Irodai munka ülve vagy állva? Melyik jobb nekünk?

forrás: Prím Online, 2022. január 6. 13:35

Sok a dilemma azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni az irodai ülőmunka káros hatásait. A munkahelyi álló asztalok sok egészségügyi problémára kínálnak megoldást, de valóban ez lenne-e az egyetlen üdvözítő megoldás? Nézzük az állómunka néhány előnyét és hátrányát!

A kutatások szerint a napi nyolc óránál több ülés mellett megnő a korai halál, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy átlagos irodai dolgozó viszont napi 15 órát ül. Nem csoda, hogy a munkavállalók egészsége egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az otthoni munkavégzés miatt az elmúlt két évben sokan a konyhát és a nappalit jelölték ki ideiglenes munkaterületté. A hibrid munka során normálissá vált a konyhaasztalnál vagy a kanapén ülni naphosszat. De vajon jó-e ez nekünk?

 

Sok munkáltató próbálkozik javítani a helyzeten – a megbeszéléseket állva tartják, vagy különféle módon emlékeztetik a dolgozókat arra, hogy időközönként mozgassák át a testüket, nyújtsák ki a lábukat ülés közben.

 

Fotó: Envato

 

Mi szól az álló asztal mellett…

Egy javaslat azonban a gyökerénél fogja meg a problémát – a székek helyett álló asztalokat ajánlanak a munkatársaknak. Szakmai vélemények szerint a munkahelyi álló asztalok nemcsak a munkavállalók egészségére hatnak jól, de növelhetik a termelékenységet is, ugyanis aki áll, az motiváltabb lesz abban, hogy gyorsan dolgozzon, hisz senki sem szeretné az egész napját állva tölteni.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

…és ellen?

A javaslat ellenzői szerint ugyanakkor a kreatív munka – mint például az írás vagy a tervezés – lényegesen nehezebb állva, különösen akkor, ha a lábad vagy a hátad fájni kezdett. Meg kell említeni, hogy az álló asztalok bár nagyszerű ötletnek tűnnek, a napi hat vagy több órás állás hasonló kockázatokat hordoz, mint az ülés – árt a keringésnek, a merevvé teszi az ízületeket és a rossz testtartást okoz.

 

Az igazi probléma a mozgás általános hiánya, így a legjobb forgatókönyv az lenne, ha állítható íróasztalt használnánk, hogy az alkalmazottak felváltva ülhessenek és állhassanak, illetve, az is csodákat tesz, ha óránként legalább egyszer átmozgatja magát mindenki függetlenül az alap testhelyzettől.

 

Forrás: munkaeropiac.eu

Forrás: The pros and cons of standing desks in the workplace | Rise (risepeople.com)

Fotó: Envato

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, mennyit keres egy marketinges

Kreatív, izgalmas, ráadásul jó anyagi lehetőséggel és folyamatos fejlődéssel kecsegtet a marketinges szakma – derül ki egy frissen közzétett kutatásból. A területhez számos különálló munkakör kapcsolódik, a hirdetéskezelőtől a szövegíróig. Ráadásul most azt is megtudhattuk, melyik pozícióban mekkora bevételre számíthatunk.

2022. május 17. 13:58

A közösségi média dezinformációi mindannyiunk jövőjét veszélyeztetik

Ötödik éve adja ki a tudomány helyzetéről szóló kutatását a 3M, a világ egyik leginnovatívabb cége. A 17 országban, államonként 1000 ember megkérdezésével végzett felmérés rámutat, hogy az emberek zöme bízik a tudományban, annak képviselőiben és eredményeiben, és ez a bizalom a pandémia hatására csak nőtt. Nagy arányban aggasztja ugyanakkor a válaszadókat, hogy a tudomány hitelét a közösségi és hagyományos médiában terjedő, áltudományos, vagy a tudományra hamisan hivatkozó dezinformációk alááshatják, ami hátráltatja a globális problémák közös megoldását.

2022. május 17. 12:37

Újrahasznosítják a vonatok fékezésekor keletkezett energiát Lengyelországban

30 millió euró értékű kereskedelmi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a szuperkondezátorokat fejlesztő, az EIT InnoEnergy által támogatott észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE.  A jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

2022. május 17. 11:16

A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX névre hallgató, technológiai programjának gumiabroncs-fejlesztő partneréül. A futurisztikus elektromos jármű a Mercedes válasza az EV-k hatékonyabbá tételére és az elektromos hatótávolság új szintre emelésére. A Bridgestone mérnökei a Mercedes-Benzzel együttműködve olyan egyedi tervezésű gumiabroncsokat hoztak létre, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a jármű hatékonysága és ezáltal hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 1000 kilométerre nőjön. Az említett távot a jármű a németországi Sindelfingenből a franciaországi Cassis-ig egyetlen töltéssel tette meg, 8,7 kWh/100 kilométeres energiafogyasztással.

2022. május 17. 09:47

Az új Dell tárolók az automatizálás, a biztonság és a többfelhős rugalmasság új szintjét teremtik meg

A Dell Technologies a teljes tárolási portfólióhoz továbbfejlesztett szoftvereket kínál, amelyek növelik az automatizációt, javítják a kibertámadásokkal szembeni ellenállóságot és támogatják a publikus felhőszolgáltatásokat.

2022. május 16. 20:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24