Hogyan találjuk meg a megfelelő monitort?

forrás: Prím Online, 2021. július 28. 11:15

Lassan, de biztosan beszivárgott az életünkbe a sokat emlegetett „új normális”, vagyis egy olyan hibrid világ, ahol bár picit visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de megmaradnak az újonnan kialakult digitális szokások. Életünk egy része online marad, például sok munkahelyen megtartják a távoli munkavégzést és ma már az online ügyintézés is természetes. Mivel erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkednünk, érdemes az otthoni munkakörnyezetünk kialakításába, a számítógépes infrastruktúrába is beruházni. Ideje például egy megfelelő monitort keresni, hiszen a munkaállomásunk egyik legfontosabb eszközéről van szó. 

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. Fontos, hogy olyan képernyőt vagy monitort válasszunk, amelyek támogatják a kialakult szokásainkat és kényelmesebb velük a munka, illetve a szabadidős tevékenység is. A Dell tippjeivel biztosan mindenki megtalálja a megfelelőt!

 

Elhelyezkedés

A modern ember több időt tölt el a digitális világban, mint „offline üzemmódban”. Olyannyira összenőttünk a monitorjainkkal, hogy létező fogalommá vált a képernyő-mérgezés, vagyis amikor a kényszeres testtartás hatására izomgörcsök, nyakmerevség, váll- vagy akár fejfájás jelentkezik, hosszabb távon gyakran mozgásszervi elváltozásokat okozva. Épp ezért fontos, hogy mindig íróasztalnál dolgozzunk, a képernyő kb. 60-70-re helyezkedjen el tőlünk és állítható legyen a magassága. A képernyőt állítsuk be úgy, hogy a teteje 6-7 centiméterrel a szemmagasságunk fölött legyen.

 

 

Mindent a szemnek

A nagy koncentrációban néha még pislogni is elfelejtünk, így állandóvá válhat a szemszárazság, de akár homályos látás, kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor nagyon jól jön a „beépített védelem”, vagyis sokat segít, ha a monitorunk vigyáz ránk. Vannak olyan képernyők, amelyek szélesebb látómezőt és közel egyenletes fókusztávolságot biztosítanak, így nem fárasztják a szemet. Ilyen például a Dell 40 colos ívelt, ultraszéles WUHD 5K2K monitorja, amely különösen nagy képernyőfelületet biztosít. A ComfortView Plus technológia pedig gondoskodik a káros kékfény-kibocsátás csökkentéséről. Különösen jó döntés a tartalomkészítőknek, az adatelemzőknek vagy a kreatív szakembereknek. Utóbbiak külön értékelni fogják a széles színtartományt, a kitűnő színteljesítményt és a részletgazdag vizualitást.

 

 

A tökéletes látványon túl

Természetesen egy monitor esetében a megjelenítés a legfontosabb, de nem feledkezhetünk meg a praktikumról sem. Ma már a képernyő nem „csak” egy képernyő: számos olyan plusz tulajdonsággal rendelkezik, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapokat. Pár pillanat alatt bejelentkezhetünk a Windows Hello arcfelismerési funkciójával, a Microsoft CortanaTM hangalapú parancsaival pedig már meg is nyithatjuk a szükséges alkalmazásokat. A Microsoft Teams gomb pedig lehetővé teszi, hogy gombnyomásra induljon az értekezlet, és azonnal csatlakozzunk a tárgyaláshoz. A Dell Microsoft Teams-tanúsítvánnyal rendelkező videókonferencia-monitorai, három méretben (24 colos - C2422HE, 27 colos - C2722DE, 34 colos ívelt - C3422WE) érhetők el, és megteremtik a tökéletes körülményeket a fontos megbeszélésekhez: Az 5 megapixeles, infravörös, kihajtható kamera, az 5 W-os beépített dupla hangszóró, illetve a zajszűrő mikrofon biztosítja a tiszta képet és hangzást. 

 

A kényelem az első

Már nem csak a számítógép, de a monitor is egyre több csatlakozóval rendelkezhet, mi több, azok akár az elején is elhelyezkedhetnek, hogy ne kelljen a hátulján keresgélni. Tovább növelheti a komfortérzetünket a vezeték nélküli billentyűzet és egér kombinációja, illetve a kompakt kialakítású, a portok átfogó kínálatával rendelkező Dell USB-C Mobile Adapter (DA310), amely lehetővé teszi az eszközök egyidejű csatlakoztatását és töltését.

