Okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 16. 11:19

A világ vezető technológiai nagyvállalata, a Xiaomi ma bejelentette, hogy elkészült a Xiaomi Okosszemüveg – egy vadonatúj hordozható intelligens eszköz. A Xiaomi Okosszemüvegben egy képalkotó rendszer és szenzorok találhatók, amelyeket egy kényelmesen viselhető, mindennapos megjelenésű szemüvegbe építettek bele a tervezők MicroLED optikai hullámvezető képalkotó technológia alkalmazásával. Az eszköz mindössze 51 gramm és képes megjeleníteni üzeneteket és értesítéseket, hívásokat fogadni, navigálni, fotózni és szövegeket lefordítani – mindezeket, szó szerint, a szemünk láttára.

A Xiaomi Okosszemüveg olyan, mintha az fejlesztők szemével nyernénk bepillantást a jövőbe.

 

A továbbfejlesztett MicroLED optikai hullámvezető képalkotó technológia – a jövő a szemünk előtt

 

Azért, hogy az eszköz épp úgy nézzen ki, mint egy mindennapi szemüveg, a fejlesztőknek a képalkotó technológia elemeit és a szemüveg alkatrészeket kellett egyetlen designon belül egyesíteniük. A Xiaomi Okosszemüveg azért alkalmazza a MicroLED képalkotó technológiát, hogy még kevesebb helyen elférjenek a technológia építőelemei, továbbá azért, hogy az eszköz a lehető legkönnyebb legyen.

 

A MicroLED kétségtelenül a legjobb választás, ha a tervező a képalkotásért felelős rendszert a lehető legegyszerűbben és problémamentesen szeretné a szemüvegkeretbe illeszteni. Ahogy az OLED technológia esetében is, a MicroLED minden egyes pixelt külön-külön megvilágít – ennek köszönhető, hogy a világos színeket erős fényerővel jeleníti meg a szemüveg, a megvilágítatlan sötét helyek pedig mélyfeketék. A MicroLED-nek azonban a pixelsűrűsége is nagyobb az átlagosnál és az élettartartama is hosszabb, miközben maga a szerkezet egyszerűbb felépítésű. Ezáltal a kijelző kompakt és jobban illeszkedik a szemüvegkeretbe.

 

A Xiaomi Okosszemüvegben egy külön chip gondoskodik a képmegjelenítésről, amely mindössze 2,4 mm x 2,02 mm-es nagyságú. Mikroszkóp alatt megvizsgálva, nem nagyobb, mint egy rizsszem. A pixelek mérete 4 μm, ezért illeszkedik a kijelző könnyedén a szemüvegkeretbe. Azért, hogy erős napsütésben is optimális mennyiségű fénysugár jusson el a szembe, a bonyolult optikai szerkezeten áthaladva, a tervezők egy nagyhatékonyságú monokróm kijelző technológiát alkalmaztak, amely akár 2 millió nit fényerővel is képes megbirkózni. 

 

 

Az Optikai Hullámvezető technológia 180o-os szögben töri meg a fénysugarakat, így a MicroLED kijelző épp elegendő fényt hagy eljutni a szemig az optikai hullámvezető lencse mikroszkopikus rácsszerkezetén keresztül.

 

 

A lencse belső felületére applikált rácsszerkezet lehetővé teszi, hogy a fény sajátos módon törjön meg, és biztonságos módon érje el a szemet. A fénytörés közben a fénysugarak többszörösen visszaverődnek, a szem eközben alkotja meg a képet. Ez a módszer alkalmazkodik a legjobban a hordhatóság körülményeihez. Mindez egyetlen lencsén belül zajlik le, vagyis nincs szükség bonyolult többlencsés megoldásra, tükrökre vagy féltükrökre, amit más termékekben alkalmazni szoktak. Az optikai hullámvezető technológia révén jelentős mértékben lehet csökkenteni a méretet és a súlyt, ezért nézhet ki az eszköz épp úgy, mint egy normális szemüveg.

 

 

Ez nem egy másodlagos okostelefon kijelző, hanem egy teljesen önálló okos hordozható eszköz

A Xiaomi Okosszemüveg összesen 497 alkotóelemet tartalmaz, például miniatűr szenzorokat és kommunikációs modulokat, vagyis ez nem pusztán egy újabb kijelző az okostelefon számára, hanem egy önállóan működő okoseszköz. Azon túl, hogy megjeleníti a szokásos értesítéseket, többek között a hívásokat is kijelzi a szemüveg és önállóan is képes az olyan funkciókra, mint például a navigáció, a fotózás, a hangutasításos vezérlés, valamint a szövegek és feliratok valósidejű fordítására. A mindennapi használat és kommunikáció alapvető szempontjait vették figyelembe a tervezők azzal, hogy minimálisra szorították le az olyan alkalmak számát, amikor a funkciók nem kívánt pillanatban lépnek működésbe, ezáltal a fontos információkat csak a megfelelő helyzetben jeleníti meg a szemüveg.

 

Ki kellett dolgozni a mindennapi interakciók logikáját, hogy a szemüveg funkciói „ne akadályozzák a mindennapi használatot, ugyanakkor a fontos információkat, a megfelelő pillanatban mindig kivetítsék”. Számtalan, a legapróbb részletekbe menő egyeztetés után, amelyek során a mindennapi használat leggyakoribb szcenárióit vették sorra és véglegesítették a fejlesztők – például „fontos értesítések megjelenítése”, „hívásfogadás”, „navigáció”, a „fényképfelvételeken szereplő feliratok lefordítása” – megalkották a Xiaomi AI Assistant rendszert az interakciók kezelésének elsődleges módszereként. Így a Xiaomi Okosszemüvegek „a legfontosabb információkat mindig akkor jelenítik meg, amikor épp szükség van rájuk”.

