Miért pénztárcabarát a műanyag nyílászáró?

forrás: Prím Online, 2021. október 21. 12:58

A korszerű műanyag nyílászárók több szempontból is pénztárcabarát választásnak bizonyulnak. Természetesen ahhoz, hogy minden előnyüket kiélvezzük fontos, hogy komplex módon gondolkozzunk a házunk energetikai működéséről. Vagyis a fűtésrendszerről, a falazatról, a szigetelésről és a nyílászárókról.   

Mennyibe kerülnek a műanyag nyílászárók?

 

A műanyag nyílászárók ára sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy milyen típusú ablakot szeretnénk vásárolni, hogy hány légkamrával ellátott üvegszerkezetre van szükségünk. Ahogy az is módosíthatja az árat, ha ragaszkodunk a színes műanyag ablakokhoz.

 

A színes műanyag ablakok esetében van néhány tudnivaló, amit érdemes észben tartani, mielőtt vásárolnánk. Az egyik legfontosabb, hogy csak gyári fóliázású színes műanyag ablakot érdemes vásárolni! Kétféle fóliázással találkozhatunk. Az egyik esetben csak a külső oldlat látják el fóliával, ezek az ablakok a fehérnél 25-30 %-kal drágábbak. A másik esetben a teljes ablakprofil be van vonva fóliával, ebben az esetben 35-50 %-os felárral számoljunk. Amennyiben egyedi festésű ablakot szeretne vagy alumíniumborítású műanyag ablakot, kérjen testre szabott árajánlatot. Sok mindentől függ ilyenkor az árszabás, de nem nagyon lövünk mellé, ha 60%-os felárban gondolkozunk.

 

 

Felveszik a versenyt a fa nyílászárókkal?

 

A fa nyílászárók esetében elsősorban az esztétikumot szokták kiemelni előnyként a műanyag nyílászárókkal szemben. Szép, természetes hatást sugall, jól illeszkedhet a ház arculatába és odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel elég hosszú ideig megőrzi a minőségét, viszont ha valóban jó minőségű fa ablakot, ajtót szeretnénk venni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az alumínium profil drágább, viszont kevésbé jó a hőszigetelő képessége a műanyaghoz képest.

 

A műanyag nyílászáróknak nagyon jó a hőszigetelő képessége, nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet, tartós és kedvezőbb az ára a fánál. Egyedül az esztétikai szempontot szokták felhozni a műanyag nyílászáróval szemben, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatjuk ezeket az ablakokat, ajtókat. Ár-érték arányban jobban járunk egy minőségi műanyag nyílászáróval.

 

Ahogy fent is íHa színes ablakot, ajtót szeretnénk vásárolni, akkor is választhatjuk a műanyag nyílászárókat, hiszen egyes cégeknél akár 75 színből is választhatunk. 

 

Mennyire tartósak?

 

A műanyag nyílászárók ráadásul a legtöbb esetben tartósabbak a fa nyílászárónál. A fa ablakok, ajtók esetében az szokott problémát jelenteni, hogy nem ismerjük az alapanyag előéletét. Nem tudjuk, hogy tárolták a fát, mennyi nedvesség érte, korhadt-e belülről stb. Néhány év használat után egy fa nyílászáró könnyen megvetemedhet, ami kihat a működésére, vagyis romlik a hő- és hangszigetelő hatékonysága. A fa nyílászárót ráadásul rendszeresen kell kezelni, különben hamarabb tönkre megy. Ezzel szemben a műanyag nyílászáró profilját és keretét elég néha áttörölni takarítási célzattal. Egy mai, modern műanyag nyílászáró élettartama 30 vagy akár több év is lehet.  

 

Hogyan kell karbantartani ezeket a nyílászárókat?

 

A nyílászáró lelkét, vagyis a vasalatot rendszeresen karbant kell tartani függetlenül attól, hogy fából, alumíniumból vagy műanyagból van a profil és a keret. A fém vasalatokban csúszó-kopó felületeket találunk, amelyek akkor működnek jól, ha kellő mennyiségű olajat kapnak. Egy nyílászáró gyenge pontja lehet az a vasalat, amit nem tartanak karban. A vasalat portalanításához, olajozásához nem kell szakembert hívnunk, otthon, házilag is elvégezhetjük.