 

Mobil munkaerő

A nagy képernyő nem mindenkinek reális opció, hiszen sokaknak a mobilitás az első számú szempont. Aki útközben is dolgozik, ingázik a munkahelye és az otthona között, vagy szívesebben vonul ki a szabadba, annak sem kell lemondania a „fontos részletekről”: ideális megoldásra találhat a Dell XPS 13, 15 és 17 modelljeiben, amelyek lenyűgöző részletgazdagsággal lepik meg használójukat, a tükröződéscsökkentő bevonattal ellátott InfinityEdge kijelző pedig távol tartja a zavaró „látványelemeket”. Az XPS 13 OLED 3.5K-s érintőkijelző széleslátószöget és energiahatékony megoldás kínál. Az XPS 15 és az XPS 17 Ultra HD+ (3840 × 2400) felbontású stúdióminőségű érintőképernyője pedig tűpontos megjelenítést biztosít, miközben az Eyesafe technológia csökkenti a kék fény mennyiségét, viszont megőrzi az élénk színeket. 

 

 

A jól végzett munka után következhet a jól megérdemelt pihenés, ami… valljuk be, sokszor szintén a monitor előtt történik. Ez esetben még fontosabb, hogy megvédjük a szemünket, és ha mondjuk filmes estét tervezünk, a jó moziélményhez is sokat hozzáadhat egy csúcstechnológiás kijelző, amely akár eddig sosem látott színeket is képes megjeleníteni.

 

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk a munkavégzés során és az egészségünket is megőrizzük, minden munkakörhöz másfajta monitor és egyéb kiegészítők szükséges. A Dell további tippjei itt érhetők el. 

Kulcsszavak: Dell monitor notebook

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC legújabb USB-C monitorcsaládja hamarosan a boltok polcain

A kijelző szakértő AOC büszkén jelenti be az új V5 sorozatú monitorokat, amelyek tökéletesek az olyan otthoni felhasználók vagy diákok számára, akik stílusosan szeretnék modernizálni otthoni irodájuk képernyőjét: A 3 oldalon keret nélküli V5 modellek minimális helyigény mellett vékony, elegáns képernyővel rendelkeznek, és olyan fejlett funkciókat kínálnak, mint az USB-C csatlakoztathatóság 65 W teljesítményleadás funkcióval. 

2022. július 27. 12:42

A Philips monitors bejelenti az új hordozható monitorát

Napjaink rohanó világában a mobilitás a mindennapi élet meghatározó jellemzője, és a nagyobb mobilitás nagyobb rugalmasságot igényel. Otthon vagy az irodában, barátokkal vagy kollégákkal, multitasking vagy lazítás közben, a felhasználóknak olyan megoldásokra van szükségük, amelyek lépést tudnak tartani dinamikus életstílusukkal. 

2022. július 25. 18:50

Már nyáron elérhető lesz az új Dell Precision torony

A Dell Technologies bemutatta az új Precision 7000 mobil munkaállomásokat. A modell a technológiai fejlesztések mellett új kialakítású DDR5 memóriával rendelkezik, amely a Dell várakozásai szerint iparági szabvány lesz. A Precision 7865 Tower az AMD Ryzen Threadripper PRO 5000 WX processzorcsaláddal érkezik, amely hozzájárul, hogy a termék rendkívüli teljesítményt, rugalmasságot és megbízhatóságot kínáljon, és könnyedén megbirkózzon a legkomolyabb teljesítményt igénylő feladatokkal is.

2022. július 14. 18:29

Az új AOC gaming monitor megfizethetővé teszi a 4K játékot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT kiegészítő márkája – bemutatja az új 71 cm/28" méretű AOC GAMING U28G2XU2 gaming monitort, a jelenlegi U28G2XU utódját. Legyen szó akár PC-ről, akár konzolokról, a villámgyors 144 Hz frissítési rátának és az 1 ms GtG borotvaéles válaszidőnek köszönhetően az U28G2XU2 a mainstream és a hardcore játékosok körében egyaránt nagy sikert arat.

2022. július 13. 18:55

Új Philips modell az egyszerűbb közös munka érdekében

A Philips monitors széles portfóliójához egy olyan új modell csatlakozik, amely megfelel a videohívások új sztenderdjeinek: a Philips 34E1C5600HE.

2022. június 30. 20:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24