Az ABB innovatív technológiája fenntarthatóbbá teszi a divatipart

forrás: Prím Online, 2021. október 19. 09:58

Az ABB automatizálási, energetikai és minőségellenőrzési rendszereket, valamint villanymotorokat és hajtásokat szállít a Renewcell svédországi Sundsvall városában létesülő új, ipari textil-újrahasznosító gyártósorához. A Renewcell egy gyorsan növekvő, fenntartható technológiára alapozott (“sustaintech”), svéd vállalat, amely textilanyagok újrahasznosításra szakosodott.

A korábbi SCA papírgyárat az ABB technológiájával átalakítják a világ első, kereskedelmi léptékű, cellulóztartalmú textilanyagok előállításra alkalmas, újrahasznosító üzemévé. Az üzemben a cellulóztartalmú textilanyagokat természetes anyagok, köztük a cellulóz bontásával állítják elő, majd az így nyert komponensekből szövetek széles választékát gyártják.  A Renewcell már jelenleg is több divatcikkgyártóval folytat együttműködést. 2020-ban többéves partnerségre léptek a H&M Grouppal, céljuk, hogy a ruhákban az újrahasznosított textilanyagokkal váltsák ki a szűz cellulózrostokat.   

 

 

Az ABB és a Renewcell szerződése fontos mérföldkőnek számít a divatiparban, mivel az ágazat a ruhák alapanyagának előállítása során jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a környezetre. A Renewcell előzetes számításai szerint a saját újrahasznosított alapanyagukból készülő textilszálak gyártása során kilogrammonként kb. 50 liter édesvízre van szükség, míg 1 kg pamut esetében ez a mennyiség kb. 1600 liter, a nem pamutalapú, cellulóztartalmú viszkóz esetében 90 liter. Az üzem 60 000 tonna maximális éves termelési kapacitását figyelembe véve, a Renewcell az innovatív módszerrel körülbelül 90 milliárd literrel tudja csökkenteni az édesvíz-felhasználását. A megtakarítás nagyságrendjét jól jelzi, hogy ennyi vízzel 36 000 olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni. A technológiai megoldás csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét, a műanyagszennyezést, valamint CO2- és a vegyi anyagok kibocsátását is. Az újrahasznosított szövet felhasználása elősegíti, hogy az ismert divatmárkákat gyártó cégek teljesíteni tudják a környezetkárosítás mérséklésére vonatkozó ígéreteiket.   

  

„Az ABB csapata bizonyította azt a kivételes képességét, hogy saját termékeire és szolgáltatásaira alapozva, teljes körű automatizálási és energetikai megoldást tud szállítani,” – nyilatkozta Patrik Lundström, a Renewcell vezérigazgatója.  „Rendelkeznek azzal a szaktudással, iparági jelenléttel és tapasztalattal, amelyre támaszkodva ezt a projektet pénzügyileg és határidők tekintetében is sínen tudjuk tartani. Mivel a két fél az erőforrás-hatékonyság, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság terén azonos jövőképpel rendelkezik, így nagy örömünkre szolgál, hogy szorosan együtt dolgozhatunk ezen az izgalmas projekten.”   

 

 

„Technológia vállalatként az ABB-nél úgy véljük, hogy a villamosítási és automatizálási technológiák kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az iparágak átalakításában és a környezeti lábnyomuk csökkentésében,” – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági igazgatója. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk a Renewcell azon törekvéseit, hogy a divatiparban is nagyobb teret nyerjen a körkörösség, ami tökéletesen összhangban áll a 2030-as fenntarthatósági stratégiánkban kitűzött azon céljainkkal, hogy az ABB teljes szállítói lánca mentén növeljük a körkörös gazdálkodás mértékét.”   

 

Joachim Braun, az ABB „Feldolgozóipar” divíziójának vezetője így nyilatkozott: „Ez a megbízás lehetőséget nyújt számunkra, hogy a cellulóz- és papíripari szaktudásunkkal és az iparágban kivitelezett projektek során szerzett tapasztalatainkkal segítsük a Renewcellt csökkenteni a káros kibocsátások mennyiségét, kímélni az erőforrásokat, és végső soron javítani a divatipar fenntarthatóságát. Napjainkig a textilanyagoknak csak kevesebb mint egy százalékát hasznosították újra, ami arra vezethető vissza, hogy hiányzik az újrahasznosításhoz, illetve az újrahasznosított alapanyagra alapozott gyártáshoz szükséges technológia. Ez a projekt jelentős előrelépést hoz az iparág számára, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a minőségellenőrzési folyamataink alkalmazásával támogatjuk a fenntartható divatot a zászlajára tűző mozgalmat is.” 

