Kvantumoptikai chipet vásárolt az ELTE

forrás: Prím Online, 2021. december 24. 10:12

A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium számára megvásárolt eszköz az első kvantumhardver a közép-kelet-európai régióban.

A terméket kifejlesztő és értékesítő QuiX Quantum egy tavalyi rendezvényén mutatta be a világ legnagyobb kvantumoptikai processzorát. A kvantumoptikai processzorok a kvantumszámítógépek központi elemei, amelyek a jelenlegi szuperszámítógépeknél is gyorsabb számítások elvégzésére is alkalmasak. A világ ötödik, a közép-kelet európai régió első kvantumhardverét közösen vásárolta meg az ELTE két kutatócsoportja. 

 

Az Informatikai Karon működő tudományos műhelyt Kozsik Tamás, a Természettudományi Karon működőt pedig Vattay Gábor vezeti.

 

Az ELTE a QuiX chipet a fotonikus kvantumszámítástechnika tudományos kutatására kívánja használni. A berendezés segítségével megvalósíthatók bozon mintavétel kísérletek – melyekhez hasonlókkal nemrégiben kínai kutatók demonstrálták az ún. kvantumfölényt –, illetve létrehozhatók rajta a kvantum neurális hálózatok építőkövei.  

 

 

A hazai kutatóintézetekben és az egyetemeken ma már jelentős számú (15–20), nemzetközileg magasan jegyzett kutatócsoport dolgozik kvantuminformatikai témákon. A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium összefogja ezen hazai fizikus, mérnök, matematikus és informatikus erőforrásokat, amelyek tevékenységét tovább lehet fókuszálni a kvantumtechnológia egyes gyorsan kialakuló elméleti és alkalmazott területeire. A Nemzeti Laboratórium keretében átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel maximalizálni lehet hazánk szerepét és jelentőségét a kvantuminformatika most kibontakozó széles horizontján.

 

A kvantumtechnológia lényegileg túllépi a hagyományos módszerek korlátait a biztonság, hatékonyság, pontosság és érzékenység tekintetében.

 

A tudományos és műszaki fejlődés elérte azt a szintet, hogy a kutatási eredmények lépésről-lépésre átültethetők legyenek a gyakorlatba. Ez forradalmian új lehetőségeket rejt magában a társadalom és a gazdaság számára, amiért kivívta magának a „második kvantumforradalom” elnevezést.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39