 

Az „értesítés” funkción keresztül bemutatva a rendszer működését, ez azt jelenti, hogy nyilvánvalóan nem szolgálná a kényelmes használatot, ha a szemüveg az összes értesítést, ami a telefonra érkezik, azonnal a szemünk elé vetítené. Éppen ezért, a Xiaomi Okosszemüveg kiválasztja az értesítések közül a legfontosabbakat és csak azokat jeleníti meg. Ilyen például a riasztás, a munkahelyi applikációból érkező, sürgős jelzéssel ellátott üzenet, a kiemelt kontaktoktól érkező üzenetek stb. Ezzel elkerülhető, hogy a szemüveg olyankor is működésbe lépjen, amikor azzal zavarná a viselőjét.

  

A „Hívás” az egyik leggyakrabban használt funkció, ami az okosszemüvegek esetében előfordulhat. Ilyenkor a szemüveg megjeleníti, hogy kitől érkezik a hívás. A beépített kettős sugárformáló mikrofon és hangszóró alkalmazásának köszönhetően mindkét fél tisztán hallja egymást.

 

A „Navigáció” különösen vezetés és kerékpározás közben nagyon hasznos funkció. A Xiaomi Okosszemüveg képes valós időben megjeleníteni az útvonalat és a térképet, így a felhasználó mindvégig az úton tarthatja a szemét, ami garantálja a vezetés biztonságát és kényelmét.

 

A szemüveg lencséi előtt elhelyezett 5 MP-es kamera képes fényképeket is készíteni és lefordítani az azokon megjelenő feliratokat, ami utazás közben kimondottan hasznos funkció. A beépített mikrofonnal és a szabadalmaztatott fordító algoritmussal együtt használva, a Xiaomi Okosszemüveg az elmondott szöveget írásként megjeleníti és valós időben le is fordítja. A kamera melletti kis lámpa akkor gyullad ki, amikor a fényképező funkció használata lép, jelezve, hogy éppen fotók készülnek.

 

Azért, hogy ennyire sok és kifinomult funkcióval tudjon szolgálni, a szemüveget egy négymagos ARM processzorral, beépített akkumulátorral, érintőpaddal, Wi-Fi/Bluetooth modullal, valamint Android operáció rendszerrel látták el, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindezekkel együtt sem nyom az eszköz többet 51 grammnál. A Xiaomi Okosszemüveg a fent említettekkel együtt is leginkább úgy néz ki, mint egy rendes szemüveg, miközben egyébként képességeiben felülmúlja a ma elérhető okosszemüvegeket.

 

Azt mondják, „az igazán fejlett technológiát ma már alig lehet megkülönböztetni a csodától”. A Xiaomi Okosszemüveg azzal a szándékkal készült, hogy a Xiaomi megmutassa az embereknek, milyen lesz a jövőnk.

Kulcsszavak: okosszemüveg Xiaomi

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a menetrögzítő kamerák nagyágyúja!

A Mio, a menetrögzítő kamerák vezető gyártója mindent megtesz, hogy új szintre emelje a vezetés élményét. MiVue 800-as szériájával számos újdonságot hozott, most pedig felteszi a pontot az i-re a legújabb MiVue 886-os modellel, ami a márka első 4K felbontású kamerája! Miben más ez az eszköz, mint a többi? Mutatjuk!

2022. január 18. 13:58

A Continental a CES 2022 kiállításon mutatta be a mobilitás jövőjét

A Continental technológiai vállalat törekvéseinek középpontjában a jövő mobilitása áll, amely biztonságosabb, magasabb szinten hálózatba kapcsolt és kényelmesebb. Az elmúlt több mint 150 évben a Continental forradalmasította azt, ahogyan közlekedünk, és most a CES 2022 kiállításon a vállalat a manapság felmerülő mobilitási igényekre kifejlesztett megoldások bemutatásával nyújtott bepillantást a jövőbe.

2022. január 13. 13:49

A TCL innovatív megoldásait díjazták a CES 2022-n

A TCL Electronics, a globális TV iparág egyik kulcsszereplője és vezető szórakoztató elektronikai márkája a TWICE, az Asia Digital Group és a Europe Digital Group elismerésében részesült a CES 2022 kiállításon bemutatott technológiai újdonságaiért.

2022. január 8. 10:25

Gamerek számára készült a Panasonic új gaming hangszórórendszere

A Panasonic bemutatta SC-GN01 hordható gaming hangszórórendszerének (WIGSS) FINAL FANTASY XIV Online kiadását. A SQUARE ENIX Co. Ltd-vel közösen fejlesztett különleges kiadás egyedi csomagolást kapott és a FINAL FANTASY XIV Online logó valamint a legendás meteoros logó is szerepel a termék külsején.

2022. január 7. 12:36

Az LG új megoldásai a fenntarthatóbb, befogadóbb, összekapcsolhatóbb jövőt szolgálják

Az LG Electronics (LG) a 2022-es CES kiállításon mutatta be vízióját egy fejlett, jobb jövőről. Az est házigazdájaként William Cho, az LG vezérigazgatója LG World Premiere címmel prezentálta a vállalat változatos, innovatív megoldásait az új évben, és felvázolta, hogyan képzeli el a vállalat a befogadóbb felhasználói élményt és a fenntarthatóbb jövőt. 

2022. január 6. 12:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35