Küszöbön a klímakatasztrófa

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 11. 16:08

A Returpack Kft. „Minden Doboz Segít” elnevezésű projektjében három helyszínen, Kaposváron, Szigetmonostoron és Pilismaróton gyűjtötték a kiürült aludobozokat egy-egy jó célért a helyiek. Mindhárom településen három héten át mindenki beszállhatott az akcióba. Kaposváron Dallos Bogi részvételével indult útjára a gyűjtés a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület lakóiért. A „Minden Doboz Segít” projekt itt nem ér véget, hiszen mindig van olyan cél, amiért érdemes összefogni.

 

Hogyan lesz az aludobozokból segítség? 

Az aludobozok visszagyűjtésére szakosodott Returpack Kft. a három városban kihelyezett sárga színű, alumínium italosdoboz adományozó automatába összegyűjtött dobozok ellenértékét egy összegben a kiválasztott szervezeteknek adja át és minden esetben ki is egészíti a végösszeget. 

 

Dallos Bogi, az ismert és népszerű énekesnő is szívügyének tekinti a környezet- és állatvédelmet, és örömmel támogatta jelenlétével is a kaposvári akciót. „A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás a mindennapok részéve kell, hogy váljon. Felelősséggel tartozunk azért, hogy az utánunk következő generációnak is épségben megmaradjon a bolygónk.”

 

 

Jó ügyekért gyűltek az aludobozok

A kaposvári gyűjtést Dallos Bogi, Boncz Edit a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, Vida Péter a Returpack Kft. ügyvezetője és Dér Tamás Kaposvár alpolgármestere indította el egy applikáció segítségével. A kaposváriak 3 héten át hordták a kiürült aludobozokat a Nagypiacon lévő automatába, és a cég a szokásos 3 forintos dobozonkénti árat 2 forinttal növelte. Az így összegyűlt közel 22 ezer darab aludoboz ellenértékéből az egyesület akár például 500 kiló jó minőségű tápot is beszerezhet kis gondozottjainak. 

 

Szigetmonostoron is odatették magukat a helyiek

Az 5700 begyűjtött aludoboz ellenértékét a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek adta át a cég. Az anyagi segítségen túl a három hét alatt összegyűjtött dobozmennyiséggel annyi energiát takarítottak meg a Szigetmonostoriak, amennyivel 712 napon át üzemeltethetünk egy televíziót vagy laptopot.

 

Térfigyelő kamerarendszer épülhet az aludobozokból Pilismaróton

A pilismarótiak régi vágya, hogy községükben térfigyelő kamerarendszer működjön. Ehhez nyújtott segítséget a „Minden Doboz Segít” projekt. Az akció végén közel 7000 dobozt gyűlt össze, és az így összegyűlt pénzt a régóta vágyott biztonsági rendszer kiépítésére, a Pilis-hegység lábánál elterülő mesebeli kis település lakói kapják. 

 

„A Returpack egyszerűen üzemeltethető automatái 100%-ban hazai fejlesztésűek és gyártásúak, a beépített tömörítő miatt pedig 4-7 ezer dobozt tudnak átmenetileg tárolni. A „Pénzt a dobozért” elv alapján gyűjtöttük az aludobozokat. A három település lakói pedig példát mutattak, sokat tettek a környezetükért” – mondta Vida Péter, a Returpack ügyvezetője.

 

 

Újrahasznosítás a környezetvédelemért is

Egyetlen doboz újrahasznosításával is jelentősen csökkenthetjük karbonlábnyomunkat, ugyanis egy 15g-os aludoboz újrahasznosításával 135g széndioxidtól mentesíthetjük környezetünket, mivel egy új aludoboz előállításakor kilencszer annyi CO2 kerül a levegőbe, mint maga a doboz tömege. Egy átlagos magyar autó 130g CO2-t bocsát ki kilométerenként. Ennek a most összegyűjtött közel 35.000 doboznak az újrahasznosításával annyi CO2-tól mentesítjük a bolygót, amennyit 35.000 kilométernyi autózással juttatunk a levegőbe. 

 

__________________

Amikor italcsomagolást választunk, érdemes figyelembe venni, hogy az újrahasznosítható fém termékek még a papírral összevetve is kevésbé környezetszennyezőek és 100 százalékban újrahasznosíthatóak, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Egy újrahasznosított doboz pedig 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira.

__________________

 

Magyarországon évente forgalomba hozott kb. 1,1 milliárd doboz közül 700-800 millió darab nem kerül újrahasznosításra, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka. Ez nem tűnik soknak, de ha súlyra nézzük, mintegy 8-10 ezer tonnára rúg! Így Magyarországon az aludobozok mindössze harmadát hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel húszezer érdeklődő vett részt a Műegyetemi Állásbörzén

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.

2023. március 30. 12:48

Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás

A Delta Systems Kft. szállítja azt a 600 darab 3D nyomtatót és induló nyomtató anyagkészletet, amelyet hátrányos helyzetű térségek 180 általános iskolája kap a Klebelsberg Központ által indított nyílt uniós közbeszerzési eljárásban. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies 100%-os leányvállalata által megvalósuló nettó 346 millió forintos beruházás az Okostanterem 2 folytatásaként köznevelési intézményekben teremti meg a diákok élményszerű oktatásának lehetőségét modern eszközökkel, támogatva a műszaki érdeklődésüket. 

2023. március 30. 11:25

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

A Fujitsu európai partnerkapcsolatra lép a Nuixszal

A Fujitsu kibővítette partnerkapcsolatát a nyomozati analitikai és hírszerzési szoftvereket szállító Nuixszal az adatvédelmi, valamint a bűnözés és csalás elleni megoldások piacán. A Fujitsu európai portfóliójába felvett Nuix termékekkel az ügyfelek megbízhatóan értelmezni tudják működési területük bármilyen adatát.

2023. március 29. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08