Jelentős összefogás az e-mobilitás és a fenntarthatóság jegyében

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 6. 11:33

A közlekedés fenntarthatóbb jövőjéért tett törekvéseikben egyesülve a Fisker Inc. új partnerséget jelentett be, ugyanis a Bridgestone-t választotta kizárólagos abroncspartnernek a várva várt Fisker Ocean elektromos városi terepjárók számára.

A Fisker Ocean a közelgő 2021-es Los Angeles-i Autókiállításon debütál világszerte, a gyártás pedig 2022. november 17-én indul majd. A jármű készítői nagy százalékban alkalmaztak újrahasznosított anyagokat, így teljesen vegán belső teret alakítottak ki. Az autó emellett választható fotovoltaikus napelemes tetővel érkezik majd. Az Európában és egyes Észak-Amerikában értékesített modellekhez egyedi fejlesztésű Bridgestone Potenza Sport abroncsok tartoznak, amelyek kiváló vezetési élményt nyújtanak – különös tekintettel a menetkomfortra és a menetstabilitásra. Ezeket a gumikat alacsony gördülési ellenállással tervezték, ami az autóakkumulátorát is kíméli; mivel kevesebb energiára van szükség a jármű abroncsainak mozgatásához.

 

A vállalat prémium ultranagy teljesítményű sportabroncsaként ismert Bridgestone Potenza Sportot első alkalommal kombinálják a Bridgestone forradalmi, fenntartható ENLITEN technológiájával. Ez a technológia a gumiabroncs gördülési ellenállását átlagosan akár 30 százalékkal, a tömegét pedig akár 20 százalékkal csökkenti.*1 Ez azt jelenti, hogy minden egyes gumiabroncs előállításához akár 2 kilogrammal kevesebb nyersanyagra van szükség. Az ENLITEN technológia alkalmazása kulcsfontosságú az abroncsok alacsony gördülési ellenállásának biztosításában, míg a Potenza Sport mintázata a dinamikus és stabil vezetési élményt segíti elő.

 

A Bridgestone az Észak-Amerikában értékesített Fisker Ocean modellekhez egyedi tervezésű Alenza Sport négyévszakos gumiabroncsokat is szállít. Ezeket a gumiabroncsokat egy új generációs keverékkel alkották meg, amely száraz körülmények között fokozott fékezhetőséget, jobb nedves kezelhetőséget és gördülési ellenállást biztosít.

 

A Fisker Ocean egyedi Bridgestone abroncsai a gumigyártó cég úttörő virtuális abroncsfejlesztési technológiájával készülnek, amely az abroncs teljesítményének pontos előrejelzését teszi lehetővé anélkül, hogy a fejlesztési folyamat első szakaszában legyártanák. Ez a technológia mintegy 60 százalékkal csökkenti a nyersanyagfogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást, ezzel a teljes abroncsfejlesztési folyamatot fenntarthatóbbá, hatékonyabbá, pontosabbá és rugalmasabbá téve. További előny, hogy így a termékfejlesztési idő – és ezáltal a termék piacra jutási ideje – felére is csökkenhet. A Fisker Ocean a virtuális abroncsfejlesztési technológia bevetésével a világ legfenntarthatóbb járművének címére tör.

 

 

Az elektromos jövő előtt álló akadályok leküzdése

A megfelelő gumiabroncs felkutatása során a Fisker a Bridgestone-ban egy stabil partnerre talált, amely hasonlóan vélekedik a fenntarthatóságról; ezt pedig a K+F-től és termékfejlesztéstől kezdve a gyártáson át egészen a kiskereskedelemig a teljes láncban érvényesíti. A gumigyártó cég például nemrégiben bejelentette, hogy európai telephelyein – beleértve az Európai K+F Központját Olaszországban, ahol a Fisker Ocean gumiabroncsait kifejlesztették, ugyanígy Lengyelországban a poznańi gyárban, ahol ezeket előállítják majd – a felhasznált áram 100 százaléka megújuló forrásokból származik. Hasonlóképpen a Fisker Ocean-t az ausztriai Grazban, a Magna Steyr szén-dioxid-semleges létesítményében fogják gyártani.

 

A Bridgestone a Fiskerrel közös együttműködés érdekében saját üzleti berendezkedését is átalakítja, hogy azt az elektromos gépjárművek bevezetésére alkalmassá tegye. A Bridgestone azáltal, hogy prémium gumiabroncsokat, gumiabroncs-technológiákat illetve flotta- és mobilitási megoldásokat fejleszt elektromos járművek számára, valamint kiépíti az elektromos járművek kiskereskedelmi és szervizhálózatát – az elektromos mobilitás hatékonyabbá és mindenki számára elérhetőbbé tételébe is beruház. A Fisker épp ezen okokból az amerikai piacon mindössze 37,499 dolláros kiskereskedelmi árral (az elektromos járművekhez kapcsolódó támogatások nélkül), Németországban pedig 32 ezer euró alatti kiskereskedelmi árral (adókat és elektromos járművekhez kapcsolódó támogatásokat is beleértve) kíván megjelenni az Ocean-nel.

 

A jármű prototípusának tesztelése 2021. negyedik negyedévében kezdődik. Az egyedi fejlesztésű Bridgestone abroncsok kétféle méretben lesznek elérhetőek: 255/50 R20 és 255/45 R22. A 22 hüvelykes abroncsot úgy alakítják majd ki, hogy sportosabb és kiegyensúlyozottabb kezelhetőséget nyújtson, összhangban a Fisker Ocean nagyobb teljesítményű változatainak magasabb teljesítményigényével.

 

„A Bridgestone-nál az elektromos autókat óriási lehetőségnek látjuk arra, hogy elősegítsük a karbonsemlegesség elérését 2050-re, és a mobilitást a környezet szempontjából fenntarthatóbbá tegyük” – mondta Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnök-vezérigazgatója. „Még sok akadályt kell leküzdenünk, mielőtt megvalósulhat a teljesen elektromos jövő, és a Fisker – akárcsak a Bridgestone – folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket az akadályokat legyőzze.”

 

„Örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk a Bridgestone-nal, a gumiabroncsok és a fenntartható mobilitás globális vezetőjével, akikkel közös értékeken osztozunk. A vállalat olyan prémium abroncsokat tervezett számunkra, amelyek tökéletesen illeszkednek a Fisker Ocean-höz” – mondta Henrik Fisker, a Fisker elnök-vezérigazgatója. „Célunk, hogy olyan fenntartható városi terepjárókat gyártsunk, amelyek a vezethetőség, a kezelhetőség és a hatótávolság szempontjából egyaránt kiemelkedőek – ennek elérésben pedig a Bridgestone kulcsszerepet játszik. A partnerség folytatódik, szorosan együttműködünk a teljesítménymérnöki tervezésben és a gumiabroncsok műszaki fejlesztésében.”

 

____________________ 

*  A Bridgestone belső adatai alapján, amelyek a Bridgestone prémium nyári gumiabroncsokat hasonlítják össze ENLITEN technológiával és anélkül, azonos abroncsméretben (92Y 225/40R18 XL). A Fisker az R20-as és R22-es méretű gumiabroncsokat használja majd.

Kulcsszavak: Bridgestone e-mobilitás

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39