Globálisan terjeszkedik a mobiltelefonok ökológiai lábnyomát mérő Eco Rating minősítési rendszer

forrás: Prím Online, 2021. november 5. 16:59

Globális terjeszkedésbe kezd a lakossági mobiltelefonok minősítésére szolgáló, jelenleg 26 országban – köztük Magyarországon – alkalmazott Eco Rating ökológiai minősítési rendszer, melyet a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company indított idén májusban. Az Eco Rating-hez további operátorok csatlakoztak, így már összesen 15 gyártó vesz részt az iparági kezdeményezésben. A minősítési rendszer megkönnyíti a fogyasztók számára a környezetvédelmi szempontok mérlegelését: immár több mint 150 mobiltelefon típus értékelése során alkalmazzák az ökológiai minősítési rendszert.

Az Európában már ismert Eco Rating minősítési rendszer hamarosan globálisan is elterjedhet, miután a kezdeményezés mögött álló öt szolgáltató – a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica és a Telia Company – kezdeti megállapodásukat kiterjesztve világszerte csatlakozásra buzdítják az operátorokat. A kezdeményezésnek köszönhetően az Eco Rating egy globális minősítési rendszerré válhat, amely koherens és átlátható információt biztosít a fogyasztók számára az okostelefonok környezeti hatásairól, ezáltal leegyszerűsítve a környezetvédelmi szempontok mérlegelését a fogyasztói döntések során.

 

Az Eco Ratinget eredetileg a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange; az O2 és a Movistar márkákat működtető Telefónica és a Telia Company alapította 2021 májusában azért, hogy megbízható és pontos információt nyújtsanak az értékesítési pontokon az okostelefonok és középkategóriás telefonok gyártásának, használatának, szállításának és újrahasznosításának környezeti hatásáról.

 

 

A részletes értékelést követően egy 100 pontos skálán minden mobiltelefon egy számított értéket kap, amely a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi. Így a címke a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét mutatja meg: a készülék tartósságát, javíthatóságát, újrahasznosíthatóságát, klíma- és erőforrás-hatékonyságát. 

 

Jelenleg több mint 150 mobiltelefon típust értékelnek az ökológiai minősítési rendszerben. Ez csaknem duplája a bevezetéskor vizsgált eszközöknek. A minősítési rendszerhez legutóbb a Fairphone, a Realme és a Vivo mobiltelefon gyártó cégek csatlakoztak a CAT és a Motorola strapabíró készülékeit gyártó Bullitt Group, a Doro, a Nokia Phonesnak otthont adó HMD Global, a Huawei, a Motorola / Lenovo, a OnePlus, az OPPO, a Samsung Electronics, a TCL / Alcatel, a Xiaomi és a ZTE mellé.

 

Az Eco Rating minősítési rendszert jelenleg 26 olyan országban* alkalmazzák, ahol a kezdeményezést elindító öt szolgáltató jelen van. A mobilszolgáltatók júniustól kezdve 24 európai országban – többek között Magyarországon – vezették be a minősítési rendszert. Alkalmazását azóta – a Vodacom segítségével – kiterjesztették Dél-Afrikára, és – a Telefónica által üzemeltetett Vivo márkanév alatt – Brazíliára is. A közeljövőben az Eco Rating-et várhatóan további országokra, többek között Argentinára, Chilére, Kolumbiára, Ecuadorra, Mexikóra, Perura és Uruguayra fogják kiterjeszteni.

 

A vásárlók a kezdeményezésről, illetve a pontszámok kalkulálásáról a www.ecoratingdevices.com oldalon tudhatnak meg többet.

 

__________________

* Az Eco Rating a következő országokban elérhető: Albánia, Ausztria, Brazília, Csehország, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Törökország

Kulcsszavak: mobiltelefon Eco Rating

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a Föld legnagyobb és mindennapos veszélyben lévő korallzátonyairól digitális másolat készülhessen. Ennek több előnye is van: a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat.

2023. február 2. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46