 

Évente egyszer ajánlott portalanítani és olajozni a vasalatot. A felső, vízszintes élnél kezdjük ez az ablakszárny portalanítását, hiszen ott áll meg a leginkább a por. Célszerű egy puha sörtéjű ecsettel kitörölni a port. Miután a felső éllel végeztünk, folytassuk a függőleges élnél a pucolást. Ezután juttassunk olajat a vasalatba, nem kell az egészet végigfújni, mert az olaj lejut a vasalat aljába és ott kicsöpög. Miután befejeztük az olajozást, csukjuk be az ablakszárnyat, pár perc elteltével a tok alsó, vízszintes felületén megjelenik az olaj, töröljük ki.

 

Ahhoz, hogy megfelelő módon szigeteljen az ablakunk, fontos, hogy jó legyen a gumitömítés állapota. Lehet akármennyire tökéletes hőszigetelő tulajdonsággal bíró üvegszerkezetünk, ha a tömítés elörgedett vagy kicsúszott a profilból. Glicerinnel vagy szilikon sprével is megoldhatjuk a gumi kezelését, a szilikonnal kezelt tömítés megtartja rugalmasságát, flexibilitását. Egy ronggyal vigyük fel a szilikont a tömítő gumira, vizsgáljuk meg, hogy mindenhol a helyén van-e a tömítés!

 

A műanyag ablakok tisztítása nem tartozik az ember legkedvesebb elfoglaltságai közé. Pedig nagyon lényeges. Ahogy fent is írtuk, az esztétikai szemponton kívül az ablak megfelelő működéséhez, hőszigetelő és fényáteresztő képességéhez mindenképp szükséges a tisztítás. Ha egy ablak feltűnően koszos, akkor jó eséllyel a karbantartási munkát sem végezték el rajta. A műnyag ablak tok és szárny részét takarítsuk meg enyhén mosószeres vízzel. A tisztításhoz érdemes kizárólag puha, fehér rongyot használni, a színes rongyok ereszthetnek némi festékanyagot magukból, amit aztán újra nekünk kell lepucolni.

 

Összességében: miért éri meg műanyag nyílászárókat beépíteni otthonunkba?  

 

A műanyag nyílászárók profilja rendelkezik a legjobb hőszigetelő tulajdonsággal (összevetve a fa vagy a fém profilokkal). Vagyis ha minőségi műanyag nyílászárókat építünk a házunkba (természetesen megfelelő üvegszerkezettel) és a homlokzati, födém, aljzat és lábazat szigetetelés is az előírásoknak megfelelő, jelentősen csökkenthetjük a háztartásunk károsanyag-kibocsátását. Nem beszélve arról, hogy növekedni fog a lakás komfortfokozata, energetikai besorolása és az értéket, viszont jelentősen kevesebbet kell költenünk a rezsire.

 

Emellett olcsóbb, mint a fanyílászárók, hosszabb az élettartamuk és biztonságtechnikai szempontból is kifogástalanok. Sokkal egyszerűbb a karbantartása ezeknek a nyílászáróknak a fa társaikhoz képest, és a mai gyártók már a színválasztékra is külön hangsúlyt fektetnek, így az esztétikum terén sem kell megalkudnunk, ha műanyag nyílászárót választunk otthonunkba.   

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektromos autót csak szakértőtől!

Cipőt a cipőboltból, elektromos autót csak szakértőtől? Még szép! Sok előnye van annak, hogy valódi szakértőtől vásároljuk meg új kedvencünket. Számos dologban tud segíteni egy hozzáértő szakember. Valóban kényelmessé tudja tenni az új autónk beszerzését, és akár a későbbi szervizelését is. De nézzük is, hogy miért mondom ezt.

2021. november 16. 17:21

Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

2021. november 1. 17:18

Hogyan válassz megfelelő konyhabútort?

Végre belevágnál, hogy megvalósítsd álmaid konyháját, de elveszel a konyhabútorok rengetegében? Aggodalomra semmi ok, csupán néhány szempontot szükséges szem előtt tartanod a választás során. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelned!

2021. november 1. 17:15

Így vásároljunk (használt) biciklit

Kerékpár beszerzése előtt a legtöbbünkben megfogalmazódik, hogy vajon használt vagy új biciklire tegyünk-e szert. Nyilvánvalóan mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, a döntés meghozatala azonban sokszor nehéz.

2021. november 1. 17:11

Szállítani kell valamit? Ne feledkezz meg a megfelelő rögzítésről!

Költözöl? Alaposan bevásároltál? Esetleg leárazás volt valamelyik bútorüzletben? Akárhogy is, ha te fogod hazaszállítani a megvásárolt dolgokat, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy hogyan teheted meg ezt biztonságosan. Főleg abban az esetben, ha a rakományod komolyabb súlyt képvisel.

2021. november 1. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59