A hűsítő medencéből is aláírhatók elektronikusan a határidős céges dokumentumok

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 5. 14:22

Bár korábban személyes megjelenéshez volt kötve az e-aláírás igényléséhez szükséges azonosítás, ma már lehetőség van ezt távolról intézni, videó azonosítással. Ehhez elegendő mindössze egy laptop vagy egy okostelefon, és néhány perc alatt bárki elvégezheti a regisztrációt. A sikeres azonosítás után akár 1 napon belül hozzájuthatunk az elektronikus aláíráshoz elengedhetetlen tanúsítványhoz. 

Mindez azt is jelenti, hogy fontos esetben a nyaralás alatt is – akár egy vitorlás fedélzetén vagy a medence parton – elvégezhető a folyamat. Ha egy cégvezető elutazik, de határidős irat érkezik, „akkor sem áll meg az élet”, az e-aláírás segítségével távolról ugyanúgy hitelesíthető a dokumentum, mintha az irodában, papíron írnánk alá. Az e-aláírt dokumentumot az EU teljes területén elfogadják, joghatással bír.

 

„Minden évben egyre több cégvezető fordul hozzánk, hogy e-aláíró tanúsítványt váltson ki, ezzel biztosítva azt, hogy szükség esetén az irodán kívül is alá tudjon írni okiratot, szerződést vagy más dokumentumot. A globális járvány pedig elhozta az e-aláírás forradalmát. Szinte megrohamoztak minket az ügyfelek, hogy e-aláírást igényeljenek és otthonról, a „home office”-ból is képesek legyenek dokumentumokat hitelesíteni. Ilyenkor nyáron szintén sokan fordulnak hozzánk, hogy az utazások és szabadságok alatt biztosítva legyen az üzletmenet folytonossága. Hiszen, ha az aláíró úton van vagy hosszabb szabadságra megy, az elektronikus aláírás segíthet a sürgős iratok hitelesítésében” – foglalta össze Csorbai Ádám, az e-aláírás specialista NETLOCK üzletágvezetője. A szakember hozzátette, hogy tavaly év végére, az előző év decemberéhez képest tízszeresére nőtt az elektronikusan aláírt iratok száma rendszereikben, amely főleg a járványhelyzet következtében zajló digitális ugrásnak volt köszönhető.

 

 

Felhőből, bárhol, bármikor, okostelefonon is elérhető

Az e-aláírások új generációja felhőalapú szolgáltatásként érhető el. Számítógépen, okostelefonon és tableten egyaránt használható, operációs rendszertől függetlenül. A folyamat mindeközben rendkívül biztonságos és egyszerű. A belépés és az elektronikus aláírás kétfaktoros azonosítással történik, azaz saját jelszavunk megadása után egy SMS-ben kapott  megerősítő kódot is be kell gépelni. A belépés után, feltöltjük az online rendszerbe az aláírásra szánt dokumentumot, majd néhány kattintás után újabb megerősítő kód segítségével aláírjuk azt. Az e-aláírt dokumentum kényelmesen, az e-aláíró rendszerből azonnal továbbítható vagy letölthető, immár hitelesítve. „Az e-aláírás során tulajdonképpen egy rendkívül biztonságos, a mai technológiai körülmények között gyakorlatilag feltörhetetlen “digitális pecsét” kerül az adott dokumentumra. Ezt a hiteles pecsétet a legtöbb pdf olvasásra képes szoftver automatikusan felismeri, és amint megnyitjuk a fájlt, látható, hogy a dokumentum egy  - vagy több - elektronikus aláírást tartalmaz. Van mód arra is, hogy a rendszeren belül, egy aláírási folyamatban több aláíró közösen írjon alá egy dokumentumot, külön e-mail küldés nélkül, az online felületen maradva” – tette hozzá a NETLOCK szakembere.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05