Digitális összefogásra hív fel az idei MENTA konferencián az IVSZ

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 24. 09:58

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában. A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat – fogalmaz az informatikai és digitalizálódó vállalkozásokat tömörítő szervezet, amely éves nagy konferenciáján a megváltozott üzleti környezetre, az elérhető forrásokra, valamint az exportlehetőségek hatékony kihasználására fókuszál.

Bár a digitalizáció mindennapjaink szerves részévé vált, Magyarország számos területen lemaradt más országokkal szemben. Elsősorban a digitális kompetenciák hiányoznak, de a gazdasági és az állami szféra egyaránt lassúnak bizonyult a hatékony megoldások bevezetésében, alkalmazásában. A nemzetgazdaság és a hazai vállalkozások versenyképessége, az ország teljesítőképessége és a lakosság életszínvonala egyaránt azon múlik, hogy a következő években az elkerülhetetlen digitalizációt sikerül-e a saját javunkra fordítani. 

 

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció kiaknázásának fontosságára, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián kiadott kiáltványában a gazdasági szektor és a hazai digitális ökoszisztéma összes szereplőjét – saját tagvállalatai mellett a hazai kis-, közép-, és nagyvállalatokat, diákokat, pedagógusokat, munkavállalókat, szakpolitikusokat – a digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hívja.

 

Ennek gyakorlati megvalósításához a szervezet önkéntes koalíciót, az Összefogás a digitális Magyarország kezdeményezést hívja életre. Ennek keretében az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek a résztvevők, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik. 

 

 

“Hiszünk abban, hogy a gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek vagyunk jelenlegi adottságainkat előnnyé kovácsolni és a digitalizáció élcsoportjába kerülni. Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esélyünk” – foglalta össze a kezdeményezés célját dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

 

Az idén szeptember 23-án és 24-én, Sárváron zajló MENTA konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen változások mentek végbe a digitális gazdaságban a pandémia alatt. Hiszen az elmúlt bő egy év megmutatta, hogy a digitalizáció és a technológia erősebb lett, mint valaha, az ezekre épülő piac és iparágak olyan utat járhatnak be, amilyet az elmúlt években talán egyszer sem. A várhatóan újra felfutó, megerősödő piaci folyamatok és maga a digitális gazdaság azonban nem mindegy, hogy milyen irányban, erővel és döntések mentén fejlődik, ezért a MENTA szereplői, előadói ebben nyújtanak útmutatást, segítséget.

 

A konferencia csütörtök délelőtti első blokkja azokat a tényezőket, vezetői utakat kutatta és mutatta meg, amelyek az „Újrakódolt üzlethez” elengedhetetlenek. Mikro- és makrogazdasági megközelítésből keresték a választ az előadók, mások mellett Tápai Tamás, a 4iG informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász, aki a digitális jegybankpénz jelentőségéről és lehetséges hatásairól beszélt. A délutáni blokkban egyebek mellett Tilesch György, MI-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, Szertics Gergely, MI-szakértő, valamint Tóth Máté, az IVSZ tartalomgyártójának részvételével zajló beszélgetésen a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásával kapcsolatos felelősség témakörét járja majd körül.

 

A péntekig tartó konferencián a gazdaság és a társadalom legkülönbözőbb szegmenseinek a digitalizációhoz kapcsolódó viszonyát veszik górcső alá az előadók. Michelisz Norbert, világkupa-győztes autóversenyző digitális tapasztalatai mellett arról mesél, hogy a karrierjét övező sikerek, és időnkénti bukások hogyan segítik és motiválják az üzleti életben. Súlyponti téma lesz a MENTA-n, hogy a munkaerőpiaci kérdések miként befolyásolják a vállalatok és azon belül kiemelten a kkv-k digitális fejlődésének lehetőségeit. Ugyancsak szó esik majd a szenior munkavállalók IKT-szektorba való reintegrálásáról, illetve a női munkavállalók arányának növelésének lehetőségeiről. Az infokommunikációs szektorban dolgozó nők helyzetének felmérése érdekében az IVSZ csütörtökön egy átfogó kutatást is útjára indított. 

 

Az IVSZ kiáltványának teljes szövegét erről a linkről lehet letölteni.

 

Az IVSZ szerint a digitális transzformáció nem kizárólag gazdasági kérdés, hiszen össztársadalmi jelentősége van: csökkentheti vagy növelheti az esélykülönbségeket, hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ellenálló képesség erősítéséhez. A gazdaság szereplői számára a digitális technológiák integrálása létfontosságú, de a technológiák hatékony bevezetése az egészségügyi, oktatási és szociális terület átalakításával a magyar polgárok életminőségét is jelentősen javítja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09