Irodai munka ülve vagy állva? Melyik jobb nekünk?

forrás: Prím Online, 2022. január 6. 13:35

Sok a dilemma azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni az irodai ülőmunka káros hatásait. A munkahelyi álló asztalok sok egészségügyi problémára kínálnak megoldást, de valóban ez lenne-e az egyetlen üdvözítő megoldás? Nézzük az állómunka néhány előnyét és hátrányát!

A kutatások szerint a napi nyolc óránál több ülés mellett megnő a korai halál, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy átlagos irodai dolgozó viszont napi 15 órát ül. Nem csoda, hogy a munkavállalók egészsége egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az otthoni munkavégzés miatt az elmúlt két évben sokan a konyhát és a nappalit jelölték ki ideiglenes munkaterületté. A hibrid munka során normálissá vált a konyhaasztalnál vagy a kanapén ülni naphosszat. De vajon jó-e ez nekünk?

 

Sok munkáltató próbálkozik javítani a helyzeten – a megbeszéléseket állva tartják, vagy különféle módon emlékeztetik a dolgozókat arra, hogy időközönként mozgassák át a testüket, nyújtsák ki a lábukat ülés közben.

 

Fotó: Envato

 

Mi szól az álló asztal mellett…

Egy javaslat azonban a gyökerénél fogja meg a problémát – a székek helyett álló asztalokat ajánlanak a munkatársaknak. Szakmai vélemények szerint a munkahelyi álló asztalok nemcsak a munkavállalók egészségére hatnak jól, de növelhetik a termelékenységet is, ugyanis aki áll, az motiváltabb lesz abban, hogy gyorsan dolgozzon, hisz senki sem szeretné az egész napját állva tölteni.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

…és ellen?

A javaslat ellenzői szerint ugyanakkor a kreatív munka – mint például az írás vagy a tervezés – lényegesen nehezebb állva, különösen akkor, ha a lábad vagy a hátad fájni kezdett. Meg kell említeni, hogy az álló asztalok bár nagyszerű ötletnek tűnnek, a napi hat vagy több órás állás hasonló kockázatokat hordoz, mint az ülés – árt a keringésnek, a merevvé teszi az ízületeket és a rossz testtartást okoz.

 

Az igazi probléma a mozgás általános hiánya, így a legjobb forgatókönyv az lenne, ha állítható íróasztalt használnánk, hogy az alkalmazottak felváltva ülhessenek és állhassanak, illetve, az is csodákat tesz, ha óránként legalább egyszer átmozgatja magát mindenki függetlenül az alap testhelyzettől.

 

Forrás: munkaeropiac.eu

Forrás: The pros and cons of standing desks in the workplace | Rise (risepeople.com)

Fotó: Envato

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Széchenyi-egyetem: még több szakmai kihívással tér vissza az Audi Development Camp

Még több szakmai kihívással érkezik 2023-ban az Audi Development Camp, a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria nyári programja. Az angol nyelvű tábor projektalapú képzést biztosít hazai és nemzetközi hallgatók számára annak érdekében, hogy a motivált, szorgalmas és kihívásokat kereső diákokat megtanítsa arra, miként hozhatják ki a legtöbbet a karrierjükből.

2023. március 23. 20:59

A Kingston Technology vezeti a 2022-es rangsort a viszonteladói SSD-piacon

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy 2022-ben SSD-piaci részesedés szempontjából az első helyen végzett a viszonteladói szegmensben. Bár az előző évhez képest csökkent a kliens SSD-k iránti kereslet, a végfelhasználói piacon tapasztalt folyamatos árcsökkenés következtében kialakult rugalmasság és diverzifikáció fenntartotta az egészséges keresletet a Kingston kiváló minőségű SSD-megoldásai iránt. 2022-ben a Kingston az új NV2 kliens NVMe meghajtóval bővítette portfólióját, valamint konzol- és PC-gamerek számára ideális hűtőbordás modellel frissítette a díjnyertes Kingston FURY Renegade SSD-t.

2023. március 23. 19:27

Kiskaput nyitott a hirdető cégeknek a Facebook

30-40 százalékkal is jobban támogatja a Facebook algoritmusa a videókat a képeknél és a szöveges tartalmaknál, de a nem hirdetett bejegyzések nagyságrendekkel kevesebb embert érnek el a platformon. Berta Gergő, a Maximum Business Web és Marketing Ügynökség ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, 2023 egyik nagy újdonsága, hogy a Facebook dedikált ügynökségekkel szerződik le annak érdekében, hogy minél egyedibben tudja kiszolgálni a közönséget. Az együttműködő partnerek így olyan béta fejlesztésekhez, algoritmus frissítésekhez és beállítási opciókhoz jutnak hozzá, melyeknek köszönhetően eredményesebb és költséghatékonyabb kampányokat tudnak folytatni már a tesztidőszakban.

2023. március 23. 17:58

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Már toronymagasan előzik a zenei CD-k a bakelitlemezeket a Vaterán

Míg négy évvel ezelőtt a “bakelitek” voltak a legkelendőbb használt fizikai zenei kiadványok az online piactéren, a 2022-es számok a zenei CD-k előretörését mutatják, mára toronymagasan ez a legnépszerűbb zenei formátum a Vaterán. Mindez teljesen ellentétes a globális trendekkel, amelyek épp a CD hanyatlását, és a vinyles kiadványok forgalmának növekedését mutatják. A Vaterán 2019-hez képest 60 százalékkal, 2021-hez képest pedig durván hatezerrel több, mintegy 36 ezer zenei CD-vel kapcsolatos tranzakció valósult meg, vinylből viszont 42 százalékkal kevesebb.

2023. március 23. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48