Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

forrás: Prím Online, 2021. október 27. 20:25

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

A szabadulószoba célja az infokommunikációs ismeretek és készségek játékos és gyors elsajátítása. A szabadulószoba a legújabb hálózati megoldások első kézből való megismerésének, kipróbálásának egy teljesen új megközelítése. A játék technológiákon átívelően mutatja be a termékek API-kon (alkalmazásprogramozási felület, amely meghívása bármely programnyelvből lehetséges) keresztüli együttműködését és egy-egy fő funkcióját. 

 

„A kormány kiemelt célja az infokommunikációs szakemberek számának növelése, erre szolgálnak az olyan szellemes megoldások is, mint a BME és a Cisco példaértékű együttműködésében megvalósult szabadulószoba. A játékos formában történő oktatás nemcsak a tudásanyag elsajátíttatásának, hanem a pályaválasztás előtt állók megnyerésének is hasznos eszköze lehet.  A nagy nemzetközi technológiai cég magyar munkatársainak elképzeléséből megszületett ötlet is jól mutatja, hogy a magyar innovatív gondolkodás világszínvonalú” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

 

 

A hálózatok új generációja

Az informatikai hálózatok a gazdasági élet, az oktatás, egészségügy infrastruktúrájának elengedhetetlen részei. Jelentőségükre a pandémia méginkább rámutatott: napok, hetek leforgása alatt álltak át diákok és irodai dolgozók milliói az otthoni tanulásra és otthoni munkavégzésre. Az internetforgalom a világ különböző régióiban 25-45% között növekedett.

 

„A hálózatok még sohasem voltak ennyire fontosak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt. Az adatmennyiség és eszközök száma kihívás elé állítja az üzleti szereplők IT infrastruktúráját. Erre a kihívásra adhatnak jó választ azok az új hálózatok, amelyek képesek tanulni, adaptálni a tudást és fejlődni.” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Egy szoba tele technológiával

A Cisco ezen új hálózati megoldásai a Cisco Digital Network Architecture (DNA) rendszerére épülnek. A hardverközpontú megoldásokról a szoftvervezérelt hálózatokra való váltás hatalmas ugrást jelent a felhasználók számára a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény terén. Mivel ezeket nem könnyű bemutatni, érthetővé tenni az érdeklődőknek, ezért született meg a szabadulószoba ötlete, ami kézzelfoghatóbbá teszi a Cisco új megközelítését a hálózattervezésről.

 

Két éve, a Techtorial szakmai konferencián mutatta be a Cisco kétszobás szabadulójátékát – akkor több mint 150-en próbálták ki az izgalmas innovációt, amelyben a játékosoknak, hasonlóan a többi szabadulószobához, csapatként kell megoldaniuk a feladatokat. Most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karán állandó helyre költözött a két, egymással összefüggő szabadulószoba, melyek szórakoztató módon mutatják meg a szoftveres, API megoldások és technológiák alkalmazásának előnyeit. 

 

 

Hogyan épül fel a szoba?

Mint minden szabadulószobában, a játékosok itt is kapnak egy háttérsztorit, a szobába lépve pedig egy feladatlistát és a szükséges információkat. A kerettörténet egy okosvárosról szól, amelynek rendszereit leállás fenyegeti, a játékosoknak ezt kell elhárítani. Ehhez extra segítségeket is találnak a szobákban, amelyek kapaszkodókat nyújtanak nekik, illetve Webex kapcsolaton keresztül a szobán kívülről is kaphatnak támogatást elakadás esetén. Minden szobának megvan a saját 5 megoldandó feladata, ezek aktuális állapota egy képernyőn követhető, ám az 5. egy nagy, közös feladat: célja, hogy eljussanak az üzemeltető weboldalára a generátorok újraindításához.

 

Nyitás a diákok felé

A szobákat, story-kat folyamatosan érdemes fejleszteni, ezért merült fel az az ötlet, hogy a Cisco a diákok kezébe adja a továbbfejlesztés lehetőségét, hiszen a hallgatók jártasak az informatikában és szeretik a kihívással teli játékokat – hangsúlyozza Charaf Hassan, a BME VIK dékánja. A diákok újabb és újabb koncepciókat hozhatnak létre, amelyeket közösen fejleszthetnek tovább. 

 

Ehhez a törekvéshez kapcsolódóan a Cisco és a BME VIK kidolgozza egy olyan DevNet fejlesztői verseny pályázati feltételeit, amelynek keretein belül díjazza a legtehetségesebb és a laborhoz kapcsolódó legjobb új megoldásokat létrehozó diákokat. A Cisco DevNet programja a Cisco-hoz kapcsolódó fejlesztői közösséget fogja össze. 500 000 fejlesztő, 60 000 partner és 3 millió hálózati mérnök számára teszi lehetővé, hogy fejlesztéseiket erre a nyitott hálózati platformra alapozzák.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59