Október a kiberbiztonság hónapja

forrás: Prím Online, 2021. október 1. 17:18

Kevesen tudják, hogy 2012 óta október a kiberbiztonság hónapja Európában. Azzal sem sokan vannak tisztában, hogy napjainkra a kiberfenyegetés a vállalatokat és intézményeket érintő legfőbb kockázat egyikévé vált, amire informatikai és biztosítási védelemmel egyaránt fel kell készülni – hívja fel a figyelmet a Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft., a cyber biztosítás szakértője.

 

Európai Kiberbiztonsági Hónap

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta minden év októberében nemzetközi szintű figyelemfelkeltő aktivitásokat szervez a kiberbiztonság témakörében. Az eseménysorozat az Európai Kiberbiztonsági Hónap (European Cyber Security Month – ECSM) nevet viseli, amelyhez 2016-tól kezdődően hazánk is csatlakozott. Az egy hónapon át tartó nemzetközi figyelemfelhívó kampányok célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

 

 

A kiberfenyegetés a három csúcskockázat egyike

„A kiberfenyegetéseket a vállalatvezetők egységesen napjaink legkiemeltebb kockázatai közé sorolják. Jellemzői, hogy a társaság teljes működésére hatással vannak - hívja fel a figyelmet Orbán Éva, a Marsh Kft. cyber biztosítási szakértője. Az informatikai rendszereket számos veszély fenyegeti és sokféle támadásnak vannak kitéve. Bár a kiberfenyegetés a számítógépes rendszeren keresztül jelentkező kockázat, mégsem tiszta IT probléma, hanem a vállalkozást, intézményt fenyegető átfogó gazdasági, gazdálkodási kockázat, komoly pénzügyi következményekkel”.

 

Ha egy üzem termelését irányító rendszert kibertámadás ér, vagy balesetből adódóan sérül meg, maga a termelés is leállhat egy időre. Ugyan a leállás informatikai problémából következik be, de az IT rendszereket érintő hatáson túl sokkal súlyosabb következményekkel járó problémát is okoz az, ha nincs megfelelően kiépített kibervédelem. Ha a gyártósor leáll és így maga az üzem tevékenysége kényszerűen szünetel, az jelentős bevételkiesést, szélsőséges esetben üzlet- vagy ügyfélvesztést eredményez. Jelentős többletköltségek merülnek fel az eset kivizsgálásával, a támadás vagy baleset okozta többletfeladatok és a rendszerek, adatok helyreállításával kapcsolatban. Ráadásul komoly pénzügyi hatásuk lehet kiberincidens kapcsán felmerülő bírságoknak, büntetéseknek is. Ebből következően a kiberbiztonság nem IT szintű, hanem vállalatvezetői felelősség és hatáskör.

 

Informatikai és biztosítási védelem

„Nem az a kérdés, hogy egy vállalkozást vagy intézményt fenyeget-e kiberkockázat, hanem az, hogy mikor és milyen mértékben következik be – mondja Németh Csaba a Marsh szakértője. A kiberfenyegetés nem egy konkrét, hanem azon kockázatok összefoglaló neve, amelyek az információtechnológiai rendszerek hibájából a társaságnál pénzügyi veszteséget okozhatnak, megzavarhatják a működését, vagy veszélyeztetik a jóhírét.” Ma már elkerülhetetlen, hogy a kiberfenyegetésekre egy gazdálkodó szervezet felkészüljön az informatikai védelem mellett megfelelő biztosítási védelemmel. A cyber biztosítás segítséget nyújt az eszközökben keletkezett károk, a bevételkiesés, a felmerülő egyéb költségek és a harmadik félnek okozott károk enyhítésében.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50