Ipari technológia a fogászatban?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:07

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

A forradalmi módszert jelző betűszó jelentése: „számítógép által tervezett és számítógép által elkészített” (computer-aided design, computer-aided manufacturing). Az emberi tényezőt redukáló, számítógépes segítséget felhasználó folyamatról van szó.

 

A fogászat esetében ez a folyamat úgy zajlik, hogy a fogtechnikus egy háromdimenziós szkenner és egy szoftver segítségével létrehozza a páciens fogsorának háromdimenziós modelljét. Ezt követően a szoftver segítségével elkészíti a kívánt műfog digitális változatát, így alkotva meg a kívánt fogpótlást.

 

Mire jó ez a technológiai módszer?

 

Kisebb-közepes méretű fogtöméseket ugyan a legjobb minőségű anyagokból készítik, de a nagyobb fogtömések esetében, a kedvezőtlen fizikai-kémiai folyamatok megelőzése miatt már ilyen módszert alkalmaznak. Úgynevezett CEREC kerámia inlay-t vagy magyarul betétet készítenek. A páciens beül a fogorvosi székbe, ahol a kifúrt fog üregét, vagy “maradékát” a fogorvos beszkenneli, és megtervezi egy számítógépen a hiányzó fogdarabot vagy betétet. Ezután egy fogtechnikai robottal kimaratja, kifaragtatja azt.

 

A Halász Klinikán készített kerámiabetétek teljesen ellenállnak a kopásnak, semleges, szövetbarát anyagok. A hagyományos, nagyobb fogtömések kezdetben zsugorodhatnak, majd elöregedve lassan, folyamatosan megfogyatkozhatnak. Ez a folyamat résképződéshez vezet, ami a fogszuvasodást keltő baktériumok melegágya. Ugyanis előszeretettel tapadnak meg, bújnak el ezekben az apró résekben. 

 

Egy másik probléma a hagyományos fogtömések esetében az allergizálás. A kerámiabetétes megoldás ennek a kivédésre is kiváló. 

 

A CEREC fémmentes kerámiabetéteket – a CAD/CAM technológiát alkalmazva – két óra alatt el lehet készíteni. Korábban több napot is várni kellett, mire elkészült a megfelelő fogpótlás, sok kellemetlenséget okozva ezzel a pácienseknek: fogatlanság, lecsiszolt, érzékeny fogak, többszöri utazás a fogorvoshoz, stb. Sőt mi több, ezek a kerámiabetétek sokkal tartósabbnak bizonyulnak, mint a legkiválóbbnak tekintett arany fogpótlás.

 

A CEREC betétek illeszkedése

 

A páciens fogairól betáplált paraméterek alapján az egész tervezési folyamatot támogatja a CAD/CAM technológia. Még arra is ügyel, hogy a megtervezett fogmű a megfelelő harapási tulajdonságokkal rendelkezzen. Az elkészült háromdimenziós tervet a fogtechnikus egy CNC-marógép segítségével munkálja meg. A számítógép olyannyira pontos, hogy a végeredmény néhány mikron pontosságú lesz, szemben a hagyományos fogművek 70-80 mikron pontos végeredményeivel. A megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett ennek a fogpótlásnak minimális esélye van a másodlagos szuvasodás kialakulásában. 

 

A Halász Klinikán 2006 óta kizárólag CAD/CAM technológiával készülnek a koronák, hidak. Ezek tartósabbak, szebbek, gond mentesebbek. 

 

És implantáció is történhet CAD-CAM technológiával. Az a navigált fogbeültetés...de az már egy másik történet.

 

Ha te is szeretnéd kihasználni a XXI. század adta forradalmi újdonságokat, keresd fel a Halász Klinikát, ahol haladnak a korral!

 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari technológia a fogászatban?

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

2021. szeptember 15. 09:07

Glett kisokos mindenkinek

Egy építkezésnél vagy felújításnál alapvető fontosságú, hogy az esztétikai szempontokon felül az alapanyagok kiválasztásakor az anyag funkciója és tulajdonságai legyenek azok, amelyek befolyásolják döntésünket.

2021. szeptember 2. 09:51

Milyen magassági ágvágót érdemes vásárolni?

Az ágak metszése az egyik legtöbb erőkifejtést igénylő munka. Akár száraz, akár zöld ágról van szó, minden esetben a feladathoz legalkalmasabb készüléket kell kiválasztani. A professzionális magassági ágvágóknak köszönhetően nem okozhat gondot a sűrű lombkorona és néhány magasan lévő ág. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a vásárlás során.

2021. szeptember 2. 09:15

A szépségápolás elengedhetetlen kellékei

Minden szakmában fontos, hogy hozzuk a kellő professzionalitást, s ebben a rendelkezésre álló eszközök is segítenek nekünk. A kozmetikai, körmös szakmában például minden kelléknek megvan a maga szerepe.

2021. szeptember 1. 13:10

Lazac, a vízi “superfood” - Miért érdemes fogyasztani?

A magyarok a világ többi országához viszonyítva igen kevés halat esznek, a legtöbben csak nyáron a Balaton-parti büfékben vagy a karácsonyi menü részeként találkoznak vele. Pedig egyes halfajok - például a lazac - roppant egészségesek és érdemes lenne őket hetente több alkalommal is fogyasztani.

 

2021. szeptember 1. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58