Hatalmas megtérülést hoznak a szoftverrobotok az Air France-KLM szolgáltatóközpontjának

forrás: Prím Online, 2021. december 19. 14:49

Pár év alatt a befektetett összeg több mint 800 százalékát hozták vissza az Air France-KLM budapesti szolgáltatóközpontjában bevetett szoftverrobotok, az azokat fejlesztő BCA Hungary pedig már a légitársaság hollandiai központjának is dolgozik. Az IDC elemzése szerint világszerte már most is mintegy 350 millió munkavállaló hétköznapjait tehetnék könnyebbé ezek a megoldások, átvállalva tőlük a monoton feladatok elvégzését.

Évről-évre hatékonyabb munkavégzés, illetve a költségek csökkentése – többek között ezeket az elvárásokat fogalmazta meg az Air France-KLM budapesti FSSC-jével (financial shared service center) szemben az anyavállalat. A 2003-as alapítását, és sok évnyi növekedést illetve  tradicionális folyamat optimalizációt követően, a főként globális könyvelési feladatokat ellátó, majd idővel kártyacsalás felderítéssel és megelőzéssel, valamint a visszatérítendő repülőjegyekkel is foglalkozó szolgáltató központ menedzsmentjében 2018-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy érdemes lenne automatizálni a rutinszerű, túl nagy hozzáadott értéket nem képviselő folyamatokat, hogy a több nyelvet is beszélő kollégák komolyabb, nagyobb szakértelmet igénylő feladatokkal foglalkozhassanak. 

 

 

A légitársaság felsővezetése is támogatta az elképzelést, így az első robot 2019 májusában kezdte meg a munkát a budapesti központban. Bár kezdetben házon belül oldották meg a feladatot, később külsős beszállítót kerestek és miután több céggel is együtt dolgoztak, végül a BCA Hungary-ben találták meg a megfelelő partnert az RPA (robotizált folyamatautomatizáció) projektjükhöz. 

 

„Az eredményeink önmagukért beszélnek. Számításaink szerint a szoftverrobotok ma már annyi feladatot végeznek el, amit 9, teljes állású munkatárs tudna ellátni napi 8 órában, hetente öt napon. De az is jól mutatja, hogy mennyire bevált ez a megoldás, hogy a robotokkal kapcsolatos összes beruházásunk nem csak megtérült, de már 820 százaléka jött vissza. A BCA-val nagyon jól tudunk együtt dolgozni, amiben meghatározó szerepet játszik, hogy elsősorban nem fejlesztői, informatikai feladatként tekintenek a szoftverrobotok alkalmazására, hanem üzleti oldalról közelítik meg a problémákat és képesek gyorsan átlátni, felmérni, hogy milyen kihívásokra kell választ találnunk, még akkor is, ha légitársaság specifikus kérdésről van szó” - mondta el Kádár Tamás, az Air France-KLM budapesti SSC-jének transzformációs és innovációs menedzsere. 

 

A robotizált folyamatautomatizálással a nagy számban ismétlődő, monoton, kevés kivételt tartalmazó, időrabló feladatoktól lehet mentesíteni a munkatársakat. A szolgáltató központban jelenleg összesen 3 szoftverrobotot használnak közel 10 folyamat automatizálására, amelyek többek között könyveléssel, bankszámlákkal, illetve visszatérítendő repülőjegyekkel kapcsolatos feladatokat látnak el. Ez egyben lehetővé teszi azt is, hogy a korábban ezekkel a folyamatokkal foglalkozó munkatársak kreatívabb, nagyobb hozzáadott értéket képviselő munkát végezzenek.

 

A budapesti SSC-nél végzett magas színvonalú munkának köszönhetően a BCA Hungary-re felfigyelt az Air France-KLM hollandiai központja is, ahol a légitársaság RPA területtel foglalkozó kiválósági központja (centre of excellence) is található. „Az Air France-KLM hollandiai csapatával 2020-ban indult az együttműködés. Kezdetben volt egy másik helyi cég is, akikkel együtt dolgoztak RPA projekteken, azonban most már mi vagyunk a fő partnerük ezen a területen. Jelenleg mind új folyamatok automatizálása, mind meglévő robotizált megoldások új funkciókkal történő bővítése vagy akár korábbiak javítása történik többek között pénzügy, kontrolling, műszaki karbantartás területeken.” - jelezte Takács István, a BCA Hungary Kft., az RPA hazai szakértőjének szenior tanácsadója és partnere.

 

Az Air France-KLM budapesti SSC-jében kezdettől fogva nyitottan fogadták a kollégák a szoftverrobotok érkezését, ráadásul most a további RPA projektek előkészítéseként a szolgáltatóközpontban dolgozók számára ötletpályázatot hirdettek, hogy milyen területen vetnék be ők a robotokat. Az ősszel indult kezdeményezése keretében már most is mintegy tucatnyi ötlet érkezett be, a legjobbakat meg is valósítják majd, az ötletgazdák pedig komoly jutalomra számíthatnak. 

 

Az előrejelzések szerint komoly felfutás előtt áll a robotizált folyamatautomatizáció (RPA), a Gartner prognózisa szerint a tavaly másfél milliárd dolláros piacon a következő néhány évben évente átlagosan jóval 10 százalék feletti bővülésre lehet számítani. Az RPA szabályalapú, sok adatot vagy tranzakciót kezelő, egyszerű döntési pontokat és kevés kivételágat tartalmazó folyamatok esetében hoz nagyon gyorsan nagyon jó eredményeket. 

 

Az IDC által, a UIPath megrendelésére készített elemzése szerint világszinten már most is több mint 350 millió – főként irodában dolgozó – munkavállaló monoton, nagy számban ismétlődő feladatait vehetnék át a szoftverrobotok, így ők nagyobb hozzáadott értéket képviselő tevékenységet végezhetnének. A kutatócég tanulmánya alapján ráadásul közülük közel 200 millióan olyan vállalatnál dolgoznak, ahol már most is adottak a technológiai feltételek ilyen megoldásokat bevezetéséhez. Ehhez képest azonban az IDC becslése szerint jelenleg mindössze 14 millióan dolgoznak olyan munkahelyen, ahol szoftverrobot is segít a feladatok elvégzésében. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

A Brancs tőkegyűjtő portál első nagy dobásai

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek: egy nemzetközi kiugrás előtt álló magyar találmány, amely újrahasznosított PET palackokból készít nyomtatószálat, és az első hazai felnőtt szörp, amely az áfonyás íz mellé alkoholos “cselt” is bevet.

2022. június 30. 21:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24