A Microsoft az adatközpontjai átalakításával járul hozzá a zérókibocsátáshoz

forrás: Prím Online, 2021. október 31. 10:17

2010 és 2020 között világszerte megkétszereződött az internetet használók száma, miközben annak forgalma, évi 30 százalékos emelkedés mellet, a tizenkétszeresére nőtt. 2020 óta ez a folyamat tovább gyorsult: 2022-re a két évvel ezelőttihez képest várhatóan megduplázódik az internet forgalma, ami leginkább a videós tartalmak megtekintésére, az egyre gyakoribb videókonferenciás hívásokra, a közösségi média még intenzívebb használatára vezethető vissza.

Mindez az adatközpontok iránti globális igényt is tovább fokozta, amelyek működtetéséhez energiára, földterületre és (hűtésre használt) vízre van szükség. Az adatközpontok üzemeltetői fontos szerepet töltenek be a digitalizációban, ugyanakkor ki kell, hogy vegyék a részüket azokból a törekvésekből is, amelyek a klímaváltozás mérséklését szolgálják.

 

A Microsoft 2020 elején jelentette be ambiciózus célját, mely szerint 2030-ra karbonnegatívvá válik, 2050-re pedig annyi széndioxidot von ki a környezetből, amennyit a vállalat 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy az áramhasználaton keresztül közvetve a légkörbe juttatott. Ehhez elengedhetetlen az adatközpontjai felépítésének és működtetésének átalakítása. A Microsoft ezért:

  •     2024-ig 95 százalékkal csökkenti az adatközpontjai vízfelhasználását;
  •     ennek érdekében tovább fejleszti azt az új hűtőrendszert, amelynek a lényege az, hogy alacsony forráspontú folyadékba merítik a szervereket, ami nemcsak a vízfelhasználás csökkentését szolgálja, de – az eddigi tesztek tanúsága szerint – az eszközök teljesítményét is megnöveli mintegy 20 százalékkal;
  •     hozzáigazítja az adatközpontjai működtetését az adott terület természeti adottságaihoz, mint amilyen az éghajlat, a rendelkezésre álló víz mennyisége, a levegő és a talaj minősége, a biodiverzitás foka;
  •     olyan új, tartós alapanyagokat alkalmaz az adatközpontjai építéséhez, amelyek előállítása alacsony széndioxid-kibocsátással jár. Így kevesebb acélra és a betonra lesz szükség az új adatközpontok felépítéséhez, amely, a számítások szerint, 30-60 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A Project Zerix keretében a Microsoft arra törekszik, hogy nullára csökkentse az adatközpontok építéséhez köthető károsanyag- és hulladékkibocsátást. 

 

A Microsoft már eddig is sokat tett a környezeti lábnyoma csökkentése érdekében: ilyen például a Microsoft Circular Centers; Svédországban hamarosan működésbe lép a vállalat első kizárólag megújuló energiát felhasználó adatközpontja; a vállalat legfontosabb beszállítói már eddig is mintegy 23,2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással csökkentették karbonlábnyomukat. A cég a közelmúltban mutatta be a Microsoft Cloud for Sustainability elnevezésű megoldásának előzetesét, amely abban segíti az ügyfeleit, hogy pontosan nyomon tudják követni, és végsősoron csökkenteni a saját felhőhasználatukból származó széndioxid-kibocsátásukat.

 

A Microsoft fenntarthatósági törekvéseiről bővebben itt olvashat: microsoft.com/sustainability. Az adatközpontok virtuális bejárására ide kattintva van lehetőség. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar társasházi beléptetőrendszer hódíthatja meg a kanadai és az észak-amerikai piacot

A Chameleon Smart Home Nyrt., a vezető magyar okosotthon-startup és az UpHome Canada Ltd. megállapodást kötött, amelyek keretében a kanadai vállalat kizárólagos jogot kapott a Chameleon Smart Home rendszereinek forgalmazására Kanadában és az észak-amerikai piacon. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA kanadai Partnerirodájának közreműködésével létrejött disztribúciós együttműködés tovább erősíti a tőzsdei okosotthoncég pozícióját Kanadában és lehetőséget biztosít az új piacok irányába történő további terjeszkedéshez. 

2023. május 30. 20:11

Egyszerre használ digitális és offline megoldásokat a megújult budaörsi áruház

Digitálisan kiterjesztett vásárlói zónák, QR-kódos összekötés a webshoppal és egy teljesen újragondolt, a valós felhasználói környezetet idéző vevői tér – az Euronics megújult budaörsi áruházában online és offline eszközök egyszerre segítik a vásárlót, egyedülálló ügyfélélményt kínálva. Az üzletben szinte minden elem úgy lett kitalálva, hogy vezesse a betérőket, akik az áruházban tett látogatásukat később akár online is folytathatják.

2023. május 30. 18:27

760 milliárd forintos keret a hazai digitalizációs fejlesztésekre

Több mint 760 milliárd Ft támogatás lesz elérhető a 2021-27. között a DIMOP Pluszból digitalizációs fejlesztésekre Magyarországon. A szupergyors Internet Program (SZIP) folytatásaként indul a Gigabit Magyarország Program.

2023. május 30. 11:24

ABB Decoded podcast: Segítség a globális vízhiány-válság megoldásához

Az ABB technológiai podcastjának, az ABB Decodednek legújabb epizódja a globális vízhiány problémájával foglalkozik, továbbá azzal, hogy a ma rendelkezésre álló technológia miként segíthet a válságos helyzet megoldásában. Az idei, 2023-as Víz Világnapján az ENSZ "A változás felgyorsítása a víz- és szennyvízkezelési válság megoldása érdekében" címmel vízügyi programot indított, megállapítva, hogy 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez, és több mint 4,2 milliárd ember számára nem érhető el a biztonságos szennyvízelvezetés. A szennyvíz megdöbbentő hányada, közel 80 százaléka mindenfajta tisztítás vagy újrahasznosítás nélkül kerül vissza az ökoszisztémába. 

2023. május 30. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01