Csak a filmekben ébrednek öntudatra a robotok

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 30. 10:02

A robotizáció napjainkban meglehetősen aktuális téma, hiszen a mesterséges intelligencia egyre inkább az életünk részévé válik. Fontos kérdés azonban, hogy a következő években hogyan befolyásolják a robotok a munkaerőpiacot és ezzel egyidejűleg az életünket: féljünk tőlük, vagy inkább örüljünk ezeknek a változásoknak? Csökkeni fog a munkahelyek száma? Át kell magunkat képeznünk más tevékenységekre/munkafolyamatokra? Milyen változásokkal fog járni a mesterséges intelligencia megjelenése?

Sokan azért tartanak a mesterséges intelligenciával működő gépektől, mert úgy vélik, hogy a MI (mesterséges intelligencia) számos területen eléri, vagy éppen meghaladja az emberi képességek szintjét. Ez többnyire igaz is, hiszen nagyon okos, fejlett, gyorsan integrálható rendszerekről beszélünk, ugyanakkor vannak hiányosságai. Ekkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a „józan paraszti ésszel” történő gondolkodást valaha leköveti-e a technológia, tudnak-e a robotok kreatívan gondolkodni? Ha később ezeket az igen komplex feladatokat meg is oldják a fejlesztők, akkor is van még rengeteg olyan terület, ahol a robot nem helyettesítheti az embert. „Az optimisták azt állítják, hogy a kreatív munkákra szükség lesz, a pesszimisták szerint – mivel a kreativitás is gondolkodás – az MI idővel azt is elsajátítja” – írja Max Tegmark Élet 3.0 című könyvben.

 

Tartsuk szem előtt azt, hogy a fejlődés minden esetben új dolgokat eredményez és legyünk nyitottak a változásra. Ennek egyik ékes példája egy budapesti kávézó, ahol a személyzet nagyrészt robotokból áll, melynek eredményeként a rendelésfelvételt és a felszolgálást is humanoid robotok végzik el, azonban ugyan úgy emberek is dolgoznak a kávézóban. Aki szeretne testközelből megismerkedni a robotok és az emberek ilyen jellegű közös munkájával érdemes figyelnie a kávézó felületeit, hogy mielőbb értesülhessen a COVID-19 utáni újranyitásról.

 

 

A technológia fejlődésének köszönhetően a robotika belépett az egészségügy területére is, természetesen emberi felügyelettel társítva. A budapesti STEPS Központban a hagyományos terápia és a robotok által támogatott terápia kombinálása segíti a páciensek neurológiai vagy ortopédiai eredetű problémáinak enyhítését és megoldását.

 

A Universal Robots is többek között azt tartja szem előtt, hogy együttműködő robotjaik lehetővé tegyék a biztonságos ember-gép kapcsolatot a munkában, szem előtt tartva ezzel a megbízható, hatékony és közös munkavégzést, valamint a megfelelő és jól kialakított munkafolyamatokat. Olyan szektorokban is jelen vannak ezáltal, mint a raklapozás, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a bútorösszeszerelés, a pick and place folyamatok, a hegesztés és többek között a famegmunkálás. A UR+ szolgáltatással pedig olyan plusz lehetőségeket és könnyebb alkalmazásokat tesz a vállalat lehetővé, amelyek a robot-ember együttműködést még gördülékenyebbé teszi.

 

Ahogyan láthatjuk vannak tehát olyan szektorok, ahol az automatizálás nem a munkahelyek megszűnését vagy csökkenését jelenti, hanem azt, hogy az emberek – összedolgozva a robotokkal – hatékonyabban és gyorsabban tudják elvégezni feladataikat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59