A világ legnagyobb napelemes energiatárolóját szállítja a Huawei Szaúd-Arábiába

forrás: Prím Online, 2021. november 16. 14:11

A világ eddigi legnagyobb, 1300 megawattórás, szigetüzemű akkumulátoros energiatárolójának szállításáról írt alá megállapodást a Huawei Technologies a kínai SEPCOIII naperőmű üzemeltető és kivitelező vállalattal a Dubaiban megrendezett Global Digital Power Summit 2021 rendezvényen. A tervezett beruházás a Vörös-tenger partján a szaúd-arábiai ACWA Power fejlesztésében valósul meg, és egy 400 megawattos naperőmű is társul hozzá.  A projekt az egyik kulcseleme a Saudi Vision 2030 elnevezésű kezdeményezésnek, melynek célja, hogy csökkentse Szaúd-Arábia olajfüggőségét, diverzifikálja az ország gazdaságát, és fejlessze az olyan közszolgáltatásokat, mint az egészségügy, az oktatás vagy a közcélú infrastruktúra.

A Vörös-tenger partján található projekt a Saudi Vision 2030 kezdeményezés egyik kulcsfontosságú eleme. A projekt magában foglalja egy új, teljesen megújuló energiára támaszkodó okosváros, Neom felépítését a Vörös-tenger partján, Szaúd-Arábia északnyugati részén. 

 

A Vörös-tenger projekt fenntartható közüzemi infrastruktúrájának tervezésére, kiépítésére és működtetésére a szaúdi ACWA Power által vezetett konzorcium nyert szerződést, melynek fővállalkozója a kínai SEPCOIII vállalat. A most létrejött megállapodás szerint SEPCOIII és a Huawei Technologies közösen dolgoznak azon, hogy segítsék Szaúd-Arábiát a tiszta energia és zöldgazdasági központjának létrehozásában. A Huawei biztosítja zászlóshajó FusionSolar Smart PV+ megoldását a Vörös-tenger projekt számára, beleértve az 1300 MWh-s akkumulátoros energiatároló rendszert (BESS), az energiaátalakító rendszert (PCS), valamint a kommunikációs és irányítási rendszert, a megoldástervezés, az elektromos hálózat szimulációja és a kapcsolódó tervezési tanácsadás mellett. Ez a legnagyobb energiatárolási (BESS) vállalkozás azóta, hogy a Huawei 2021 júniusában elindította Smart String Energy Storage megoldását a közüzemi méretű naperőművek számára.

 

 

Szélsőséges körülmények között is jól teljesít a rendszer

A Vörös-tenger projekt a világ legambíziózusabb regeneratív turisztikai projektje, mely a várakozások szerint egymillió látogatót fogad majd évente. A Vörös-tengertől nyugatra fekvő Tabuk tartomány délnyugati partvidékére épített projekt tervezett mérete 28 000 km². A nap- és szélenergia időszakos és ingadozó jellege elengedhetetlenné teszi az energiatárolást a megújuló energiás projektek biztonságos és stabil működéséhez. A projekt áttörést jelent Szaúd-Arábia új gazdasági növekedési lehetőségeinek keresésében is, mivel az ország sokat foglalkozik egyre jobban kimerülő olajkészleteivel, és egy új életstílus kezdetét is jelenti Szaúd-Arábia környezetvédelmi kötelezettségvállalásai alapján. 

 

„Ez a világ legnagyobb energiatárolási projektje, és egyben a világ legnagyobb szigetüzemben működő energiatárolási projektje, amely úttörő szerepet tölt be a napelemes és BESS-alapú energiarendszerek biztonságos és stabil működésében” – mondta Chen Guoguan. A Huawei Digital Power vezérigazgatója és a Huawei Smart PV elnöke szerint a projekt emellett bevezeti a hálózati áregyenlőség korszakát, ahol az energiatermelés sokkal alacsonyabb költséggel jár, mint a hagyományos energiatermelő rendszerek esetében. Szerinte az energiatárolás segít megoldani a távoli területeket érintő áramellátási problémákat, és áthidalja a világ minden táján fennálló energiahiányt. A megoldás ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, például magas hőmérsékletnek, magas páratartalomnak és magas sótartalomnak, melyek mind előfordulnak a Vörös-tenger partja mentén, és más távoli területeken is alkalmazható, ahol az elektromos hálózatokhoz való hozzáférés gyenge vagy egyáltalán nincs. 

 

 

Az egész világ azon dolgozik, hogy a tiszta energia legyen az elsődleges, vagy akár az egyetlen elérhető energiaforrás. Kínában például 2020 végén Csinghaj tartományban épült meg a világ első teljesen tiszta energiájú ultranagyfeszültségű (UHV) erőátviteli projektje, amely az akár 1563 km-re lévő területekre is tiszta energiát tud szállítani.

 

A Huawei több mint tíz évnyi tapasztalattal rendelkezik az energiatárolási rendszerek fejlesztése és kutatása területén, összességében több mint 8 gigawattóra kapacitású energiatároló rendszert telepített világszerte. Az ügyfél a biztonság, a költséghatékonyság, a szolgáltatás válaszideje és megbízhatósága miatt választotta a Huawei FusionSolar Smart PV + Storage megoldását.  A szerződés szerint a Huawei 2022 júniusától szállítja le a megoldást, a teljes projekt várhatóan 2023 márciusában fejeződik be.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB piacra dobja a FusionAir Smart Sensort, az első érintésmentes, intelligens érzékelőt

A legújabb adatok szerint a beltéri légszennyezettség mértéke átlagosan 3,5-szer magasabb az épületeken belül, mint kültéren.* Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg ez „a világ legnagyobb egészséget veszélyeztető környezeti kockázata” **.

2022. január 24. 11:20

Alapjaiban változtatja meg a munkaerő-toborzást egy új innováció

A jelöltek megszerzésének leggyorsabb, és pénzügyileg leghatékonyabb módszere az úgynevezett crowdstaffing. A toborzási folyamatokat forradalmasító modell lényege, hogy a független, önálló fejvadászok és szakemberek saját szabadidejükkel, kapcsolati hálójukkal szállnak be a keresésbe, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legalkalmasabb jelölt kerüljön kiválasztásra.

2022. január 24. 09:54

Felpörgeti a víztechnológiai fejlesztéseket a Xylem

Új, innovatív finanszírozási mechanizmus támogatásáról döntött a globális víztechnológiai piac meghatározó szereplője, a Xylem. Az Isle Utilities vízügyi tanácsadó céggel közösen elindított „Trial Reservoir” nevű kezdeményezés egy új megközelítés a forradalmi vízügyi technológiák anyagi támogatására és elterjesztésére. A két cég együttműködésével megvalósuló program hozzáférést biztosít a víztechnológiai innovátorok számára a kísérleti projektekhez szükséges tőkéhez, kezdetben főként a vízkezelő rendszerek széndioxid-kibocsátását csökkentő technológiákra összpontosítva. 

2022. január 23. 16:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58