Robotizáció – válasz a pandémia által okozott kihívásokra

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 30. 11:41

A COVID-19 világjárvány következtében minden területen kihívások jelentkeztek, ez alól az ipari gyártás sem kivétel. E kihívások közül néhányat, például a szociális távolságtartás szükségességét, vagy a gyárakban előforduló állásidőt, autonóm mobil robotok segítségével orvosolni lehet.

 

Új megoldások a gyárakban

A pandémia számos változást idézett elő az egyes ipari szegmensekben, illetve még jó néhányra számítani lehet, amennyiben az érintett területeken működő vállalatok a továbbiakban is életképesek kívánnak maradni. Mivel manapság az ügyféligények gyorsabb ütemben változnak, mint valaha, az igazán rugalmas vállalkozásoknak rendelkezniük kell azokkal a képességekkel, amelyek lehetővé teszik számukra a gyors reakciót és a releváns változások előre látását. Számítani lehet arra, hogy megnő azon gyártóvállalatok száma, amelyek új technológiákba fektetnek be, hogy lendületesen tudjanak választ adni az újonnan felmerülő piaci igényekre.

 

A gyártási folyamatok az optimalizálás új korszakának küszöbén állnak. A gyártósorok agilitásának és rugalmasságának növelésére irányuló automatizálás és az autonóm megoldások telepítése még soha nem volt ennyire egyszerűen megvalósítható, melynek köszönhetően a gyártási folyamatok rendkívül gyorsan változtathatók. A belső logisztika automatizálása egy további terület, amely hatalmas lehetőségeket tartogat. Az autonóm mobil robotokat (AMR-ek) arra tervezték, hogy optimalizálják a termelékenységet a logisztika és a gyártási műveletek során, mindezt anélkül, hogy meg kellene változtatni a gyárterületet. A rendkívül fejlett technológiát alkalmazó MiR robotok úgy képesek tárgyak széles körét szállítani, hogy közben teljesen önállóan közlekednek. Ezek az AMR-ek, amelyeket különböző, testreszabott top modulokkal is el lehet látni, leggyakrabban gyárakban és raktárakban dolgoznak, hogy hatékonyabbá tegyék az intralogisztikai folyamatokat. A robotok fejlett intelligenciával, szenzorokkal és kamerákkal rendelkeznek, hogy biztonságosan mozogjanak dinamikus környezetben, kikerülve az alkalmazottakat és egyéb útjukba kerülő akadályokat. Az AMR-ek képesek raklapok és nagy súlyok szállítására, miközben szűk térben is elférnek, ha kell, rámpákra is felhajtanak, de önállóan tudják kezelni a lifteket is.

 

 

A leállások után: hogyan lehet tanulni és reagálni?

Az új kihívások arra ösztökélik a vállatokat, hogy olyan forrásokba fektessenek be, amelyek az agilitást, a reakcióképességet és a rugalmasságot hivatottak javítani a gyártási műveletek esetében. Az automatizált folyamatokkal, digitális platformokkal, hozzáférhető adatokkal és fejlett analitikával dolgozó vállalatok gyorsabban skálázhatják folyamataikat, és ezáltal képesek lesznek alkalmazkodni a piacon fellépő változásokhoz. Mindennek elengedhetetlen része az innováció, ami lehetővé teszi az erőforrások feltérképezését, az együttműködés elősegítését, valamint az új technológiák bevezetését. Mindeközben pedig adott a könnyű használhatóság a felhasználók részére.

 

 

Helyreállás és növekedés a technológia segítségével

A közelmúlt kihívásai a már rendelkezésre álló és folyamatosan fejlődő gyártási megoldásokat helyezik előtérbe. AMR-ek alkalmazására szerte a világon találhatunk példákat. A Schneider Electric, az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakításának éllovasa MiR robotokat telepített gyáraiban Lengyelországban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban. Bukownói üzemükben egy MiR500 autonóm mobil robot kész termékeket szállít a gyártósor és a raktár között, amivel hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, az anyagmozgatási költségek csökkentéséhez, valamint a biztonság szintjének emeléséhez.

 

 

A DeWalt Industrial Tools perugiai üzemében, Olaszországban két MiR200 autonóm mobil robotot helyeztek üzembe azzal a céllal, hogy a bontókalapácsokat összeállító gyártósorukat valódi összeszerelő-cellává változtassák. Ennél az alkalmazásnál miután egy alkalmazott összekészít egy 180 kg-os raklapot, az irányítási rendszer automatikusan odahívja a robotot, hogy végezze el a raklap elszállítását az előkészítő állomástól az összeállító-robotcelláig. Így az emberi alkalmazottak a lehető legergonomikusabb módon láthatják el feladataikat, miközben a töltőállomások rugalmas telepítésnek köszönhetően az AMR-ek munkaidejét anélkül meg lehet hosszabbítani, hogy növelni kellene a flotta létszámát.

 

Az autonóm mobil robotok rendkívül hatékonynak bizonyulnak, függetlenül attól, hogy milyen iparágban és a feladatkörben kerülnek alkalmazásra. A folyamatok gyors optimalizálásával az AMR-ek esetében a befektetés hamar – gyakran akár egy éven belül – is megtérülhet.

 

Szerző: Jesper Sonne Thimsen

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

2022. augusztus 8. 13:55

A Siemens Mobility bemutatja a vasút jövőjét

A Siemens Mobility bemutatja az InnoTrans 2022 kiállításon a Siemens Xcelerator nevű új, digitális üzleti platformját.  A Siemens Xcelerator egy nyílt, digitális üzleti platform. Célja, hogy olyan partnerekből álló hatékony ökoszisztémát hozzon létre, amelynek tagjai közösen képesek széles körben felgyorsítani a digitális átalakulást és a mobilitás magas fokú fenntarthatóságát. Azáltal, hogy a mobilitási ökoszisztéma minden résztvevője számára interfészeket nyit meg, a Siemens Xcelerator segít összekapcsolni a való világot a digitális világgal. Ezzel, a maga nemében az első ilyen innováció a vasúti ágazatban.

2022. augusztus 8. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20