 

 

A ruhák újrahasznosítási folyamata hasonló a cellulózszárításhoz, mivel itt is az a cél, hogy az újrahasznosítás során előállítandó új alapanyagok érdekében le kell bontani a pamutból vagy viszkózból készített textilanyagokban lévő cellulózt. A technológiának ez a hasonlósága lehetővé teszi, hogy a Renewcell továbbra is alkalmazni tudja a meglévő infrastruktúráját, köztük az SCA cellulózgyárban meglévő épületeket, a nyersvíz- és szennyvíz-szállító és kezelő rendszert, a sűrített levegős hálózatot és az áramellátó rendszert. Mindez kiegészülve az ABB papíripari és automatizálási szaktudásával biztosítja az újrahasznosítását azoknak a textilanyagoknak, amelyek egyéként hulladéklerakókba vagy égetőművekbe kerültek volna. 

 

Az ABB a cellulóz- és papíripari szakértelmével, például a cellulózszárító vezérlését szolgáló speciális technológiájával és a technológia folyamathoz kapcsolódó minőségellenőrzési ismereteivel segíti a projekt sikerét. Ilyen cellulózszárító berendezést korábban a papír- és csomagolóanyag-gyártásban, a nyers facellulóz szárításnál alkalmaztak. A megbízó a kísérleti berendezésen végzett tesztek nyomán azt is kérte, hogy súly- és nedvességtartalom-mérés is kiépítésre kerüljön. 

 

 

Az ABB új üzemben telepítendő technológiai megoldásai között lesz a vállalat piacvezető folyamatvezérlési rendszere, az ABB Ability System 800xA is, amely a folyamatok átláthatóságát és pontos vezérlési lehetőségét nyújtja a központi irányítóteremben dolgozó operátorok számára, így biztosítva, hogy a termelés erőforrás-hatékony legyen, kisebb legyen az anyagfelhasználás, és csökkenjen a hulladéktermelés. Ezen túlmenően az ABB PMC800 hajtásrendszerei az automatizálás teljes életciklusa során csökkentik a tulajdonlási költségeket (TCO), a gyártás során pedig javítják az energiahatékonyságot. Az ABB ACS880 frekvenciaváltókat (VSD-k) és IE4 szuper prémium hatásfokú, vasöntvény házas motorokat is szállít a projekthez. Az említett motorok hatásfoka magasabb, mint az EU környezettudatos tervezési követelményeiben kötelezően előírt IE3-as osztályú motorok hatásfoka. A VSD-k jellemzően 30 vagy még több százalékkal csökkenthetik az áramlásvezérelt cellulóz- és papíralkalmazások energiafogyasztását. 

  

Az ABB elkötelezett az iránt, hogy segítse ügyfeleit csökkenteni a káros kibocsátásokat és megőrizni az erőforrásokat. Az ABB tavaly adta ki a 2030-ig érvényes fenntarthatósági stratégiáját (Sustainability Strategy 2030), amely azokra a területekre fókuszál, ahol a vállalat a legjelentősebb eredményeket tudja elérni. Ezek sorába tartozik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az erőforrások megőrzése, és a társadalmi fejlődés elősegítése.    

Kulcsszavak: technológia Renewcell ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

2022. május 24. 16:31

A digitalizáció javíthatja az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető településeken

A közép-, kelet- és dél-európai országokban megkérdezett egészségügyi szakemberek és döntéshozók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások javítanák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken. A magyarországi szakemberek szerint a digitalizáció a kórházakban is nagymértékben növelné a folyamatok hatékonyságát – derül ki az EIT Health InnoStars és az Emerging Europe közös felméréséből.

2022. május 24. 12:41

A jövő felhőnatív, és konténerekre épül

Egy friss felmérés szerint a szervezetek 86 százaléka tervezi modernizálni az infrastruktúráját Európában, ehhez pedig a felhőnatív alkalmazásokat és a mikroszolgáltatásokat látják a megfelelő választásnak. Az odáig vezető út azonban nehéz és rögös, mivel sok esetben hiányoznak a szükséges alapfeltételek. A SUSE szakértői szerint megkönnyíti a feladatokat a cégek számára, ha az új technológiák előnyeinek kihasználásához konténereket használnak megfelelő menedzsmenteszközökkel kiegészítve. 

2022. május 24. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20