmensben. Az építőiparban még nem használják széles körben a robotikára alapozott automatizálást, ezért mi nagy lehetőséget látunk a hatékonyság növelésében olyan területeken, mint a moduláris lakóépületek gyártása, a robotokra alapozott hegesztés, valamint az építési területen végzendő anyagmozgatás.  Ugyancsak nagy örömmel és büszkeséggel töltött el, hogy az ABB autóipari PixelPaint festőrobot technológiája – mely kiküszöböli a festék nem kívánt felületre történő szóródását – elnyerte az Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA) szervezet rangos díját.

 

Csatlakoztunk a nemzetközi nonprofit szerveződés, a Klímacsoport (The Climate Group) három kezdeményezéséhez is, s ezzel haladást értünk el a kibocsátások csökkentésére és a saját tevékenységeink 2030-ra tervezett karbonsemlegességének elérésre irányuló hosszú távú fenntarthatósági céljaink teljesítése terén is. A kezdeményezések keretében az ABB vállalja, hogy 2030-ra elektromos hajtásúra cseréli le a több mint 10 000 járműből álló járműparkját, kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát szerez be, új energiahatékonysági célokat dolgoz ki, és a telephelyein folytatja az energiagazdálkodási rendszerek telepítését. Ezen túlmenően kibocsátáscsökkentési céljainkat az SBTi kezdeményezés (Science Based Targets initiative) keretében is megerősítették, így alátámasztva, hogy azok összhangban állnak a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben rögzített törekvésekkel. Az ABB csatlakozott a globális hőmérsékletemelkedés 1,5 °C alatt tartását célzó „Business Ambition for 1,5°C Campaign”-hez is.  Ez egy globális koalíció, amelyet ENSZ-szerveztek, vállalatok és az iparágak vezető képviselői alkotnak. Vezetését az UNCG látja el.

 

Nagy örömömre szolgál, hogy a külső növekedési stratégiánknak köszönhetően a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágunk a második negyedév zárást követően felvásárolja az ASTI-t. Ez egy vezető, globális, mobil robotgyártó, és ez a tranzakció kibővíti kínálatunkat. Az akvizíciónak köszönhetően az ABB lesz az egyetlen vállalat, amely a teljes értéklánc számára kínál átfogó, automatizálási portfóliót, segítve az ügyfeleket a mai lineáris gyártósorokról teljesen rugalmas hálózatokra történő váltásban. Továbbra is számítok ezekre a kis-közepes méretű akvizíciós ügyletekre, ahogyan a divíziók kijelölik a közeljövő célpontjait. Jól haladtunk a korábban bejelentett portfólió-változtatások terén is, így várhatóan a harmadik negyedévben már egy eladásról szóló megállapodást jelenthetek be. - mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

 

Kilátások 

Az ABB 2021 harmadik negyedévére növekedést vetít előre, figyelembe véve 2020 harmadik negyedévének alacsony üzleti aktivitási szintjét. A jelenlegi piaci helyzet alapján a bevételek összehasonlító alapon, várhatóan ~10% -kal nőnek; a megrendelések a bevételeknél is nagyobb mértékben emelkednek. 

 

_______________________--

*   A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a 2021. II. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

**   Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. 

***   Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

****   Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

Kulcsszavak: ABB +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05