Robbanás előtt az egészségügyi digitalizáció Magyarországon

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 31. 18:10

A technológián belül világszerte az egyik legforróbb piac jelenleg az egészségügyi digitalizáció, mely szakértők szerint a 2019-es 175 milliárd dolláros szintről 2025-re eléri majd a 660 milliárd dollárt. A koronavírus-járvány további hatalmas lökést adott a szegmensnek, hiszen 2021 első félévében globálisan megközelítette a 15 milliárd dollárt az egészségügyi digitalizációba áramló befektetések mértéke, ami meghaladja a teljes 2020-as volument. 

Magyarországon csendes, de egyre hangosabb forradalom zajlik, melyben az állami szereplőktől kezdve, a globális nagyvállalatokon és mozgékony startapukon keresztül minden érintett igen aktív. Az ő főszereplésükkel rendezik meg szeptember 30-án a Digital Health Summit konferenciát, melyen a legfrissebb hazai és nemzetközi trendek kerülnek terítékre.

 

Közel 50 vezető hazai és nemzetközi szakember vesz majd rész előadóként az ősz legnagyobb független, digitalizációra fókuszáló hazai egészségügyi csúcskonferenciáján. Az egyik fő előadó Prof. Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszter lesz. A rendezvényen az állami- és magánegészségügyi piac legfontosabb szereplői képviseltetik magukat, így többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a legnagyobb globális egészségipari vállalatok közül többek között a Biogen, a Novartis, a Medtronic, az MSD vagy a Roche – melyeket vezető nemzetközi digitális egészségügyi szakemberek képviselnek. Jelen lesznek továbbá olyan magyar nagyvállalatok is, mint az Egis, vagy a 77 Elektronika, illetve számos magyar egészségipari techcég és startup is.

 

Az utóbbi másfél évben a koronavírus-pandémia értelemszerűen egyfókuszúvá tette az egészségügyről szóló szakmai és laikus közbeszédet – ezért a Magyarországon is zajló egészségipari digitalizációs forradalomról viszonylag kevesebb szó esik. Ezt az űrt igyekszik betöltetni a Digital Health Summit, mely többek között olyan témákat vizsgál majd, mint a telemedicina, a távoli betegkezelés friss technológiai megoldásai, digitális fejlesztések az állami egészségügyben, kiberbiztonsági kihívások, BigData, precíziós orvoslás vagy éppen az AR/VR megoldások egészségügyi alkalmazása.

 

A távoli betegkezelés és a telemedicina lehetőségei és kihívásai

A koronavírus-járvány alatt, a távolságtartási korlátozások miatt előtérbe került és felértékelődött a telemedicina szerepe hazánkban is. Mezei Fruzsina, az Omron Medistance digitális egészségügyi szakértője előadásában a telemedicinára épülő adatbázisok felhasználási szcenáróit fogja bemutatni, amik a járványhelyzet jelenlegi és várható trendjeinek kivédésére lettek tervezve.

 

A távoli betegkezelés és betegellenőrzés témakörében a Medtronic képviselői, Melicher Zoltán, a vállalat Aritmológia Üzletág/portfólió vezetője, valamint Dr. Varga Csaba orvos, Diabétesz Üzletág/portfólió vezető adnak elő, kiemelt hangsúlyt helyezve a kardiológia és a diabétesz területére. Bemutatják, hogyan lehet hatékonyan kontrollálni a cukorbetegséget a folyamatos innovációk, orvostechnikai eszközök által kínált telemedicina, valamint az okos megoldások segítségével, továbbá, hogy milyen előnyökkel jár a kardiológia területén a ma már egyáltalán nem „sci-finek”, hanem jelennek számító távoli betegellenőrzés.

 

Kiberbiztonsági kérdések a jelen és a jövő egészségügyében

A Deloitte kiberbiztonsági szakértői, Kabai András és Tóth László Kiberbiztonsági kihívások az egészségügy területén című előadásukban arról beszélnek majd, hogy az egészségügyben is megjelenő új rendszerek, internetes megoldások a sok új lehetőség és kényelmi szolgáltatás mellett számos kockázatot is magukban hordoznak. Új támadási felületek jelentek meg és komplex kiberbiztonsági problémák sorával kell megküzdeni. 

 

 

Adatelemzés a gyógyításban

Az emberi szervezet végtelen komplexitásának megértése, és betegségeinek előre jelzése címmel tart előadást Dr. Kiss Richárd, PhD, a Medipredict csoportvezetője. A szakember rávilágít majd, hogy az orvostudomány területén az elmúlt évtizedekben végbement ugrásszerű fejlődésnek köszönhetően példátlan adatmennyiség halmozódott fel az új generációs genetikai, képalkotó és egyéb vizsgálati eszközök alkalmazásával. Az így nyert, emberi ésszel már fel nem dolgozható adatmennyiség elemzésében gépi tanuló algoritmusokra támaszkodunk, így az egészségügyi információ egy új minősége jön létre. 

 

Immerzív technológiák, modern mobil megoldások az egészségügyben

A VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság), illetve mobil megoldások az egészségügyben történő felhasználásáról Budaházy Szabolcs, az ARworks alapító–ügyvezetője tart majd előadást. E technológiák ma már szinte bármely gyógyszergyár vagy kórház bármely szakterületén eredményesen alkalmazhatóak – ahogy ez történt az ARworks által fejlesztett és példaként használt IVF Sim Pro VR-s és webes mesterséges megtermékenyítés szimulátor esetében is.

 

Ábrahám Attila és Bálint Dániel az Egis Group képviseletében bemutatják a HABITA programot, az első hazai, magas vérnyomással élőknek szánt szokásformáló mobilapplikációt.

 

A Videóalapú IoT technológiák az egészségügyben című előadásában pedig Szűcs Attila, a Konica Minolta Magyarországtól fog prezentálni. 

 

Digital Health Summit – Magyarország digitális egészségügyi konferenciája – Időpont: 2021. szeptember 30.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.  

2023. március 22. 10:04

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. 

2023. március 21. 21:24

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48