Nemzetközi módszerekkel bővíti e-learning képzéseit a Vodafone Alapítvány

forrás: Prím Online, 2021. október 5. 17:33

Október 5-én nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva ünnepli a pedagógusok világnapját a Vodafone Magyarország Alapítvány. A SkillsUpload Jr. programban hét páneurópai ország Vodafone alapítványa vesz részt, hogy megosztva egymással tudásukat és tapasztalataikat, hazai szinten alakítsák a digitális kompetenciafejlesztés érdekében működő kezdeményezéseiket. Az együttműködés keretein belül a Vodafone Magyarország Alapítvány E-skola oldalán található, saját fejlesztésű IKT eszközök a tanórán elnevezésű program fejlesztését tűzte ki célul. Így a pedagógusok számára kialakított és ingyenesen elérhető e-learning továbbképzés a jövőben már nemzetközi módszerekkel kiegészülve kíván továbbra is támogatást nyújtani a tanárok számára a digitális térben való eligazodáshoz. 

2020 márciusában a járványhelyzet nem várt kihívások elé állította a tanárokat. A tantermek és offline oktatási módszerek világából egyik napról a másikra kellett szembenézniük az online oktatásra való átállás nehézségeivel és alkalmazkodniuk a virtuális tanórák feltételeihez. A  digitális otthonoktatásból következő kihívások természetesen nem csak a hazai pedagógusok munkáját nehezítették. Erre a globális problémára megoldást kellett találni. Az elmúlt másfél év világszerte bebizonyította a digitális eszközök oktatásban való kiemelten jelentős szerepét, ugyanakkor rávilágított a digitális kompetenciafejlesztés fontosságára is. 

 

A digitális oktatás a jövőben egyre nagyobb szerephez jut majd az offline oktatásban is. Oktatási módszerek hatékony fejlesztése és bevezetése érdekében szükségessé válik az együttműködés,  a tudásmegosztás és a közös gondolkodás. Ennek érdekében a Vodafone Csoport januárban bejelentette, hogy a Vodafone Group Foundation a következő 5 évben összesen 20 millió euróval támogatja a helyi Alapítványok digitális készségeket fejlesztő oktatási programjait. A „SkillsUpload Jr.” program a befektetés részeként jött létre, hét páneurópai ország alapítványának – német, magyar, holland, portugál, román, spanyol és török alapítványok – közreműködésével. A kezdeményezés alapvető célkitűzése, hogy képessé tegye az oktatókat és a diákokat egyaránt a digitális technológiák magabiztos és kreatív használatára, hozzájárulva a 21. századi digitális társadalom kialakításához. A Vodafone Magyarország Alapítvány az elmúlt másfél évben már számos olyan kezdeményezést indított E-skola oldalán, amelyek pedagógusokra, diákokra és szülőkre fókuszáltan szolgálják ezt a célt.

 

 

„Hiszünk abban, hogy az oktatási rendszerek átalakításának és megújulásának kulcsfontosságú szereplői a pedagógusok, így a digitális oktatásban való támogatásuk kiemelten fontos számunkra. Ezzel a céllal hoztuk létre másfél évvel ezelőtt az E-skola oldalán mai napig ingyenesen elérhető, IKT eszközök a tanórán elnevezésű, államilag akkreditált e-learning továbbképzésésünket, ami számos pedagógus munkáját segítette. A SkillsUpload Jr. program által most lehetőségünk lesz ezt is továbbfejleszteni, a nemzetközi módszereket és működő jó gyakorlatokat a helyi igényekre szabottan kialakítani, segítséget nyújtva a tanároknak. Azt gondoljuk, hogy a páneurópai alapítványok összefogásával Európa-szerte komoly változásokat érhetünk el és további lépéseket tehetünk az alapvető és közös célkitűzésünk irányába: kialakítani egy innovatív, kreatív és digitális oktatási színteret” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

 

A digitális kompetenciafejlesztés érdekében induló képzések kialakításában a Vodafone Alapítvány Digitális Oktatási Angyala, Váczi Dorka is meghatározó szerepet vállal. 

 

Az IKT eszközök a tanórán kurzusnak eddig mintegy kétezer résztvevője van, mely önmagában is bizonyítja, hogy mennyire fontos téma a pedagógusok digitális kompetenciafejlesztése. Számos pozitív visszajelzés érkezett az anyag hasznossága, felhasználhatósága és beépíthetősége kapcsán, mely arra sarkallt minket, hogy ne álljunk meg ennél a célcsoportnál, hanem kihasználva leghetőségeinket és az európai együttműködők már létező jó gyakorlatait és tapasztalatait, elinduljunk a diákok és szülők felé egyaránt. Netszülő kurzusaink segítenek eligazodni a szülőknek a digitális világ útvesztőjében és fejlesztés alatt áll diákoknak szóló internetbiztonsággal foglalkozó interaktív, játékos képzésünk is.  

 

A Vodafone Group Foundation október 5-én a tanárokat ünnepli, akik nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a digitális társadalom kialakításában. A világnap alkalmából a Vodafone Magyarország Alapítvány is szeretné köszönteni hazánk pedagógusait, akiket nem rég a digitális otthonoktatás kihívásairól is kérdezett. A tanárok az alábbi videóban őszintén mesélnek az online tanórák során szerzett tapasztalataikról: 

 

A nemzetközi programban résztvevő tanárok tapasztalatairól készült videó:

 

A magyar pedagógusokkal készült lokális videó: 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megtanulni egy nyelvet fél év alatt? Lehetséges!

Egy igazán egyedülálló nyelvtanulási módszerrel hatalmas sikereket érhetünk el! Kezdő szintről mindössze hat hónap alatt el lehet sajátítani egy idegen nyelvet az egyedi módszer által. Tóth Alexandra, az Alexa Nyelviskola megálmodója kifejlesztett egy hatékony rendszert, melynek segítségével könnyen és érthetően tanulhatjuk meg a régóta vágyott nyelvet. 

2023. március 26. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48