Tizenkét hazai informatikai szakembert díjazott idén a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2021. november 11. 13:57

A járványhelyzet miatt a Neumann Társaság a DEEP IT – jövőképek, háttértendenciák című online konferenciáján jelentette be annak a tizenkét hazai, informatikai területen dolgozó szakembernek a nevét, akiknek munkáját 2021-ben plakettekkel és emlékérmekkel ismeri el. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is ezen alkalommal ítélték oda az év informatikai újságírójának.

A Neumann Társaság életműdíjával Havass Miklós alkalmazott matematikust, a társaság alapító tagjának, korábbi főtitkárának és tiszteletbeli elnökének több évtizedes munkáját ismerték el, ő ugyanis a magyar számítástechnika mellett a pandémia kapcsán fókuszba kerülő távtanulásnak is az egyik úttörője. Havass Miklós nyugdíjba vonulása ellenére a mai napig aktív a NJSZT Informatikatörténeti Fórumában, többek közt a Mérföldkövek című virtuális kiállítás életre keltése is neki köszönhető.

 

Az idei Neumann-díjasok

A társaság minden évben Neumann-díjjal ismeri el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában, fejlesztésében elért eredményeket - idén hárman is ebben az elismerésben részesülhettek.

●  Szabó Péter Gábor, PhD, matematikus, matematikatörténész, aSzegedi Tudományegyetem egyetemi oktatója nagy jelentőségű matematikatörténeti cikkek és könyvek szerzője, akinek a magyar matematikusok és informatikusok hagyatékában végzett kutatómunkáját ismerte el a társaság.

●  Dr. Bánhidi Sándorné, aranydiplomás pedagógus az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületének alapító tagja és főtitkára, aki 1986 óta vesz részt aktívan a hazai diákok számítástechnikai, informatikai tudásának megalapozásában és fejlesztésében, számos itthoni informatikai tanulmányi és tehetséggondozó verseny létrehozója.

●  Nagy Károly ismert hazai informatikatörténeti gyűjtő és örökségvédő, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórumának egyik alapítója közreműködött a legjelentősebb hazai IKT-történeti tárlat, a szegedi Agorában működő,  Informatikatörténeti Kiállítás létrehozásában, emellett számos hasonló tematikájú időszaki kiállítás rendezésében vett részt.

 

Az idei Kalmár-díjasok

A Kalmár-díjjal a számítástechnika alkalmazása területein elért kimagasló eredményeket ismeri el a Neumann Társaság. 

●  Prof. Dr. Szirányi Tamás, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetője, a BME KJK egyetemi tanárának a gépi látás, számítógépes képérzékelés, -feldolgozás terén végzett több évtizedes munkájáért. Szirányi Tamás a társaság 25 éve életre keltett Képfeldolgozók és Alakfelismerők Szakosztályának alapító elnöke.

●  Micskei Zoltán, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, akinek  fő kutatási területe a szoftvertesztelés. Az idei elismerést is ezen a területen végzett munkájáért kapja, hiszen hallgatóival közösen több fontos tesztelési eszközt fejlesztett ki.

 

Az idei év informatikai újságírója

A Neumann Társaság minden évben az IVSZ-szel és az Informatika a Társadalomért Egyesülettel közösen  ítéli oda a a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő „Az év informatikai újságírója” díjat. 2021-ben Dömös Zsuzsanna, a 24.hu technológiai rovatának munkatársának tevékenységét honorálták az elismeréssel, aki a technológia társadalomra gyakorolt hatásait tartja fő fókuszterületének, de az idei évben gyakori kibertámadásokról, adathalász- és fake news-kampányokról is folyamatosan beszámolt.

 

Az idei Kemény János-díjasok

Kemény János az amerikai Dathmouth College  professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

●  Lengvárszky Szabolcs, az internetszolgáltatással foglalkozó VANNET Telekommunikációs Kft. alapítója és ügyvezetője. Az országban egyedülálló módon regionálisan mikrohullámú technológiával és lokálisan vezetékes távközlési szolgáltatásokkal szolgálja ki üzleti előfizetőit. Megálmodója és elkötelezett vezéregyénisége egy új, pécsi innovációs központ létrehozásának, amelynek alapja a helyi innovatív vállalkozások szoros együttműködése. A helyi kamara ICT Bizottságának alelnöke, 2021-ben a bizottsági munkája nyomán a távközlési szektorra vonatkozó törvénymódosításban működött közre, amelynek eredménye, hogy országosan több száz ICT kis- és középvállalkozás mentesül anyagi és adminisztrációs terhektől.

●  Németh Zsolt, PhD, az ELTE Informatikatudományi Intézetének és Numerikus Analízis Tanszékének egyetemi tanársegédje, akit idén a világ egyik legrangosabb tudományos diákversenyének számító Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) Nemzetközi Tudományos Bizottságának tagjának választottak ötéves időtartamra. Ez a bizottság felelős a világ mintegy nyolcvan országának részvételével zajló IOI-n a diákolimpikonok által megoldandó feladatok kiválasztásáért, előkészítéséért, kitűzéséért.

 

Az idei Tarján-díjasok

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza. 

●  Farkas Csaba, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium intézményvezető-helyettese, matematika-informatika szakos tanára, aki aktív szervezője a különböző országos informatika versenyeknek. Ezek feladataiból és azok mintamegoldásaiból a gyakorlást segítő tematikus adatbázist is kialakított.

●  Demeter Csaba Attila, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium informatikatanára, akinek az elmúlt tíz év során számos tanítványa jutott be a  a  Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny döntőjébe, illetve szerzett érmet  nemzetközi informatikai diákolimpiákon, például az EGOI* -n és az EJOI** -n.

●  Kósáné Robb Olga, a Lenti Arany János Általános Iskola informatikatanára, aki a programozás alapjainak oktatására használt LOGO nyelv terén ért el sikereket. A tanárnő motivációs eszközként használja az Országos Grafikus Programozási Verseny való részvételt diákjai körében, szakkörön készítve őket a versenyre.

 

_______________

*  European Girls' Olympiad in Informatics

**  European Junior Olympiad in Informatics

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05