Ipari technológia a fogászatban?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:07

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

A forradalmi módszert jelző betűszó jelentése: „számítógép által tervezett és számítógép által elkészített” (computer-aided design, computer-aided manufacturing). Az emberi tényezőt redukáló, számítógépes segítséget felhasználó folyamatról van szó.

 

A fogászat esetében ez a folyamat úgy zajlik, hogy a fogtechnikus egy háromdimenziós szkenner és egy szoftver segítségével létrehozza a páciens fogsorának háromdimenziós modelljét. Ezt követően a szoftver segítségével elkészíti a kívánt műfog digitális változatát, így alkotva meg a kívánt fogpótlást.

 

Mire jó ez a technológiai módszer?

 

Kisebb-közepes méretű fogtöméseket ugyan a legjobb minőségű anyagokból készítik, de a nagyobb fogtömések esetében, a kedvezőtlen fizikai-kémiai folyamatok megelőzése miatt már ilyen módszert alkalmaznak. Úgynevezett CEREC kerámia inlay-t vagy magyarul betétet készítenek. A páciens beül a fogorvosi székbe, ahol a kifúrt fog üregét, vagy “maradékát” a fogorvos beszkenneli, és megtervezi egy számítógépen a hiányzó fogdarabot vagy betétet. Ezután egy fogtechnikai robottal kimaratja, kifaragtatja azt.

 

A Halász Klinikán készített kerámiabetétek teljesen ellenállnak a kopásnak, semleges, szövetbarát anyagok. A hagyományos, nagyobb fogtömések kezdetben zsugorodhatnak, majd elöregedve lassan, folyamatosan megfogyatkozhatnak. Ez a folyamat résképződéshez vezet, ami a fogszuvasodást keltő baktériumok melegágya. Ugyanis előszeretettel tapadnak meg, bújnak el ezekben az apró résekben. 

 

Egy másik probléma a hagyományos fogtömések esetében az allergizálás. A kerámiabetétes megoldás ennek a kivédésre is kiváló. 

 

A CEREC fémmentes kerámiabetéteket – a CAD/CAM technológiát alkalmazva – két óra alatt el lehet készíteni. Korábban több napot is várni kellett, mire elkészült a megfelelő fogpótlás, sok kellemetlenséget okozva ezzel a pácienseknek: fogatlanság, lecsiszolt, érzékeny fogak, többszöri utazás a fogorvoshoz, stb. Sőt mi több, ezek a kerámiabetétek sokkal tartósabbnak bizonyulnak, mint a legkiválóbbnak tekintett arany fogpótlás.

 

A CEREC betétek illeszkedése

 

A páciens fogairól betáplált paraméterek alapján az egész tervezési folyamatot támogatja a CAD/CAM technológia. Még arra is ügyel, hogy a megtervezett fogmű a megfelelő harapási tulajdonságokkal rendelkezzen. Az elkészült háromdimenziós tervet a fogtechnikus egy CNC-marógép segítségével munkálja meg. A számítógép olyannyira pontos, hogy a végeredmény néhány mikron pontosságú lesz, szemben a hagyományos fogművek 70-80 mikron pontos végeredményeivel. A megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett ennek a fogpótlásnak minimális esélye van a másodlagos szuvasodás kialakulásában. 

 

A Halász Klinikán 2006 óta kizárólag CAD/CAM technológiával készülnek a koronák, hidak. Ezek tartósabbak, szebbek, gond mentesebbek. 

 

És implantáció is történhet CAD-CAM technológiával. Az a navigált fogbeültetés...de az már egy másik történet.

 

Ha te is szeretnéd kihasználni a XXI. század adta forradalmi újdonságokat, keresd fel a Halász Klinikát, ahol haladnak a korral!

 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan indítsd el a blogodat?

Szeretnél egy saját blogot? Pompás ötlet! A blog elindítása egyáltalán nem nehéz, nincs szükség programozói tudásra, ma már rengeteg eszköz és platform áll rendelkezésedre függetlenül attól, hogy miről írsz.

2021. október 13. 15:52

Tudj meg mindent a 100%-os lakossági támogatásról!

A napelemes rendszerek minden szempontból rendkívül hasznosak. Növelik a megújuló energiaforrásokból felhasznált energia mértékét, így óvják a környezetet. Csökkentik havi költségeinket azzal, hogy a villanyszámlánkat teljesen lenullázzák. Növelik az ingatlanunk értékét. Sőt, tölthetjük majd a segítségükkel az elektromos autónkat is.

2021. október 1. 22:02

Tonikkal a haj és a fejbőr természetes vitalitásáért

A hajápolásban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fejbőr ápolása, a tonik pedig egy olyan újdonságnak számító termék, amely ennek ápolását segíti. Pihenés, utazás, gasztronómia... mindenki arra törekszik, hogy élvezze az életet, és ehhez bizony a saját külsőnkkel való törődés is hozzátartozik. A haj egészsége és ápoltsága az általános jóllét részét képezi. 

2021. október 1. 09:55

Mi mindenre lehet jó a lépcsőfokos két oldalon járható létra fafelülettel?

Ebben a cikkben igyekszünk rávilágítani arra, hogy miért lehet igazán hasznos egy háztartás vagy ipari létesítmény számára egy korszerű lépcsőfokos két oldalon járható létra beszerzése és rendszeres alkalmazása.

2021. október 1. 09:34

Miért olyan kedvelt ruhadarab a mellény ősszel?

A mellényeket főleg ősszel és tavasszal viselik a gyerkőcök. Ha hűvösebbre fordul az idő, jó, ha valami melegíti a hátukat, derekukat, s ehhez nagyszerű választás a mellény. De csak ezért kedveljük annyira?

2021. október 1. 09:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20