Idén utoljára ült össze a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2021. december 23. 13:21

Újból teljes létszámmal ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa december 21-én, miután dr. Koltay Andrást december 14-én a parlament kétharmados többséggel a Médiatanács elnökévé választotta. A testület új taggal is bővült dr. Bartóki-Gönczy Balázs személyében. Az év utolsó Médiatanács-ülésén főleg rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntéseket hozott a testület. A december 14-i ülésen a testület többek között elfogadott egy tanulmányt, amelyből kiderült: a magyar rádiókban Rúzsa Magdolna, Ákos és a Wellhello a legnépszerűbb hazai előadók, a külföldiek közül pedig Dua Lipa vezet toronymagasan a YouTube-on és a Spotify-on.

 

Rádiós és médiafelügyeleti döntések

December 21-i ülésén a testület véglegesítette és ma teszi közzé honlapján a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását közösségi jelleggel. A testület elvégezte a körzeti Pécs 101,2 MHz közösségi, valamint a helyi Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbi kettőnél pedig a Radio Plus Kft.-t. A tanács eredményt hirdetett a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárásban: a nyertes Halics Attila Miklós. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a vállalkozások. Elfogadta a tanács és közzéteszi honlapján a Mezőtúr és a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára ismételten kiírt pályázati felhívások tervezeteit.

 

A tanács december 14-i ülésén eredményt hirdetett az Esztergom 92,5 MHz és a Balatonfüred 96,2 MHz helyi vételkörzetű, valamint a Győr 88,1 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbi kettőnél a Karc FM Média Kft. a nyertes. A testület elvégezte a körzeti vételkörzetű Nyíregyháza 91,1 MHz kereskedelmi és a Nyíregyháza 100,5 MHz közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Radio Plus Kft.-t, utóbbinál pedig hiánypótlásra hívta fel az „Európa Rádió” Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók.

 

Ugyancsak a múlt heti ülésen a testület elfogadta a Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára irányuló pályázati felhívás tervezetét. A grémium véglegesítette a Vác 87,9 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását is. A Mezőtúr telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás esetében a Médiatanács megállapította annak eredménytelenségét, ugyanis az egyedüli induló pályázó pályázati ajánlata alakilag érvénytelen volt. A testület a szolgáltató kérelmére további 60 napos ideiglenes hatósági szerződést kötött a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel. 

 

Az M1 Most című, szeptember 17-i műsorával kapcsolatban állampolgári bejelentés érkezett, miszerint a műsorban megsértették a klasszifikációs rendelkezéseket. Az adásban a 2006-os, úgynevezett őszödi beszédet teljes terjedelmében bejátszották. Tekintettel arra, hogy a Most című műsor politikai tájékoztató műsorszám, nem kell korhatári kategóriába sorolni. Erre figyelemmel a Médiatanács a hatósági eljárás során megállapította, hogy az M1 szolgáltatója nem sértette meg a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket és más médiaigazgatási szabályt sem.

 

 

Modern és külföldi számokat hallgatnak a legtöbbet a magyarok

2020-ban elsősorban 2019-ben piacra került zeneszámokat (14,7%) hallgattak a magyarok, ezek háromötöde pedig külföldi eredetű volt – derül ki az NMHH által elfogadott új tanulmányból, ami a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta tavaly a YouTube és a Spotify adatai alapján. A második helyen a 2020-as dalok álltak 13,8%-kal, ezeket követték sorban a megelőző évek alkotásai: az elmúlt hat év tette ki a hallgatott zenék 50,7%-át. A magyar előadók között a rádiókban Rúzsa Magdolna, Ákos és a Wellhello voltak a legnépszerűbbek az évben, míg a külföldiek közül Dua Lipa, Ava Max és a Maroon. A YouTube-on T. Dannyre, Rácz Gergőre és Manuelre kattintottak a legtöbben, míg a kizárólag a külföldiekre vonatkozó rangsort Dua Lipa, 6ix9ine és Topic vezették. A Spotify összesített listáján betört a top 3-ba a magyar Follow The Flow csapata, Dua Lipa és Ava Max mellé. A magyarok közül pedig a Follow The Flowt, a Bagossy Brothers Companyt és a Dzsúdlót hallgatták a legtöbben. A teljes dokumentum az NMHH honlapján  olvasható.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscar-ját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. 

2022. május 23. 14:59

Az ABB Robotics bemutatta a visszanyert tengeri műanyagot felhasználó kiskereskedelem jövőjét

A kiskereskedelem jövőjébe egy izgalmas 3D nyomtatási bemutatón keresztül nyerhettek bepillantást az érdeklődők egy ABB robot segítségével London egyik legjelentősebb áruházában, a Selfridgesben, az Oxford Streeten. A bemutatót áprilisban, egy kirakatban tekinthették meg a vásárlók, ahol láthatták azokat a különféle személyre szabott dizájntárgyakat, melyek egy ABB robot segítségével 3D nyomtatással készültek Parley Ocean Plastic-ból, azaz a Parley globális tisztítóhálózatából összegyűjtött tengeri műanyaghulladékból.

2022. május 23. 13:51

Innovatív képzési programban vehetnek részt a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

Második alkalommal rendezi meg a győri Széchenyi István Egyetem innovatív járműipari képzési programját, az Audi Development Campet az Audi AG és az Audi Hungaria támogatásával. A július 3-án kezdődő négyhetes, angol nyelvű táborban a hallgatók nemzetközi szaktekintélyektől, mentoroktól tanulhatnak, miközben valós ipari problémát oldanak meg, és akár karrierlehetőséget is nyerhetnek. Az érdeklődők május 31-ig jelentkezhetnek.

2022. május 23. 12:40

A klasszikusokat idézi a Huawei új, prémium okosórája

Három új viselhető okoseszközt mutatott be Magyarországon a Huawei. A klasszikus órák kialakítását idéző, prémium anyagokból készült WATCH GT 3 Pro amellett, hogy stílusos divatkiegészítő, számos egészségkövető funkciója között EKG-adatok mérését is lehetővé teheti a jövőben. A HUAWEI WATCH FIT 2 fejlett pulzusfigyelő technológiával, 97 edzésmóddal és offline zenelejátszással támogatja a sportolni vágyókat, míg a HUAWEI Band 7, a gyártó minden eddiginél vékonyabb okoskarkötője hasznos társa lehet az egészségtudatos életmód elkötelezett híveinek. 

2022. május 23. 11:18

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a  filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

2022. május 23. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24